40è aniversari de FGC

Documents, fotografies, museus i tot allò relacionat amb la història dels transports.
Documentos, fotografías, museos y todo aquello relacionado con la historia de los transportes.
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22688
Ubicació: Fabra i Puig

40è aniversari de FGC

Entrada Autor: metring » Dijous 24/01/2019 17:17

El proper mes de febrer, es celebren 40 anys de la creació de l'empresa FGC per part de la reinstaurada Generalitat de Catalunya, per tal de gestionar les antigues línies de Catalans i de Catalunya, que formaven part de FEVE en aquells temps, i afortunadament, van modernitzar i posar a punt les instal·lacions. De moment, i seguint amb la tònica habitual, no hi ha cap mena d'informació d'actes commemoratius, no anem bé des de canvis...torres997
N6
N6
Entrades: 167

Entrada Autor: torres997 » Dijous 24/01/2019 19:25

Serà interessant saber si fan alguna cosa...
Ja anireu informant!


Esquema ferroviari integrat de Catalunya ja!

WMD626
N6
N6
Entrades: 260
Ubicació: Sant Antoni L2 - Poble Sec L3

Entrada Autor: WMD626 » Dijous 24/01/2019 22:15

Al febrer?. Però si es va crear el setembre!!!. Suposo que ens voldran sorprendre amb algun Brill o tren de vapor de Catalans en funcionament, i per això no diuen res.. :) :) :)Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22688
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dijous 24/01/2019 22:49

WMD626 ha escrit:Al febrer?. Però si es va crear el setembre!!!. Suposo que ens voldran sorprendre amb algun Brill o tren de vapor de Catalans en funcionament, i per això no diuen res.. :) :) :)
Si, però m'han arribat veus sobre que per febrer cauria alguna celebració.mohn902
N4
N4
Entrades: 47

Entrada Autor: mohn902 » Dijous 24/01/2019 23:24

Fa uns dies que van moure la UT111 del COR i l'altre dia estava amb el pantògraf aixecat i enllumenat interior encès...no sé si és manteniment periòdic que li fan o que la preparen per algun esdeveniment

;)Miquel
Administrador
Entrades: 4090
Ubicació: Barcelona

Entrada Autor: Miquel » Dijous 24/01/2019 23:28

Jo no m'espero gaire cosa la veritat, especialment després d'haver vist les darreres celebracions a Les Planes i Sant Cugat.

Recordar que fa només quinze anyets, per la celebració del 25è, vam tenir el següent:

- Es va exposar un Perico (cotxe 620) al centre de Barcelona.
- Per L6, es feien circulacions en servei comercial amb el Brill 18 i 301.
- Es va fer una jornada de portes obertes a Rubí i Martorell, amb un servei llançadora des de l'origen de les línies, que a la BV, la van protagonitzar les granotes.

No crec que treguin gaire material històric, però si que hi ha dos trens que, pel que van representar, haurien de ser rescatats per a fer serveis especials. La 111 que tenim a Rubí, i alguna de les 211 que queden "momificades" per Martorell.


El metro de Barcelona amb motoristes!

victorcasta
N10
N10
Entrades: 4229
Ubicació: Horta

Entrada Autor: victorcasta » Dilluns 28/01/2019 13:51

Hi ha un acte per a empleats el dia 13 de febrer. Hi haurà un altre més institucional el 5 de setembre.Avatar de l’usuari
jmroig
N4
N4
Entrades: 41
Ubicació: Països Catalans
Contacta:

Entrada Autor: jmroig » Dilluns 28/01/2019 20:53

Ho celebren anunciant que entren al negoci de l'alta velocitat internacional... xD

http://www.elpuntavui.cat/territori/art ... eller.htmlAvatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22688
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dimarts 12/02/2019 17:26

https://govern.cat/salapremsa/convocato ... ersari-fgc

El conseller Calvet presideix l'acte commemoratiu del 40è aniversari d'FGC

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, presidiran demà dimecres, 13 de febrer, l’acte commemoratiu dels 40 anys de la creació d’FGC

L’acte, que vol ser un reconeixement a totes aquelles persones que han format part d’aquests 40 anys d’història de Ferrocarrils, tindrà lloc, a les 19.00 hores, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) (Carrer del Mirador Palau Nacional. Parc de Montjuïc)Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22688
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dimecres 13/02/2019 20:56

https://govern.cat/salapremsa/notes-pre ... va-creacio

FGC reconeix la tasca de les persones vinculades a l'empresa durant els 40 anys des de la seva creació

FGC va ser la primera empresa pública que es va crear, l’any 1979, amb el govern provisional del president Tarradellas, fins i tot abans de tenir Estatut

La companyia ha volgut reconèixer les persones que durant aquests 40 anys d’història han estat vinculades a FGC

Durant tot l’any se celebraran diferents actes commemoratius de l’aniversari sota el lema “Compromesos i preparats per al futur”


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat els actes commemoratius del 40è aniversari de la seva creació amb un reconeixement a totes aquelles persones que, d’una manera o altra, han tingut vinculació amb l’empresa durant aquests 40 anys de la seva història. En un acte que ha tingut lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya i que ha comptat amb l’assistència d’un miler de persones, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president d’FGC, Ricard Font, han recordat totes aquelles persones que des del primer moment van creure i apostar per a la creació d’una companyia de ferrocarrils catalana, així com totes aquelles que han contribuït a fer d’FGC l’empresa que és avui dia.

A l’acte, que ha comptat amb testimonis gràfics i projeccions audiovisuals de caràcter històric, hi ha participat el treballador de més edat d’FGC i la treballadora més jove, exemplificant el passat, el present i el futur de l’empresa. En aquest sentit, el lema “Compromesos i preparats per al futur” acompanyarà els diferents actes de commemoració de l’aniversari d’FGC, que no vol ser una mirada retrospectiva sinó una projecció cap al futur.

El conseller Calvet ha reconegut la tasca “dels milers de persones” que durant aquests 40 anys han fet possible “una empresa d’excel·lència” i els ha encoratjat a “seguir amb aquesta capacitat de superació i preparades per al futur, que es diu llançadora a l’aeroport, o tren-tram a Tarragona o L8”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha destacat que “el Govern aposta de manera irrenunciable pel transport públic i per la lluita contra el canvi climàtic, perquè ampliar la xarxa a Sabadell i Terrassa suma també. Suma perquè és la nostra manera de treure cotxes de la C-58, per exemple. I ho volem seguir fent en altres punts, com en la C-32 o la B-23, invertint també en Ferrocarrils de la Generalitat. No estem parlant només d’actuar contra el vehicle privat: nosaltres creiem en la mobilitat sostenible, és la nostra manera d’entendre el país”.

El conseller ha felicitat la “manera de fer” de l’empresa, “de la qual ens sentim molt orgullosos”, ha reconegut. Per això no ha dubtat a afirmar que “Ferrocarrils de la Generalitat és una aposta segura, no falla mai. Per aquesta raó vull fer un reconeixement a tothom qui ho ha fet possible, a qui fa que cada dia mantinguem aquest orgull, perquè us posem d’exemple de bona gestió i diem ben convençuts que els 40 anys d’aquesta empresa ferroviària, d’aquesta empresa inquieta que lluita cada dia per l’excel·lència, són només una petita part del futur ple d’èxits que ens espera.”

Per la seva banda, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, ha afirmat que “la història d’FGC és al història d’una empresa pública a qui li encarreguen i assumeix projectes en fallida i és capaç de transformar-los en models d’èxit”. Font ha volgut destacar també que “aquest acte d’avui és un reconeixement a totes les persones que han fet possible la història dels ferrocarrils catalans”. En aquest sentit, Font ha assenyalat que “el 1980 vam portar uns 42 milions de viatgers amb 47 trens, i el 2018, any en què hem fet el rècord de viatges, n’hem portat uns 88 milions amb 102 trens. Però l’essencial per a mi no és el nostre creixement absolut, sinó que l’any en què fem el rècord de clients i usuaris dels nostres serveis també és l’any en què arribem a la millor xifra de puntualitat: el 99’5% en les nostres línies de rodalies de Barcelona i un 99’1% en la nostra línia regional entre Lleida i La Pobla”.

El president d’FGC ha volgut destacar que “en els pitjors anys de la història financera de la Generalitat, entre el 2011 i avui encara, s’han invertit més de 800 milions d’euros pels perllongaments de Terrassa i Sabadell, amb nou estacions més i un creixement de més del 60% de demanda; s’ha assolit que el 100% d’estacions estiguin adaptades per a persones amb mobilitat reduïda amb més de 20 M€ d’inversió; s’han pagat i comprat 36 trens que han costat més de 270 milions, s’ha integrat Can Feu a Sabadell; s’està millorant l’andana de Provença i el telecabina arribarà aquest any al Niu de l’Àliga de La Molina, a 2500 metres. Però l’essencial és la feina de manteniment constant que no s’ha deixat de fer, amb inversions i amb feina cada nit, amb la garantia que intentem que tot estigui al seu lloc per donar un bon servei.”

FGC 1979-2019. 40 anys d’història i innovació

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va néixer el 5 de setembre de 1979 i tot seguit va assumir la gestió de les xarxes de ferrocarril traspassades a la Generalitat per l’Estat. FGC va ser la primera empresa pública de la Generalitat restaurada, amb Tarradellas com a president, fins i tot abans de tenir Estatut.

Durant la dècada dels vuitanta, i davant del mal estat de les línies rebudes, FGC va dur a terme un ambiciós pla de modernització que contemplava tant la completa reconstrucció de les vies i les instal·lacions, com la renovació del material mòbil. Aquest pla es va materialitzar amb l’arribada l’any 1983 del primer tren elèctric de la nova sèrie 111, que va estar formada per 20 unitats de tren. La millora del transport de mercaderies o el soterrament de les vies entre Cornellà i Barcelona (1985-1987) són només algunes de les accions cabdals dels primers anys de gestió per part de la Generalitat de Catalunya.

A mitjans dels anys noranta, les xarxes d’FGC van començar una nova etapa amb l’entrada en servei del Metro del Vallès el 1996 i del Metro del Baix Llobregat el 1997. Els nous serveis van representar un canvi substancial en el sistema d’explotació de les xarxes, possiblement el més important des de la seva inauguració, ja que va establir un horari cadenciat amb una elevada freqüència de pas a totes les línies.

L’any 1986, amb la integració a l’empresa del cremallera de Núria, de les estacions de muntanya de Vall de Núria i La Molina i del funiculars de Montserrat, FGC va donar el primer pas per esdevenir una de les empreses ferroviàries més variades del món atès que, no només incorporava la gestió d’un nou mitjà de transport, sinó d’un tipus de servei diferent vinculat al turisme i als esports de muntanya. Posteriorment, ja entrats en el segle XXI, es va incorporar també les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé (any 2011) i Vallter 2000 (any 2013).

Recentment, amb l’entrada en servei de les noves unitats Stadler, l’any 2016 va materialitzar-se definitivament l’assumpció per part d’FGC de l’operació de la línia ferroviària entre Lleida i La Pobla de Segur. Els anys 2015 i 2017 culminaven dos ambiciosos projectes: els perllongaments de Terrassa i de Sabadell.

Els canvis que la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha experimentat durant les darreres quatre dècades són evidents: la majoria d’estacions i instal·lacions han estat reformades, les andanes han estat allargades i els espais han estat adaptats a les persones amb mobilitat reduïda (PMR). Tot i això, la companyia encara el futur amb nous reptes sobre la taula com són la lluita pel canvi climàtic i per la millora de la qualitat de l’aire.

La commemoració dels 40 anys

El reconeixement d’avui és el tret de sortida d’un seguit d’actes de commemoració que es duran a terme durant tot l’any del 40è aniversari. El mes vinent es donaran a conèixer les línies estratègiques de l’empresa per als propers anys, tal com s’ha anunciat en el transcurs de l’acte d’avui, i el proper 25 d’abril es presentarà el llibre dels 40 anys de Ferrocarrils, que recollirà tota la informació testimonial i gràfica de l’empresa, amb anècdotes de personal de l’empresa i amb un perfil molt artístic.

Els actes de commemoració culminaran el dia 5 de setembre, dia en què, l’any 1979, el govern provisional del president Josep Tarradellas va signar el decret de creació de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Al web www.fgc40.cat es podrà consultar informació històrica d’aquesta efemèride i fer seguiment dels actes que es faran per commemorar-la. També a través del compte corporatiu d’FGC a Twitter (@FGCcorporatiu) i a Facebook (www.facebook.com/fgcferrocarrils).Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22688
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Diumenge 24/02/2019 23:00

La web dels 40 anys per fi ja funciona, mireu, mireu https://www.fgc40.cat/

Si algú de FGC ho llegeix, l'acte del dia de Sant Jordi es fa al Palau Robert, no al Palau Rober :xAvatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1601
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dilluns 25/02/2019 6:48

Hi han alguns errors... com el soterrament de Sant Boi i Barcelona (1985-1987)... voldrà referir-se Cornellà perquè Sant Boi és via en superfície...


:music ¡VIVA EL ROCK PROGRESIVO! Álbum: Genesis- Duke

Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 948353&z=8

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 22688
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dimecres 04/09/2019 19:47

https://govern.cat/salapremsa/convocato ... eneralitat

El president Torra presideix demà dijous l'acte commemoratiu dels 40 anys de la constitució dels Ferrocarrils de la Generalitat


El president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà demà dijous, 5 de setembre, a les 18:00 hores, l’acte de commemoració de la constitució de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L’acompanyaran el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president d’FGC, Ricard Font.

El dia 5 de setembre de l’any 1979, el govern provisional del president Josep Tarradellas va signar el decret de constitució de l’empresa pública FGC, amb la Generalitat de Tarradellas acabada de recuperar, fins i tot abans que s’aprovés l’Estatut.

L’acte de demà culmina el programa de commemoració que s’ha dut a terme des del mes de febrer com a reconeixement a la tasca de totes les persones vinculades a l’empresa al llarg d’aquests 40 anys.

A la commemoració també hi assistirà el conseller d’Interior, Miquel Buch, i representants del Public Transport Leaders’ Forum (Unió Internacional de Transport Públic), una cimera de les principals empreses de transport d’arreu del món que aquests dies es reuneixen a Barcelona per debatre sobre el problema del canvi climàtic i el paper que poden desenvolupar les companyies de transport públic.

Prèviament, a les 17:30 hores, el cap de l’Executiu rebrà els representants del Public Transport Leaders’ Forum. A continuació, el president visitarà l’exposició sobre la història dels FGC “40 anys compromesos i preparats per al futur”, acompanyat del responsable de planejament i patrimoni històric ferroviari de FGC, Antoni Gras. La mostra estarà exposada al pati dels Tarongers.

A les 18.00 hores, començarà l’acte de celebració dels 40 anys d’FGC al Saló Sant Jordi.


Nota: Per cobrir informativament aquest acte caldrà disposar del carnet de premsa del Palau o bé presentar el carnet del mitjà acompanyat del DNI. En cas de no disposar de cap d’aquests documents, caldrà acreditar-se prèviament davant aquest Gabinet de Comunicació, enviant un correu a l’adreça premsa.president@gencat.cat indicant nom, cognoms, DNI i mitjà pel qual es treballa.

17:30 | Acte commemoratiu dels 40 anys de la constitució dels Ferrocarrils de la Generalitat . Palau de la Generalitat (accés pel carrer de Sant Honorat) | Barcelona (Barcelonès)

El president de la Generalitat, Quim Torra, presidirà la celebració dels 40 anys del naixement de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). A les 17:30 hores, el cap de l’Executiu, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; del president de FGC, Ricard Font; del director general de FGC, Pere Calvet; i de representants del Public Transport Leaders’ Forum (Unió Internacional de Transport Públic) visitarà una mostra de la història dels FGC “40 anys compromesos i preparats per al futur”, que estarà exposada al pati dels Tarongers.

A les 18:00 hores començarà l’acte commemoratiu, que comptarà amb la intervenció del president Torra, el conseller Calvet i el president de FGC.

A l’acte també hi assistiran el conseller d’Interior, Miquel Buch; el delegat del Govern a Girona, Pere Vila; el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras; la directora general d'Igualtat, Mireia Mata, i el director general de l'Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch.

Nota: Per cobrir informativament aquest acte caldrà disposar del carnet de premsa del Palau o bé presentar el carnet del mitjà acompanyat del DNI. En cas de no disposar de cap d’aquests documents, caldrà acreditar-se prèviament davant aquest Gabinet de Comunicació, enviant un correu a l’adreça premsa.president@gencat.cat indicant nom, cognoms, DNI i mitjà pel qual es treballa.Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
Entrades: 5140
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir
Contacta:

Entrada Autor: Fran-Ikarus » Dijous 05/09/2019 8:09

L'enèsima commemoració sense trens en moviment... Bé, de fet aquesta ja sense presència de trens, ni tan sols en una estació o dependència ferroviària de cap tipus :(


Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan

mohn902
N4
N4
Entrades: 47

Entrada Autor: mohn902 » Dijous 05/09/2019 13:54

No sé qui ho deia fa uns dies en aquest fil o un altre, però ens han canviat el logo...Sincerament no sé què hi pinta el verd i l'enganxall és massa arrodonit. Ara es gastaran diners en canviar la imatge...
FGC nou logo.jpeg
FGC nou logo.jpeg (47.05 KiB) Visualitzat 2586 cops
FGC nou esquema.jpeg
(67.2 KiB) Encara no s’ha baixatSanato
N5
N5
Entrades: 115

Entrada Autor: Sanato » Dijous 05/09/2019 15:19

Algú pot esbrinar quants diners costa cada canvi de logo?

Només per curiositat... :emprenyat :emprenyat :emprenyat :emprenyat


Cada vez que subes al tren, empieza una nueva aventura...
Renfe: siempre se puede viajar peor

Avatar de l’usuari
Renfe445
N10
N10
Entrades: 3857
Ubicació: ??!!!#=?¿****!!! ©

Entrada Autor: Renfe445 » Dijous 05/09/2019 20:43

Ja saben a on es poden ficar el nou isotip.


Wir bitten Sie, älteren oder behinderten Fahrgästen sowie Personen mit Kleinkindern die Sitzplätze zu überlassen.
Imatge Creador de la identitat corporativa del Raŀli d'Autobusos Clàssics BCN - Caldes.
deviantART flickr Twitter i Instagram: @frankrodiii

David.F.C.M.B.1000
N6
N6
Entrades: 280
Ubicació: barcelona

Entrada Autor: David.F.C.M.B.1000 » Divendres 06/09/2019 8:39

hola, sabeis si se cambiara el esquema de los trenes ?, esque como lo camvien yo en mi opinion esque lo encuentro absurdo ya que hace poco se les cambio alas UT 213 el esquema poniendoles el de las UT 113-114... :nose

porcierto de momento vi que han actualizado la app de FGC y ya sale el nuevo logo verde y con las esquinas redondeadasTioviejo50
N3
N3
Entrades: 32

Entrada Autor: Tioviejo50 » Dimarts 10/09/2019 11:47

Desde luego NO entiendo como los trenes de Igualada y Manresa, no pueden ser directos de Martorell a Sant Boi p.ej....¿ no hay doble via ?...tercermundista que tarden 1,5 h. en llegar a Pl. Espanya... :oAvatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1601
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dimarts 10/09/2019 12:12

Tioviejo50 ha escrit:Desde luego NO entiendo como los trenes de Igualada y Manresa, no pueden ser directos de Martorell a Sant Boi p.ej....¿ no hay doble via ?...tercermundista que tarden 1,5 h. en llegar a Pl. Espanya... :o
Si quieres comentar y debatir sobre el tema de hacer los servicios del Carrilet directos o semidirectos, te recomiendo usar más estos hilos...

https://transport.cat/viewtopic.php?f=96&t=14649: FGC Llobregat-Anoia futur
https://transport.cat/viewtopic.php?f=96&t=45: Propostes ferroviàries per a l'àrea de Barcelona


:music ¡VIVA EL ROCK PROGRESIVO! Álbum: Genesis- Duke

Mapa ferroviario de Cataluña: https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 948353&z=8

Respon

Torna a “Història del transport / Historia del transporte”