Renovació de via fins a Puigcerdà

RENFE regionals i línies FGC de fora de l'àrea de Barcelona.
RENFE regionales y líneas FGC de fuera del área de Barcelona.
Respon
victorcasta
N10
N10
Entrades: 4233
Ubicació: Horta

Renovació de via fins a Puigcerdà

Entrada Autor: victorcasta » Divendres 21/07/2006 22:28

Quan ja tothom pensava que no arrivaria mai, el Consell de Ministres ha autoritzat al Ministeri de Foment la licitació de la renovació i tractament de la plataforma fins a la frontera francesa. Destacar que, segons la nota de premsa, sembla que el baixador de Queixans podria reobrir-se.

El Ministeri de Foment ha escrit:El Consejo de Ministros ha autorizado hoy [21.7.2006] al Ministerio de Fomento a licitar las obras de renovación y tratamiento de la plataforma del tramo Ripoll – Puigcerdà (Girona) - Frontera francesa. El presupuesto base de licitación asciende a 51.617.812,12 euros, con un plazo previsto de ejecución de 40 meses.

Esta actuación se enmarca en la política que desarrolla el Ministerio de Fomento para el mantenimiento y conservación de la Red Ferroviaria Convencional, de acuerdo con las directrices establecidas en el Plan Estratégico de Infraestructuras y Transporte (PEIT).

La distancia entre Ripoll y Puigcerdà es de 48.664 m, que se incrementa hasta 50.637 m, incluyendo el tramo hasta la frontera francesa. El tramo se ubica íntegramente en la provincia de Girona.

Las características del trazado, tanto en planta como en alzado, corresponden a una línea de alta montaña. Cualquier actuación que pretendiese incrementar la velocidad, aunque fuese solamente una cuantía mínima, requeriría grandes inversiones en la infraestructura. Por el contrario, se trata de una línea de gran belleza paisajística.

En el tramo hay un total de 43 túneles, de longitudes comprendidas entre los 16 y 304 m, excepto el túnel helicoidal de 1.078 m y el túnel de Toses que tiene 3.883 m.

En este mismo tramo se están realizando otras obras que pueden considerarse complementarias de la que nos ocupa, que son la modernización de la catenaria y la sustitución del bloqueo telefónico por bloqueos automático con CTC (entre Vic y Puigcerdà).

Resumen de las obras a contratar:

• Saneamiento y refuerzo de plataforma donde se han detectado deficiencias.

• Sujeción de taludes y construcción de drenajes actualmente inexistentes.

• Colocación de carril UIC 54.

En los túneles se realizará un tratamiento de impermeabilización impida la caída de agua que, al congelarse, hacen contacto con la catenaria. En las zonas que están cerchadas se colocará un mallazo y se reforzará el anclaje de la cercha. También se construirán nuevos refugios.

En el tramo hay cinco estaciones y tres apeaderos. Las estaciones son: Campdevànol, Ribes de Freser, Planoles, La Molina y Puigcerdà. Los apeaderos son: Toses, Urtx-Alp y Queixans. La de Campdevànol se convertirá en apeadero, y en el apeadero de Queixans se recrecerán los andenes.orique
N9
N9
Entrades: 2046
Ubicació: Terrassa

Entrada Autor: orique » Dissabte 22/07/2006 0:46

Home, doncs entre La Tour i Urtx - Alp s'hi podria córrer força sense fer grans inversions...dgtxa
N5
N5
Entrades: 99
Ubicació: Olot

Entrada Autor: dgtxa » Dissabte 22/07/2006 0:57

Entre la línia fronterera i la Tor de Querol (fins el final de la línia d'ample ibèric) no s'hi farà cap actuació? O això ho encarrega ADIF a la SNCF?davida
N9
N9
Entrades: 1691
Contacta:

Entrada Autor: davida » Dissabte 22/07/2006 10:10

El tram entre la frontera i La Tor no es d'Adif, per tant el govern español no hi te juridicció. Sino que tindria que ser el govern francès a traves de la RFF. També es possible firmar un conveni internacional per les obres en el tram interfronterer, com s'ha fet amb la LAV entre Perpinya i Figueres.
Quan vas en tren de La Tor fins Puigcerdà el tren va a un 50-60km/h pel tram francès i nomes 30km/h al tram espanyol.
De la nota de premsa, entenc que no es farà cap millora de traçat i les velocitats seguiran sent baixes, propies d'una linia d'alta montanya. Simplement s'eliminaran les limitacions de velocitat degudes a l'estat de la infraestructura pero no les degudes al traçat.David
N4
N4
Entrades: 59

Entrada Autor: David » Dissabte 22/07/2006 13:16

AL.LELUIA!!!!!!!!
:o

Sembla que es comença a veure la llum al final del túnel. Civies Alpino i via renovada, per fi una línia de muntanya amb cara i ulls; amb això l'ombra de la clausura s'esvaeix força!!!!!

Ara bé, fins que no comenci a veure les obre no m'ho creuré.
Algú que hi entengui en coses de l'administració, ens pot dir si aquest pas és definitiu ja?
És que sóc molt reçelós a aquestes notes de premsa propagandístiques...

Vinga, quan estigui acabat s'ha de fer un viatge de gala!!!Jordi Freixas

Entrada Autor: Jordi Freixas » Dissabte 22/07/2006 14:39

Una cosa... si davant de la renovació hi fiquen els trens Civia Alpino aquests, vol dir que passarem a tenir els seients aquells de plàstic?

Perquè aquesta és una altra... em va semblar llegir al fòrum de Tranvia Portal, que RENFE havia anunciat que de manera gairebé inmediata, donarà de baixa totes les unitats 440 restants a tot l'estat (però clar... no sé si es referia només a les sense reformar, o a totes -perquè sincerament... les reformades són una autèntica xapussa-).orique
N9
N9
Entrades: 2046
Ubicació: Terrassa

Entrada Autor: orique » Dissabte 22/07/2006 14:51

No crec que donin de baixa totes les 440, per una senzilla raó. Mitja Espanya es quedaria sense trens.victorcasta
N10
N10
Entrades: 4233
Ubicació: Horta

Entrada Autor: victorcasta » Dissabte 22/07/2006 16:00

Els Civia Alpino han de ser una subsèrie especial, i a més dels reforços tècnics també tindran un interiorisme diferent, amb uns seients més còmodes.Jordi Freixas

Entrada Autor: Jordi Freixas » Dissabte 22/07/2006 17:04

Ok, i a on puc trobar fotos del Civia Alpino?victorcasta
N10
N10
Entrades: 4233
Ubicació: Horta

Entrada Autor: victorcasta » Dissabte 22/07/2006 18:42

Encara no s'han fabricat... si no m'erro estan inclosos en els 80 trens de la comanda que estan fent actualment entre Caf i Alstom.ddbar
N5
N5
Entrades: 102

Entrada Autor: ddbar » Diumenge 23/07/2006 0:09

Per cert quan temps feia que a la línia pirinenca no s'estrenava material? Crec que per primera vegada en molts anys no s'hi envia material reciclat i ho hauríem de valorar.Avatar de l’usuari
davids_from_liepaja
N4
N4
Entrades: 40
Ubicació: Bellvitge, Catalunya

Entrada Autor: davids_from_liepaja » Diumenge 23/07/2006 10:19

això de reformar la via no és res comparats amb el que s'ha de fer! 3 hores per fer un BCN - La tour, això fot massa fàstic! i això de 30 km/h!!!! >:( >:( He pujat 3 vegades a la Tour, i en aquests interminables viatges m'he aficcionat a: jugar a sudokus, parlar amb los senyors viatgers, tumbar-me al seient postrant els peus als seients de davant, comptar pals de catenària, *******-me en la mare de la senyora ministra de foment.. etc..

Tant els costa fer que hi vagi a 100 km/h!? >:(
Tenim que recordar més vegades que és la línia Barcelona - Toulosse!? >:(


Això és un vell letó que va pel carrer i veu a un mort per culpa d'un totxo caigut al cap. Diu, pobre, havent tants pocs letons i n'ha de morir un. Un altre diu, però si aquest era rus! Llavors el vell crida: Maleït! N'hi han tants rusos aquí que no n'hi han suficients totxos per matar-los a tots!
Sóc bo amb els acudits, oi? això és horrible humor letó.

Ophani
N4
N4
Entrades: 74

Entrada Autor: Ophani » Diumenge 23/07/2006 14:32

Bueno, l'estat simplement es limita a acondicionarla una mica als temps actuals, i posari nous combois (per tal de adequarla) no seria llogic que a la pobla tinguesin nou material i a puigcerda no, en tot cas jo no crec que ningu hagui de patir pel futur de la linia, s'ha e pensar que la generalitat la te en el punt de mira en l'anomenat eix ferroviari transversal, el qual comportara una verdadera millora per la linia vic - Puigcerda. i tambe cal recordar que abans de fer miracles en aquest tram s'ha de solucionar el de BCN - VicAvatar de l’usuari
Jefe de C.T.C.
N5
N5
Entrades: 102
Ubicació: Terrassa

Entrada Autor: Jefe de C.T.C. » Diumenge 23/07/2006 20:04

Si...la Generalitat ens resoldrà tots els problemes.
No em malinterpreteu, però en matèria ferroviaria mes ben igual que una línia sigui titularitat de l'Estat o de la Generalitat.
Que ha fet la Generalitat a la Pobla?. Si, es d'agraïr que hagi renovat la vía, cosa que si no recordo malament redueix en 15 minuts el temps de trajecte, però res més.
Ara Adif farà el mateix a la línia de Puigcerdà i ja cantem alabançes del que faria la Generalitat. La Generalitat faría nous túnels, talussos, ponts etc.?
En definitiva, l'Estat no fa una inversió seriosa per la línia (costaría bastants diners anar a 100 km/h per aquesta orografía...no ho fan per putejar a l'usuari) però la Generalitat, no ens enganyem, tampoc ho faría.
Tant uns com altres els hi fan una rentada de cara a les línies, que almenys semblen garantitzar que no es tancarán, però res mes.
P.D: Encara espero que el senyor Nadal, cumpleixi el seu compromís de posar un tren cada 15 minuts entre Lleida i Balaguer.


Hola gent!!

Jordi Freixas

Entrada Autor: Jordi Freixas » Diumenge 23/07/2006 22:26

Home... sobre la línia de La Pobla, jo crec que la necessitat més gran que hi havia, era que el mal estat de les instalacions no acabéssin provocant un accident, però sí... tens raó, és una presa de pèl que amb rails i trens nous, no s'hagi aconseguit posar horaris més coherents en tota la línia.

Sobre el tema de la línia de Puigcerdà, jo ja vaig dir que haurien de ficar-hi trens Catalunya Exprés, que de Vic en amunt féssin les quatre o cinc parades estratègicament més importants de la línia (i si només n'han de ficar un per sentit al dia, que no facin com amb el Pullman, i que al matí surti de Barcelona, i no de la Tor de Querol).ddbar
N5
N5
Entrades: 102

Entrada Autor: ddbar » Dilluns 24/07/2006 16:22

Et recordo que quan va començar el servei de Catalunya Exprés els pocs trens que existien d'aquesta mena feien recorreguts a la tarda de Barcelona cap a l'exterior i al matí arribaven a la capital. A excepció de la línia de Figueres on es van estendre durant tot el dia. Vaig de memòria però m'atreveixo a dir que van ser aquests serveis:

- A Lleida el de les 19.03 destinació Monzón. Arribava a Barcelona a les 9.30

- A Móra la Nova a les 17.33 continuant a Caspe i 20.33. Arribades a Barcelona a les 9.00 i 10.30 (de Caspe). Van continuar pel regional de Zaragoza de les 16.00 que tornava a les 17.00 a Barcelona.

-A Tortosa a les 19.33. Arribava a Barcelona a les 10.00. Poc després a Tortosa van afegir el de les 11 amb arribada a Barcelona a les 18.30 de tornada.

-A Ripoll a les 20.15. Arribava a Barcelona a les 8.15

-A Figueres de bon començament van haver-hi serveis cada 2 hores amb una continuació a Portbou.


Potser el Pullman que va ser un servei just abans del Catalunya exprés seguia la filosofia que després van madurar. Si a més es té en compte que era l'encarregat de correspondre amb l'exprés a París a La tour no anirien tan mal encaminats. M'enrecordo que inclús hi havia un regional entre Puigcerdà i Ripoll amb parades a totes que arribava just abans del pullman. Suposo que la idea era de procurar garantir el recorregut des de totes les estacions fins Barcelona. Per a mi el fracàs del pullman fou el preu abusiu que normalment tenen els llarg recorreguts per a distàncies petites. I en aquest cas encara més car al només permetre guanys de temps de no gaire més de vint minuts.Avatar de l’usuari
Pere
N9
N9
Entrades: 1566
Ubicació: Alguna estació de rodalies <--> Sabadell Rambla

Entrada Autor: Pere » Dilluns 24/07/2006 16:32

Jordi Freixas ha escrit:Home... sobre la línia de La Pobla, jo crec que la necessitat més gran que hi havia, era que el mal estat de les instalacions no acabéssin provocant un accident, però sí... tens raó, és una presa de pèl que amb rails i trens nous, no s'hagi aconseguit posar horaris més coherents en tota la línia.

Sobre el tema de la línia de Puigcerdà, jo ja vaig dir que haurien de ficar-hi trens Catalunya Exprés, que de Vic en amunt féssin les quatre o cinc parades estratègicament més importants de la línia (i si només n'han de ficar un per sentit al dia, que no facin com amb el Pullman, i que al matí surti de Barcelona, i no de la Tor de Querol).
El problema és que Renfe ara per ara no té prous trens per fer CEXs a La Tor (Ni CEX ni res) . Ara potsé recalco la paraula potsé arreglen les subestacións i aconsegueixen que hi pugin trens de tres cotxes. :roll: :roll:ddbar
N5
N5
Entrades: 102

Entrada Autor: ddbar » Dilluns 24/07/2006 17:09

Comparant situacions a llarg termini. Vaig a enumerar els trens que l'any 1980 feien recorreguts entre Portbou i Barcelona per Granollers. Entenc que aquesta línia és la germana de la pirinenca i es pot apreciar com s'ha "regionalitzat" al llarg del temps. Actualment de grans línies hi circula el Costa Brava, el Catalan Talgo, el mare nostrum i un ARCO. Per començar cap d'ells fa un recorregut entre Barcelona i Cervera, sinó que continuen. cap algun altre lloc. Als anys 80:

-6.50 Exprés "anònim"
-7.53 Ràpid "anònim"
-8.23 Exprés "Costa Brava"
-9.25 "Catalan Talgo" llavors fins a Ginebra
-10.35 Rapid "anònim"
-15.50 Exprés "Cataluña"
-16.55 Talgo "mare nostrum"
-18.55 Exprés "Hispania"

La resta de circulacions eren 5 trens (2 tranvies, 1 omnibus i 2 semidirectes) i a més tots els trens via mataró on no n'hi havia cap de Llarg Recorregut. Al cap del temps la diferència de preus per tan poc trajecte crec que ha donat lloc a la situació actual amb majoria de regionals. Aquests trens (CEX, REXP i REG) tenen petites diferències de preus comparat amb les tarifes regionals i de llarg recorregut on sempre el bitllet ha costat més del doble. Allà on de llarg recorregut únicament hi havia una circulació, com a Puigcerdà, es va eliminar directament i va ser substituïda per Regional molt més assequible.Avatar de l’usuari
Mako448
N10
N10
Entrades: 3248

Entrada Autor: Mako448 » Dilluns 24/07/2006 21:27

El problema és que Renfe ara per ara no té prous trens per fer CEXs a La Tor (Ni CEX ni res) . Ara potsé recalco la paraula potsé arreglen les subestacións i aconsegueixen que hi pugin trens de tres cotxes.
No m'extranya,com pots ficar un CEX en una línia de RODALIES?
Si posem algo similar,seria un CIVIS.Avatar de l’usuari
Pere
N9
N9
Entrades: 1566
Ubicació: Alguna estació de rodalies <--> Sabadell Rambla

Entrada Autor: Pere » Dilluns 24/07/2006 21:54

Mako448 ha escrit:
El problema és que Renfe ara per ara no té prous trens per fer CEXs a La Tor (Ni CEX ni res) . Ara potsé recalco la paraula potsé arreglen les subestacións i aconsegueixen que hi pugin trens de tres cotxes.
No m'extranya,com pots ficar un CEX en una línia de RODALIES?
Si posem algo similar,seria un CIVIS.
Aquella línia és de Rodalies però amb tarificació i normes de Mitja Distància, ó sigui que no sé que dir-teRespon

Torna a “Ferrocarril a Catalunya / Ferrocarril en Cataluña”