'El Sevillano' llegará antes que el AVE

Documents, fotografies, museus i tot allò relacionat amb la història dels transports.
Documentos, fotografías, museos y todo aquello relacionado con la historia de los transportes.
Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 6993
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

'El Sevillano' llegará antes que el AVE

Entrada Autor: wefer » Dimarts 08/01/2008 9:17

http://www.lavanguardia.es/
------------------------------------------------
'El Sevillano' llegará antes que el AVE
El Museu d'Història de la Inmigració de Catalunya rehabilita un vagón del histórico tren que transportó a millares de andaluces hasta Catalunya | Manuela de Madre fue una de las muchas niñas que emigró en familia en 'el Sevillano'

Luis Benvenuty | Sant Adrià de Besòs

José tenía ocho años. Se escondió bajo el asiento de madera. Su padre no pudo comprar billetes para todos. Se dedicaba a llenar carretillas de arena y llevarlas a una fábrica de ladrillos, en Murcia. Cada noche, sus hijos le esperaban para saber si cenarían. Su madre criaba conejos. Pero el niño no recuerda comer conejo. En horas se dio cuenta de que el revisor sólo se paseaba por los vagones tras las paradas. Salió del escondrijo. El tren estaba abarrotado de negros.

Seguir leyendo noticia

Esta es una historia del Sevillano, el tren de la mayoría de los dos millones que dejaron sus hogares en toda España en los sesenta para venir a Catalunya. Una parte de aquellos vagones acabaron en América central. Otros en el desguace. El Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, en Sant Adrià de Besòs, obtuvo uno gracias la fundación Renfe. Lo rehabilita la empresa Totseriman, asesorada por el Museo del Ferrocaril de Vilanova. El Sevillano llegará antes que el AVE.

"Por este vagón -explica Imma Boj, la directora del museo- pasaron un millón de personas en las últimas décadas; un millón de historias y epopeyas que explican lo que somos hoy. El 14 de enero llegará al museo y el 19 lo inauguraremos. La Diputación aporta 20.000 euros. Al principio el vagón no podrá visitarse por dentro, pero lo musealizaremos. Cada compartimento explicará parte del viaje".

El niño José Martínez es hoy un jubilado con los hijos casados. Uno es ejecutivo de una farmacéutica. La pequeña es economista. Pero José aún recuerda ir de puntillas, en 1948, esquivando las piernas de los que dormían en el suelo con la maleta de cartón como almohada. Hombres solitarios, planes, familias, hambre, niños, esperanza, pobreza, padres, añoranza, madres, ilusión, abuelos, miedo... Todos negros.

El tren era tan lento que la gente saltaba a airearse, orinar, robar naranjas. Las ventanas estaban abiertas por el calor y el humo inundaba los vagones, tiznaba los rostros. Aún restaba día y medio de viaje. Algunos discutieron por nada. Pero la mayoría conservó el buen humor. José se despertó y vio que muchos arrojaban sus maletas y luego saltaban con el tren en marcha, y corrían por el campo. La estación de França estaba llena de policías.

Entre 1945 y principios de los sesenta fueron internados en el Pabellón de las Misiones de Montjuïc, el Centro de Clasificación de Indigentes del Ayuntamiento de Barcelona, miles de personas antes de ser devueltos a la fuerza a su tierra de origen. En los cincuenta llegaron a Barcelona y sus alrededores medio millón de inmigrantes españoles. Durante décadas se dijo que Franco favoreció la emigración a Barcelona, pero la verdad es que la reprimió durante lustros.

Un informe municipal de 1953 dice que "ya rebasan las 4.000 las personas reintegradas a sus pueblos, entre ellas familias con sus ajuares, evitándose su instalación en barracas". Al régimen le preocupaba que la proliferación de infraviviendas alimentara revueltas. Entre 1945 y 1957, el Gobierno Civil y el Ayuntamiento tuvieron un servicio para detener y evacuar a "mendigos e indigentes" que llegaban a las estaciones. Policía Armada y Guardia Civil controlaban los accesos.

La detención de los que no tenían domicilio fijo se hizo según "las normas del gobernador", hasta una ordenanza municipal de 1955 que decía que "los agentes de muelles y estaciones y demás accesos a la ciudad conducirán al pabellón a toda persona que pueda ser sospechosa de ejercer la mendicidad". Allí se determinaba su destino "según sean válidos o inválidos, sanos o enfermos, necesitados o profesionales de la mendicidad, jóvenes o ancianos y de esta ciudad o de otras".

La socialista Manuela de Madre fue afortunada. Su padre vino un mes antes y encontró trabajo, en 1966. Además, tenían parientes con domicilio en Barcelona que podían responder por ellos ante la Guardia Civil. "El humo entraba en los compartimentos -recuerda-. Iba con mi madre y mis hermanos, había mucha gente de pie, los asientos eran de madera. El Sevillano era un tren lentísimo, y todos dormíamos sentados". "Tenía doce años, estaba a la expectativa -sigue la histórica ex alcaldesa de Santa Coloma de Gramenet-, mis padres me decían que íbamos a un sitio mejor pero me desagradaba dejar a mis amigos y la calle donde jugaba. Muchos me habían dicho que los catalanes eran raros, no se les entendía, eran tacaños, se guardaban el pollo de un caldo para otro... No sabía dónde estaba Barcelona".

Barcelona y el barrio de Verdum le parecieron grises y mortecinos y Santa Coloma peor: inhumanos bloques de pisos, calles sin asfaltar, sin alcantarillas, sin ambulatorios. Se matriculó en el instituto, encontró trabajo en el mercado de La Estrella y en una tienda, porque era espabilada y sabía coser y arreglar mangas. Se afilió a la UGT. En 1979 fue elegida concejal en Santa Coloma, luego alcaldesa...

Boj insiste: las historias del Sevillano explican el presente de este país. Hoy José es uno de los representantes de los comerciantes de Badalona. Y Boj agrega: el Sevillano es ahora un autocar que viene de, por ejemplo, Polonia. Un bus lleno de hombres solitarios, planes, familias, hambre, niños, esperanza, bebés, pobreza, padres, añoranza, madres, ilusión, abuelos, miedo...



Pere Jorba Subirana
N3
N3
Entrades: 38

Entrada Autor: Pere Jorba Subirana » Dimarts 08/01/2008 21:01

"Calles sin asfaltar, sin alcantarillas, sin ambulatorios..." N'hi havia a Andalusia, als llocs d'origen...?


Pere V.

Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 6993
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dimecres 09/01/2008 0:19

Pere Jorba Subirana ha escrit:"Calles sin asfaltar, sin alcantarillas, sin ambulatorios..." N'hi havia a Andalusia, als llocs d'origen...?
Home, si et serveix, et puc dir que la meva família (que no va venir en l'onada dels 70, sinó dels 30) va venir d'un poblet de Granada perquè allí no tenien ni per menjar. Així que asfaltat als carrers, doncs suposo que ni somiar-ho.

I per cert, està bé això del "Sevillano", però en absolut ha sigut la única manera en que arribaven immigrants andalusos. Per exemple, part de la meva família va haver de venir en una espècie de vaixell de càrrega perquè no tenien diners pel bitllet del tren. A part que es va declarar una epidèmia al vaixell, van haver d'estar en quarantena a l'arribar a BCN, etc, etc.
Uns altres temps ja passats, per sort nostra.



Avatar de l’usuari
Santfeliuenc
N10
N10
Entrades: 3520
Ubicació: Sant Andreu de la Barca, BL

Entrada Autor: Santfeliuenc » Dimecres 09/01/2008 23:39

Hola,

Por cierto, en la ciudad de Barcelona de hace muchísimos años, cuando toda esta gente llegaba, al irse agolpando en calles de nueva creación y barriadas marginales era lógico que no hubiese alcantarillado, pero en otras zonas más céntricas y no frecuentadas por estas gentes la situación era poco menos que idéntica.

Comentar también que hoy en día, en el 2008, en pleno siglo XXI y en los barrios marítimos del Vendrell, por no irnos muy lejos, si alguien encuentra red de alcantarillado que me avise. El asfaltado de algunas calles brilla por su ausencia y no creo que este sea el único lugar en Cataluña donde ocurra eso ya que he visto muchísimos más. Simplemente hay recordar lo que pasa cuando en otoño llueve en el Maresme o área de Castelldefels, cosa que se sabe que es así desde que el mundo es mundo... y nadie hace nada para evitar todo lo que pasa, ¿dónde están esas canalizaciones?

Del estado de las estaciones de RENFE tanto del Vendrell como de Sant Vicenç de Calders (Comarruga) mejor ya ni hablamos.

Y los inmigrantes que vienen en pateras o en cayucos a las playas canarias o andaluzas se encuentran poco más o menos que con una situación similar a la descrita (por eso vienen) comparado con sus lugares de origen, ya que en el África subsahariana, de donde vienen, no hay nada de nada (ni alcantarillado ni mucho menos calles asfaltadas) y cuando llegan aquí pues sí que lo hay. Eso años atrás pasaba de la misma forma comparando el origen de aquellos otros inmigrantes con el destino final, aunque se me hace extraño que Sevilla, Cádiz o Córdoba no tuviesen antes que Barcelona y desde hace muchísimos siglos unas excelentes redes de alcantarillado y de conducción de agua, no solamente para las ciudades, sino lógicamente para cultivos y regadíos desde los tiempos de los califas. La propia palabra "alcantarilla" tiene un origen muy explícito, antiguo y vino de donde vino.

Saludos,
Sergio


"Se buscan hombres para peligroso viaje. Salario reducido. Mucho frío. Largos meses de completa oscuridad. Constante peligro. No se asegura retorno con vida. En caso de éxito, honor y reconocimiento"

437.001
N10
N10
Entrades: 5038
Ubicació: Tarragona

Entrada Autor: 437.001 » Dijous 24/01/2008 20:40

Santfeliuenc ha escrit:Hola,

Por cierto, en la ciudad de Barcelona de hace muchísimos años, cuando toda esta gente llegaba, al irse agolpando en calles de nueva creación y barriadas marginales era lógico que no hubiese alcantarillado, pero en otras zonas más céntricas y no frecuentadas por estas gentes la situación era poco menos que idéntica.

Comentar también que hoy en día, en el 2008, en pleno siglo XXI y en los barrios marítimos del Vendrell, por no irnos muy lejos, si alguien encuentra red de alcantarillado que me avise. El asfaltado de algunas calles brilla por su ausencia y no creo que este sea el único lugar en Cataluña donde ocurra eso ya que he visto muchísimos más. Simplemente hay recordar lo que pasa cuando en otoño llueve en el Maresme o área de Castelldefels, cosa que se sabe que es así desde que el mundo es mundo... y nadie hace nada para evitar todo lo que pasa, ¿dónde están esas canalizaciones?

Del estado de las estaciones de RENFE tanto del Vendrell como de Sant Vicenç de Calders (Comarruga) mejor ya ni hablamos.

Y los inmigrantes que vienen en pateras o en cayucos a las playas canarias o andaluzas se encuentran poco más o menos que con una situación similar a la descrita (por eso vienen) comparado con sus lugares de origen, ya que en el África subsahariana, de donde vienen, no hay nada de nada (ni alcantarillado ni mucho menos calles asfaltadas) y cuando llegan aquí pues sí que lo hay. Eso años atrás pasaba de la misma forma comparando el origen de aquellos otros inmigrantes con el destino final, aunque se me hace extraño que Sevilla, Cádiz o Córdoba no tuviesen antes que Barcelona y desde hace muchísimos siglos unas excelentes redes de alcantarillado y de conducción de agua, no solamente para las ciudades, sino lógicamente para cultivos y regadíos desde los tiempos de los califas. La propia palabra "alcantarilla" tiene un origen muy explícito, antiguo y vino de donde vino.

Saludos,
Sergio
Mi abuelo llegó siendo muy pequeño de Cádiz en los años 20... ¡en submarino! (no sé los detalles, ni si era cierto, pero siempre me lo dijo). ¿Alguien sabe si era posible?

En Tarragona (y seguramente en Badalona, Terrassa y Barcelona -¿¿Sant Feliu existía ya??-), en tiempos de los romanos (entre los siglos III antes de Cristo y V después de Cristo) había cloacas y agua corriente. Luego se dejaron de usar porque Tarragona estuvo abandonada entre el siglo VIII y el XII. Es irónico saberlo si seguís leyendo... :D

Certifico el asunto de asfaltado y alcantarillado en barrios de Coma-ruga, El Vendrell, en Torredembarra (aún hoy, por ejemplo buena parte del barrio de Els Munts), La Pineda, Miami-Platja...
Vivo en Tarragona centro, a cinco minutos a pie de las murallas. En mi barrio, algunas calles (entre ellas parte de la mía) no estuvieron asfaltadas hasta mediados-finales de los 80, y del otro lado de la autovía, en la zona del cementerio, juraría que se asfaltó ya en los 90.
Y sigue habiendo zonas con calles de aspecto un poco... dejado (L´Oliva, Coves del Llorito), eso ya subiendo hacia Sant Pere i Sant Pau. Y me consta que en algunos edificios- afortunadamente muy pocos ya, y cada día menos...- del casco antiguo a día de hoy no tienen agua corriente, algunos porque se la han cortado, otros porque nunca tuvieron.

Y en cuanto a estaciones, las del Vendrell y Sant Vicenç de Calders deberían ser de máxima prioridad porque su estado es vergonzoso para la cantidad de pasajeros que generan (¡y eso con un servicio ferroviario desaprovechado by que podría dar mucho más de sí!), y añado la mitad de la estación de Torredembarra (se dejó a medio hacer en los años 90, se supone que donde está el andén dirección Tarragona debe de ir otra vía, y el edificio actual se demuele y se sustituye por uno nuevo donde está ahora el descampado...). La de Altafulla, para el tráfico que podría generar, necesitaría un edificio con personal o al menos bar-taquilla (mucha gente no coge el tren porque la estación no tiene personal y es un poco solitaria y siniestra por la noche).



Avatar de l’usuari
entfe001
N10
N10
Entrades: 3589

Entrada Autor: entfe001 » Dissabte 26/01/2008 22:27

Aprofito el fil per recomanar fervorosament el programa El somni de Barcelona que emet Barcelona Televisió la mitjanit de dijous a divendres i que reposa els diumenges al matí (crec recordar a les onze) i un cop més a la tarda.



Danzig
N8
N8
Entrades: 761
Ubicació: L'HospiMollet

Entrada Autor: Danzig » Dilluns 28/01/2008 18:38

wefer ha escrit:Així que asfaltat als carrers, doncs suposo que ni somiar-ho.
Als pobles andalusos normalment tenien empedrat, ni eren asfaltats com ara, ni de sorra i fang com els de la perifèria de l'Hospitalet a la meva infantesa



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23724
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dissabte 25/04/2009 19:31

http://www.lamalla.cat/infolocal/barcel ... ?id=258168

'El Sevillano' ja és un museu

Un vagó del mític tren, reconvertit en museu a Sant Adrià

LAMALLA.CAT

El president de la Diputació, Antoni Fogué, i l'alcalde de Sant Adrià, Jesús M. Canga, han inaugurat aquest dissabte el vagó musealitzat del mític tren “el Sevillano”, que forma part del fons permanent del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya i que ha estat reconvertit gràcies al suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació. Fogué ha recordat la conveniència que aquest museu tingui caràcter nacional.

Antoni Fogué ha centrat el seu parlament en l'experiència pròpia com a ciutadà de Santa Coloma de Gramenet, un municipi amb característiques socials similars a Sant Adrià de Besòs, i ha declarat que “parlar d'immigració és parlar de vivències compartides i, per tant, tots tenim una part en aquest Museu”. El president de la Diputació, a banda d'agrair al consistori adrianenc la iniciativa d'un museu d'aquestes característiques, ha descrit el projecte com “de llarg recorregut, com "el Sevillano", que parava molt però arribava a destinació”. Fogué ha continuat el símil ferroviari recordant que “el museu ja té locomotora: l'Ajuntament i la Diputació. Però fan falta més vagons, perquè ha de ser un museu de caràcter nacional”.

El president provincial ha glosat la importància del Museu afirmant que “cal un espai on hi hagi totes les referències a la immigració i que sigui un reconeixement a la gent que ha fet la Catalunya del segle XXI”. I ha afegit: “També és important mantenir la memòria per als més joves, perquè sàpiguen què va succeir i quins sentiments es van viure”.

Aquest dissabte també s'han lliurat els Premis Museu d'Història de la Immigració de Catalunya, que han estat atorgats a la directora del Museu del Ferrocarril, Pilar Garcia, pel seu assessorament tècnic en el projecte de musealització, i a Bienvenido Hoyos, per la seva aportació testimonial i assessorament al Museu.

Publicat 25/04/2009 18:43h


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23218
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dissabte 25/04/2009 23:30

Però el museu ja existeix? A on es troba?



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23724
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dissabte 25/04/2009 23:37

metring ha escrit:Però el museu ja existeix? A on es troba?
A la Masia de Can Serra de St. Adrià. L'estació de metro més propera és Verneda.

http://www.mhic.net/


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23218
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dissabte 25/04/2009 23:49

Doncs podriem fer trobada i visitar-lo, no creieu?

Per cert, aquí teniu un video de La Vanguardia: http://www.lavanguardia.es/premium/publ ... RE=3&TEXT=



liniadelRipollés
N10
N10
Entrades: 3191
Facebook: http://ca-es.facebook.com/profile.php?id=1101204269

Entrada Autor: liniadelRipollés » Diumenge 26/04/2009 16:29

hem de fer una trobada, sí.


Si em toca l'abonament anual de TMB, què faré? ..... Provar totes les cancel·ladores.

Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
Entrades: 5698
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir
Contacta:

Entrada Autor: Fran-Ikarus » Dilluns 17/02/2014 17:00

És per donar-me de tortes, però porto tota la vida passant per allà, i, fins que fa poc em van dir que al Museu d'Història de la Immigració (pendent de visita) hi havia "un tramvia" (sic), no m'hi havia fixat. També aquest tema m'havia passat desapercebut. Així que, fins l'altre dia, no m'hi vaig fixar (com que gairebé sempre passo en cotxe, si no és que m'aturo al semàfor més proper, costa adonar-se'n) i no vaig veure que es tracta d'un cotxe de viatgers :oops:

I doncs... Propostes de trobada?


Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan

Avatar de l’usuari
Ganz
N7
N7
Entrades: 330
Facebook: https://www.facebook.com/christiancavi
Ubicació: Puigcerdà

Entrada Autor: Ganz » Dilluns 17/02/2014 18:44

Doncs si hi puc anar, hi aniré; tant de bo que pogués haver-hi una trobada, doncs és una temàtica important d'interès espanyol. És important. És un vehicle de moltíssim valor històric, i molt probablement no deuria estar on està si som justos amb el seu valor. És l'únic de la sèrie 8000 en estat pràcticament original que existeix (un exemple de vehicles reformats d'aquesta sèrie són els cotxes-llitera S/7100).

A més a més, molt més representatiu i acord amb la temàtica de què aquest museu tracta seria que, enlloc d'aquest vehicle sèrie 8000, s'hi col·loqués un cotxe sèrie 5000 original, degut a que foren més imatge del "Sevillano" que no pas els altres. Donen semblant imatge només per tres coses: La seva decoració exterior (molt semblant), el fet de compartir època i ser vehicles de passatgers de via ampla ambdós, i una disposició interior que pot recordar, però que en cap cas és idèntica.

Si se'l volgués treure d'allà per a la seva posta en valor amb el màxim rigor històric possible, però, s'hauria de tractar amb dos problemes: 1-Cost de trasllat i 2-Entitat que estigui disposada a custodiar, restaurar i mantenir aquest vehicle.

Salut.



jms
N5
N5
Entrades: 159

Entrada Autor: jms » Dimarts 18/02/2014 1:14

Aquest matí, casualment he passat pel davant del Museu de la Immigració a Sant Adrià i aquí teniu un parell d'imatges del BB-8748. Una veritable enganyifa! Ben pocs immigrants viatjaven en cotxes de la serie 8000, ja que la forta arribada d'immigrants es va produir als anys 50 i 60, quan els cotxes de procedència alemanya varen començar a aparèixer a mitjans dels anys 60 i no es formaven part de les millors composicions i no dels trens que traslladaven aquests nombrosos grups humans a la recerca d'una vida millor, que ja és dir. Els 8000 no es varen generalitzar fins a finals dels anys 60 i primers dels 70, fins llavors moltes relacions que travessaven la "Piel de Toro" ho feien en dies alterns per falta de material. A més a més els immigrants, tots ells amb una butxaca ben curta, viatjaven en 3ª classe i els cotxes eren de caixa de fusta i uns pocs cotxes metàl·lics reconstruïts i alguns més moderns de la serie 5000 i 6000, tots ells molt incomodes. Els 8000, tot i que inicialment hi havia la previsió de construir-ne de 3ª classe, no varen passar de projecte i per aquesta raó el BB-8748 no és representatiu d'aquell període. El que no se és si l'hi han tret el recobriment d'amiant, per això no es va arribar a desballestar. Simplement per una qüestió de seguretat en la salut. Aquesta intervenció tenia un alt preu per les mesures que s'han de prendre en situacions com aquesta i no compensa econòmicament per un sol vehicle. El seu interior s'ha adequat per fer un petit recorregut on es mostra les condicions en què es viatjava.

El color amb el qual l'han pintat correspon més aviat amb un cotxe alemany, els marcatges són pràcticament inexistents i inventats, els burlets de goma no existeixen. La placa d'itinerari un altre potinada. Qui visiti aquest museu només veu un cotxe de viatgers, però s'ha de ser més rigorós amb els detalls. Per cert, sota el porxo lateral de l'antiga masia de Can Serra hi ha col·locat un banc original de MZA centenari que a poc a poc es farà malbé. El cotxe era tancat, perquè avui dilluns suposo que no era obert el museu.

http://www.youtube.com/watch?v=rGjLUuqhBE4

http://www.youtube.com/watch?v=TNim6bM4fdg

Un Museu amb detalls "de disseny" per a poder "situar" alguna amistat vinculada al partit de torn.

jms
Fitxers adjunts
RENFE_BB-8748_Museu Immigració_Sant Adrià Besòs_17febrer2014_JosepMiquel.JPG
RENFE_BB-8748_Museu Immigració_Sant Adrià Besòs_17febrer2014_JosepMiquel.JPG (242.5 KiB) Visualitzat 7756 cops
RENFE-BB-8748_Museu Immigració_17febrer2014_JosepMiquel.JPG
RENFE-BB-8748_Museu Immigració_17febrer2014_JosepMiquel.JPG (341.32 KiB) Visualitzat 7756 cops
RENFE_BB-8748_17febrer2014_JosepMiquel.JPG
RENFE_BB-8748_17febrer2014_JosepMiquel.JPG (211.56 KiB) Visualitzat 7756 cops



Avatar de l’usuari
voltrega
N5
N5
Entrades: 93
Ubicació: SANT HIPOLIT DE VOLTREGA

Entrada Autor: voltrega » Dimarts 18/02/2014 1:28

Sobre els carrers sense asfaltar puc explicar que vaig viure a Madrid des de el 65 al 67, vivia en un carrer de carabanchel que no estava asfaltat, i no era l'unic del barri sense asfalt. Cada dia passaven pel carrer centenars d'ovelles amb el seu pastor. No sols a Andalusia hi habia miseria.



jms
N5
N5
Entrades: 159

Entrada Autor: jms » Dimarts 18/02/2014 9:59

voltrega ha escrit:Sobre els carrers sense asfaltar puc explicar que vaig viure a Madrid des de el 65 al 67, vivia en un carrer de carabanchel que no estava asfaltat, i no era l'unic del barri sense asfalt. Cada dia passaven pel carrer centenars d'ovelles amb el seu pastor. No sols a Andalusia hi habia miseria.

voltrega, la misèria era generalitzada. A Barcelona, recordo ramats d'ovelles a la Diagonal-Entença i barraques al passeig de Manel Girona, on ara acaben les línies 6 i 16 a finals dels anys 50.


jms



Avatar de l’usuari
faristol
N8
N8
Entrades: 769
Ubicació: Barcelona-Barri La Salut (Gràcia) i Masquefa.

Entrada Autor: faristol » Dimecres 19/02/2014 0:06

Be, mes que miseria les ovelles significarien vida rural...

I amb aixo no nego que hi hagues miseria...que n'hi habia i molta...

Abans de la guerra el meu avi i besabi tenien "besties" a ple Eixample d'avui en dia ...be quasi tothom..i no era precisament signe de miseria...ens al contrari.



jms
N5
N5
Entrades: 159

Entrada Autor: jms » Dimecres 19/02/2014 12:39

faristol ha escrit:Be, mes que miseria les ovelles significarien vida rural...

I amb aixo no nego que hi hagues miseria...que n'hi habia i molta...

Abans de la guerra el meu avi i besabi tenien "besties" a ple Eixample d'avui en dia ...be quasi tothom..i no era precisament signe de miseria...ens al contrari.
Quan parlo de misèria, no em referia als ramats a la Diagonal o les vaques a les vaqueries en ple Eixample o els porcs a Can Pi, el barri dels escombriaires a L'Hospitalet. Era un modus de vida que llavors trobàvem normal, era la part més rural d'una gran ciutat. Una cosa és misèria l'altra pobresa. La misèria era al Somorrostro, a les barraques del Singuerlín, a la Perona, damunt la Diagonal. Aquí i fora d'aquí hi havia qui vivia en condicions infrahumanes. Adjunto fotografia de les escombraries que "habitaven" la barriada de can Pi, dins el barri de La Bomba, a L'Hospitalet el juny de 1980. Aquest barri, avui desaparegut es trobava entre can Tunis i la Gran Via, on ara tenim més o menys la plaça Europa. Alguns dels seus habitants, al 1980, vivien en la misèria.

http://barriodelabomba.wordpress.com/ca ... -la-bomba/

Per cert, si voleu veure una pel·licula sobre la immigració del Sud cap a Catalunya viatjant amb tren us recomano "La piel quemada" d'en Josep Mª Forn. Tot i que es va rodar l'any 1967 no l'hi ha passat el temps. Un 10 per la pel·licula.

http://inmundiciasydesvarios.blogspot.c ... -1967.html

http://www.filmaffinity.com/es/reviews/1/481172.html

jms
Fitxers adjunts
1980.06.1 can Pí_escombreries_JosepMiquel.jpg
1980.06.1 can Pí_escombreries_JosepMiquel.jpg (390.21 KiB) Visualitzat 7618 cops
La_piel_quemada-188516935-large.jpg
La_piel_quemada-188516935-large.jpg (269.46 KiB) Visualitzat 7618 cops



Avatar de l’usuari
Mortadel·lo
N9
N9
Entrades: 1381

Entrada Autor: Mortadel·lo » Dimecres 19/02/2014 16:56

al Carmel i Can Baró no fa pas tant que hi havia barraques...ara pot ser no hi ha barraques enlloc, però per mi la quantitat de persones empenyent un carret de supermercat amb ferralla és un fet força simptomàtic dels temps que estem vivint

molt recomanable La piel quemada efectivament, la van emetre fa relativament poc a BTV

si aneu al cim del Turó de la Rovira, a més de la bateria antiaèria hi ha força informació de les barraques que s'hi van instal·lar a la postguerra, és força interessant


ES PELIGROSO ASOMARSE

Respon

Torna a “Història del transport / Historia del transporte”