Quan el transport públic és un problema

Tot el que no es pugui englobar als apartats anteriors.
Todo lo que no se pueda englobar en los apartados anteriores.
Respon
Avatar de l’usuari
Ecomobisostrans
N10
N10
Entrades: 3713
Facebook: https://facebook.com/FerranVeganSpirit
Ubicació: Barcelona
Contacta:

Quan el transport públic és un problema

Entrada Autor: Ecomobisostrans » Dimarts 15/04/2014 18:21

Quan el transport públic és un problema

Les deficiències de trens i autobusos es multipliquen fora de la Regió Metropolitana de Barcelona, on desplaçar-se és cada cop més complicat

Vivim en un món on les necessitats de desplaçar-se entre diferents territoris cada vegada adquireixen més importància. Els llocs de producció es troben situats a gran distància dels punts de consum, els ciutadans resideixen en una localitat, treballen o estudien en una altra i els espais d’oci apareixen repartits per arreu del territori.

Tradicionalment, els catalans s’han mogut amb el seu vehicle privat perquè no existia una xarxa de transport públic eficient. Amb els anys aquesta va anar-se implantant pel territori, això sí, a moments i amb desplegaments diferents. D’aquesta forma, autobús, tren o metro van anar-se configurant com l’alternativa al mitjà privat.

Malgrat el desenvolupament, les comunicacions amb transport públic a Catalunya segueixen desiguals, i en certs llocs deficients. “Hi ha dues Catalunyes: una Regió Metropolitana amb un bon sistema de transport públic; i l’altra Catalunya, la gran oblidada, la que necessita millorar” diu Albert Obiol, secretari de l’Associació Promoció del Transport Públic (PTP).

D’aquesta manera descriu les dues realitats del nostre país. Es per això que puntua Catalunya amb una nota de sis sobre deu. La valoració, afegeix, baixaria fins a quatre quan les comunicacions surten de Barcelona.

A les seves paraules s’hi subscriuen les de Teresa Navas, doctora en Geografia i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La realitat de la Regió Metropolitana de Barcelona, amb gairebé cinc milions d’habitants, és la primera causant d’un sistema de mobilitat que no té res a veure amb la resta del país.

Segons dades de la Generalitat, el 96,2% dels viatges en transport públic que es fan a tot Catalunya són dins la província de Barcelona. Ara bé, tal com adverteix Teresa Navas, la concentració d’esforços en l’escala metropolitana no ha tingut equivalent a la regional.

Els motius a què podem atribuir les diferències són tant la promoció excessiva del cotxe com la mala gestió de la xarxa ferroviària. En tots dos casos, a més a més, s’ha pecat del mateix: promoure en excés les vies d’alta capacitat, autopistes i autovies, i d’alta velocitat en els trens.

(Hi ha un gràfic però està en un format extrany i no me'l deixa copiar)
Km. de vies i d'autopistes dels principals països europeus | Create infographics

El cotxe és “el gran adaptador territorial”, diu Teresa Navas, i tant a Espanya com a Catalunya se l’ha cuidat especialment. Segons dades del Banc Mundial, Espanya lidera a Europa en quilòmetres d’autopista, amb 14,554 km, respecte els 12,845 d’Alemanya o els 11,400 francesos. Per contra, i fixant-nos en xifres de l'Eurostat té la meitat de quilòmetres de vies que aquests països o el Regne Unit.

El territori s’ha teixit a base de grans infraestructures, i s’ha oblidat les carreteres secundàries. “No s’ha fet una bona articulació entre la xarxa viària principal i la secundària” diu Teresa Navas, “no hi ha hagut una visió de conjunt, pensant en l’afavoriment de transport públic o sostenible (autobusos, bicicletes i xarxes de vianants)”.

Com dèiem, el problema existent en les carreteres té una traducció idèntica en els trens. S’ha descuidat la gestió de la xarxa més propera. Albert Obiols critica el dèficit del sistema ferroviari: “Tenim vies però ens falten els trens”.

Falta també inversió. Els pressupostos pel 2014 en són una mostra, ja que han caigut les inversions previstes tant per a carreteres com per a infraestructures ferroviàries. Ara bé, si d’una banda la Generalitat manté 27,5 milions d’euros per als sistemes viaris, quan el 2009 la inversió era de gairebé 34 milions, cauen de 10,5 a 5 els milions dedicats als trens.

Veiem, per tant, com la febre de les grans infraestructures s’ha menjat els pressupostos dedicats a una correcta i eficient gestió, la qual cosa no fa més que evidenciar i repercutir en els problemes dels transports públics a Catalunya.

El cotxe, la millor solució

L’Òscar Mas i la Marta Castro cada vegada que han d’anar a estudiar o a treballar es veuen obligats a desplaçar-se. Difícilment, però, poden fer-ho amb transport públic. El motiu? Són l’exemple de l’oblidada escala regional. Horaris complicats, serveis deficients o el preu del transport públic són alguns dels motius que els porten a prioritzar els seus desplaçaments amb vehicle privat. Però, són els únics? Ells mateixos ho expliquen.

L'Oscar es desplaça cada setmana de Lleida a Barcelona per treballar. Després d'haver provat alta velocitat, trens regionals i autobusos ha acabat optant per organitzar-se amb amics i compartir cotxe.



La Marta fa fisioteràpia a les Escoles Universitàries Gimbernat, a Sant Cugat del Vallès. Tot i això, per estudiar continua desplaçant-se sovint des de La Bisbal de l'Empordà, d'on és, fins a Salt, a la biblioteca de la seva antiga universitat. Ha renunciat als transports públics per problemes d'horaris i preus.



Més gestió menys construcció

Quan s’intenta canviar el model infraestructural existent o els hàbits de mobilitat trencar dogmes és la clau. Que la gent canviï d’hàbits i utilitzi el transport públic té solució. Segons Albert Obiols, secretari de la PTP, si s’aconsegueix que el transport públic sigui útil pels desplaçaments – que no tardi gaire més que el transport privat – i que tingui un preu atractiu, “potser estarem més disposats a utilitzar el transport públic”.

Ara bé, els estàndards qualitatius de transport públic s’han d’adaptar a les realitats socioculturals i demogràfiques de cada indret, com apunta la doctora en Geografia, Teresa Navas. Això significa, tal i com també explica Albert Obiols “que un servei de metro cada quart d’hora per Barcelona és insuficient, però un servei cada quart d’hora a Vielha potser és desproporcionat”. Per tant, tot i ser conscients que cal potenciar el transport públic, tenen clar que s’han d’aplicar receptes solvents a cada realitat concreta.

Per això, des de la Promoció del Transport Públic (PTP) han elaborat el Pla Tren 2014 que van presentar, per última vegada, l’any 2010. Es tracta d’una proposta integral per desenvolupar l’esquelet ferroviari de Catalunya, que avui és insuficient per satisfer les necessitats ciutadans.

La planificació actual del sistema ferroviari preveu una Catalunya de dues velocitats: d’una banda, trens de molta alta velocitat, que passen lluny de la Catalunya real; i d’altra banda, uns trens de Rodalies que cada vegada seran més lents i amb prou feines sobrepassaran els 40km/h, perquè s’aturaran cada vegada a més estacions. En aquest sentit, Obiols recorda que les línies de Manresa o Vic tarden més en fer el recorregut ara que l’any d’obertura de la línia.

Per resoldre aquest conflicte d’accessibilitat al territori, des de la PTP proposen tres actuacions: redimensionar i estendre la xarxa ferroviària bàsica; potenciar la intermodelitat, combinant mitjans de transport; i treure més profit social de la nova línia d’alta velocitat. Tot i que en aquests moments el seu principal objectiu és millorar el que consideren el principal problema del transport públic: el finançament.

La Generalitat hi diu la seva

Aquesta però no és l’única proposta existent. Des de la Generalitat de Catalunya fa uns anys van impulsar el Pla de transport de viatgers de Catalunya (2008-2012), per millorar l’oferta de serveis de transport públic i la gestió del conjunt del sistema, i més recentment el Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya (2006-2026), que pretén unir totes les xarxes viàries, ferroviàries i logístiques per unir en un pla complet les infraestructures de Catalunya.

L’esforç per millorar l’eficiència de les comunicacions i de retruc el funcionament del transport públic sembla tenir representació amb aquest últim Pla. En paraules de Teresa Navas “la qüestió està en gestionar bé les infraestructures, és a dir, no es tant un tema de construcció, sinó de panificació. Perquè si alguna cosa ha crescut exponencialment és la mobilitat de les persones”.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4176878/ ... blema.html



Avatar de l’usuari
alf_
N9
N9
Entrades: 1651

Entrada Autor: alf_ » Dimecres 16/04/2014 11:46

Gran artículo, gracias por compartir.

Es muy cierto eso de que en la "Catalunya profunda" no hay tradición de transporte público, para cuando llegaron tiempos de prosperidad a esas regiones ya se había establecido la carretera y el coche como medio de transporte de preferencia. Pero si la situación no ha mejorado es porque no se ha querido, porque vivimos en un país donde la gente piensa que hay que seguir repitiendo los errores del pasado, y si a otros les ha ido bien hacer las cosas de otra manera tiene que ser porque ellos son ellos y ellos pueden, o tonterías de esas. Con la crisis se hace patente más que nunca que no sirve de nada tener más autovías que nadie en la UE, y que la extrema dependencia del coche significa ineficiencia energética, gasto familiar y desigualdad para el que no puede permitirselo.

A más mobilidad ciudadana, más razón hay para tener una red de transporte pública extensa y atractiva, que se puede ver aprovechada por esa cantidad de movimiento (lo de los trenes regionales es criminal, aunque hay muchísimo movimiento en las regiones lo acapara todo el coche). Catalunya tendría que mirar a Suiza en estos temas, ya que la situación es muy comparable, con el añadido de ser Catalunya más pobre (y esto es más razón para tener mucho transporte público, no el contrario como algunos dicen en ignorancia), y Suiza ha conseguido generalizar el uso del transporte público, reduciendo brutalmente el gasto familiar que se compensa con un mayor gasto público, y al final es eso lo que le exigimos al estado, que redistribuya la riqueza, y no que le de facilidades a los ricos pagados con el dinero de los pobres. ¡Como se hace notar lo egoístas que somos! ¡Cuando de ir en coche se trata, de repente se van al garete todos nuestros ideales sociales! Entonces de repente es de pobres ir en coche, menuda perversión.

Es triste que hayamos que tenido que aprender esta lección a hostias de crisis, me parece inconcebible que ante la situación del mundo (sobrepoblación, pobreza, contaminación) no le sea evidente a todos que el futuro pasa por que sea protagonista el transporte colectivo, y el transporte privado una cosa más bien excepcional.



França451
N9
N9
Entrades: 2238
Facebook: Mikel Eric Redondo Santoyo (Pluma de Hierro)
Ubicació: Tota TUS excepte: 11,80,23
Contacta:

Entrada Autor: França451 » Dijous 17/04/2014 10:09

alf_ ha escrit:Gran artículo, gracias por compartir.

Es muy cierto eso de que en la "Catalunya profunda" no hay tradición de transporte público, para cuando llegaron tiempos de prosperidad a esas regiones ya se había establecido la carretera y el coche como medio de transporte de preferencia. Pero si la situación no ha mejorado es porque no se ha querido, porque vivimos en un país donde la gente piensa que hay que seguir repitiendo los errores del pasado, y si a otros les ha ido bien hacer las cosas de otra manera tiene que ser porque ellos son ellos y ellos pueden, o tonterías de esas. Con la crisis se hace patente más que nunca que no sirve de nada tener más autovías que nadie en la UE, y que la extrema dependencia del coche significa ineficiencia energética, gasto familiar y desigualdad para el que no puede permitirselo.

A más mobilidad ciudadana, más razón hay para tener una red de transporte pública extensa y atractiva, que se puede ver aprovechada por esa cantidad de movimiento (lo de los trenes regionales es criminal, aunque hay muchísimo movimiento en las regiones lo acapara todo el coche). Catalunya tendría que mirar a Suiza en estos temas, ya que la situación es muy comparable, con el añadido de ser Catalunya más pobre (y esto es más razón para tener mucho transporte público, no el contrario como algunos dicen en ignorancia), y Suiza ha conseguido generalizar el uso del transporte público, reduciendo brutalmente el gasto familiar que se compensa con un mayor gasto público, y al final es eso lo que le exigimos al estado, que redistribuya la riqueza, y no que le de facilidades a los ricos pagados con el dinero de los pobres. ¡Como se hace notar lo egoístas que somos! ¡Cuando de ir en coche se trata, de repente se van al garete todos nuestros ideales sociales! Entonces de repente es de pobres ir en coche, menuda perversión.

Es triste que hayamos que tenido que aprender esta lección a hostias de crisis, me parece inconcebible que ante la situación del mundo (sobrepoblación, pobreza, contaminación) no le sea evidente a todos que el futuro pasa por que sea protagonista el transporte colectivo, y el transporte privado una cosa más bien excepcional.
Pido disculpas, porque mi respuesta, si bien relacionada, podría ser un tanto off-topic a una de las cosas que has comentado, y puede que cambie el título del hilo, intentaré que sea lo menos off topic posible y que no provoque un cambio de dirección en el hilo.

Referente al tema del futuro, como transporte colectivo, me lleva a echar la vista atrás, a lo que , sobre todo en las estaciones muchas personas mayores (y no tan mayores) nos han contado muchas veces, esta actualidad de elitizar el transporte público, quizás tenga algo que ver con lo que se ha perdido. Muchos de nosotros habremos oído a personas de mayor edad que antes, en los trenes expresos, la gente hablaba con sus compañeros de coche o asiento, se establecían conversaciones, unos hablaban con otros... Esa comunicación, se fue perdiendo con el tiempo, y se ha dicho muchas veces que ahora entras en un tren y cada persona va a su bola, y apenas hay comunicación entre desconocidos que comparten coche o grupo de asientos. Eso me lleva a pensar que esta progresiva desaparición de la comunicación tuvo lugar a finales de los 60, años 70 y sobre todo ochenta, imagino que las autoridades estatales trataron de que esta comunicación se perdiera "para evitar así posibles comunicaciones que llevaran a las personas a complots contra el estado, a cambios de régimen, y cosas así", puesto que en la sociedad en general, se trató de individualizar a cada persona, precisamente para eso, para evitar levantamientos contra el sistema. Eso ha sido así en España y en todo el mundo: gobiernos que copan o espían internet, que hacen seguimientos de grupos o asociaciones que contra los gobiernos se levantan con los puños en alto, cosas así, cuando no había internet, se detectaban por otros medios, y de sobra se ha dicho siempre que hay que evitar la comunicación entre personas desconocidas para que los sistemas sigan funcionando como lo hacen: lo de tener separada a la población en cuanto a establecer comunicaciones entre ellos. Y el transporte público, curiosamente es un punto de reunión colectiva entre desconocidos, que antes se comunicaban y ahora no. ¿Por qué se ha perdido si no esa comunicación, si no es por miedo de los sistemas dirigentes a que les derroquen? ¿Por qué la gente ya no habla en los trenes? Está claro que antes, los trayectos en los expresos duraban horas, pero hoy día sigue habiendo regionales que duran horas y no hay esa comunicación, incluso en los trenes de cercanías hay líneas que pasan de las dos horas de trayecto, tiempo más que suficiente para charlar con el de al lado. Pero curiosamente, si se elitiza y degrada el transporte público, si se hace menos accesible a las masas, se evitará aún más esta comunicación que ya se ha perdido casi por completo... Si en Catalunya el transporte público es mucho más caro con dferencia que en otras autonomías que conozco, puede ser miedo de sus dirigentes políticos a que los que están en contra se reúnan en los trenes o autobuses, aprovechando la costumbre de "charlar con el compañero de asiento/compartimento"?

Curiosamente viene a mi memoria un detalle acerca de ésto: hace diez años más o menos, en mi época de estudiante en la Autónoma de Madrid, cuando salíamos de clases, con frecuencia nos juntábamos los de los Magisterios en los buques a Coslada o Alcalá. Incluso los que iban al Pasillo Verde y la Imperial, nos acompañaban y se bajaban en Atocha o Recoletos para coger el Príncipe Pío/Rozas o Villalba. Los del Sur, Aranjuez, móstoles, Fuenlabrada o Parla, trasbordaban en Atocha, pero recuerdo que nos juntábamos todos en el mismo cocche o los mismos coches para charlar, debatir cosas de la uni, del mundo en general, o incluso los de música, sacar las guitarras, flautas e instrumentos de percu y tocar alguna cosilla. En mis últimos años en Madrid observé que en mucha menor medida sucedía eso en los trenes a Parla, y que no era como hacía diez años. Eso es porque la sociedad en general está haciendo todo lo posible por que las personas traten de comunicarse lo menos posible, o incluso, que se enfrenten entre ellos. ¿Por qué? ¿Qué hay detrás de todo eso? ¿Cual es el miedo real y de quienes?

Y si esto no fuera así, entonces, ¿por qué se ha tratado de perder esa comunicación si no?
França451 l’ha editat per darrera vegada el dia: Dijous 17/04/2014 15:08, en total s’ha editat 1 vegada.


Los tiempos de Calígula se van acabando... Según la Historia, en el 41 vino Claudio. Vamos a ver si es verdad. Al menos para una parte...

Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23724
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dijous 17/04/2014 10:45

Permet que continuï l'off-topic amb un altre, però que no em puc estar de comentar:
França451 ha escrit:¿Miedo del señor Mas a que los que no quieren la independencia se reúnan en los trenes y organicen un colectivo más fuerte?
Noi, si encara et penses que el moviment independentista a Catalunya és obra i gràcia del Sr. Mas, és que no estàs massa informat del tema. I això no té res a veure amb les preferències polítiques de cadascú, sinó amb tenir els ulls ben oberts.

Quant a la resta, no sé si donar-te la raó o no, però aquesta frase profundament esbiaixada que acabo de citar no ajuda gaire a fonamentar creïblement la teva argumentació.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

França451
N9
N9
Entrades: 2238
Facebook: Mikel Eric Redondo Santoyo (Pluma de Hierro)
Ubicació: Tota TUS excepte: 11,80,23
Contacta:

Entrada Autor: França451 » Dijous 17/04/2014 15:05

Guigui ha escrit:Permet que continuï l'off-topic amb un altre, però que no em puc estar de comentar:
França451 ha escrit:¿Miedo del señor Mas a que los que no quieren la independencia se reúnan en los trenes y organicen un colectivo más fuerte?
Noi, si encara et penses que el moviment independentista a Catalunya és obra i gràcia del Sr. Mas, és que no estàs massa informat del tema. I això no té res a veure amb les preferències polítiques de cadascú, sinó amb tenir els ulls ben oberts.

Quant a la resta, no sé si donar-te la raó o no, però aquesta frase profundament esbiaixada que acabo de citar no ajuda gaire a fonamentar creïblement la teva argumentació.
No es tampoco seguro, lo pregunto como posible explicación pero no tengo pruebas para ello. Me pareció "sospechoso" y lo consideré una posibilidad. y el caso de Catalunya lo puse porque, al menos hasta donde yo conozco, Catalunya es la autonomía, hasta donde llega mi conocimiento, que tiene las tarifas más elevadas en transporte público, si España en general tuviera un transporte desmesuradamente caro, habría puesto el ejemplo de España entera. Tampoco sé mucho sobre el tema que citas, por tanto no sé en mi frase quién puede tener miedo, actualmente la tele y los medios relacionan esa persona con ese tema, por eso cité esa persona, pero podría haber planteado la pregunta de otra forma:

"Si en Catalunya el transporte público es mucho más caro con dferencia que en otras autonomías que conozco, puede ser miedo de sus dirigentes políticos a que los que están en contra se reúnan en los trenes o autobuses, aprovechando la costumbre de "charlar con el compañero de asiento/compartimento"?
"Si en España el transporte público es más caro que en el resto de Europa, puede ser cierto miedo de las clases dirigentes a que las personas que no aceptan el sistema actual se reúnan en los transportes públicos?"
Si el pueblo de Villagonzalo (es un ejemplo completamente hipotético) pone el precio del billete sencillo de bus urbano a cinco euros, mientras que los pueblos de alrededor, como en el resto de la provincia XXXX tienen el precio a un euro y medio, podría ser que el alcalde de Villagonzalo trate de evitar insurreciones del pueblo descontento en los autobuses?

Algo así. Si quieres quito la frase en cuestión y la sustituyo por la primera de estas tres.


Los tiempos de Calígula se van acabando... Según la Historia, en el 41 vino Claudio. Vamos a ver si es verdad. Al menos para una parte...

Avatar de l’usuari
Sagrerenc
N9
N9
Entrades: 1479
Ubicació: T2 / RER C / Métro ligne 12

Entrada Autor: Sagrerenc » Dijous 17/04/2014 15:55

Ara entenc per què a Andalusia una cervesa en un bar costa 80 cèntims amb tapa inclosa i a Catalunya 2 euros, és per què els bars catalans tampoc no es converteixin en llocs de conspiracio contra Mas i l'independentisme, no sé com no se m'havia acudit abans!

En fi... :x



Avatar de l’usuari
alf_
N9
N9
Entrades: 1651

Entrada Autor: alf_ » Dissabte 19/04/2014 20:14

Yo no paro de alucinar con lo conspiranoica que es la gente en este país. Detrás de todo hay una conspiración, una mano negra. Se ve que la creatividad la llevamos en la sangre...



Avatar de l’usuari
Ecomobisostrans
N10
N10
Entrades: 3713
Facebook: https://facebook.com/FerranVeganSpirit
Ubicació: Barcelona
Contacta:

Entrada Autor: Ecomobisostrans » Dissabte 19/04/2014 22:11

Yo no sé si aqui en Catalunya tenemos mas tendencia a la conspiranoia que en otros lugares, pero el mensaje conspiranoico que hay en este hilo es del mismo que propone cerrar el tramo Molí Nou-Martorell de los FGC, los túneles de Pl.Catalunya y Passeig de Gràcia para que todos los trenes tengan que ir a Estació de França, que dice que los semidirectos son la vergüenza del R4norte, etc. ¿de verdad que aún hay alguien que le tome en serio?



Avatar de l’usuari
alf_
N9
N9
Entrades: 1651

Entrada Autor: alf_ » Dissabte 19/04/2014 23:41

Ecomobisostrans ha escrit:Yo no sé si aqui en Catalunya tenemos mas tendencia a la conspiranoia que en otros lugares, pero el mensaje conspiranoico que hay en este hilo es del mismo que propone cerrar el tramo Molí Nou-Martorell de los FGC, los túneles de Pl.Catalunya y Passeig de Gràcia para que todos los trenes tengan que ir a Estació de França, que dice que los semidirectos son la vergüenza del R4norte, etc. ¿de verdad que aún hay alguien que le tome en serio?
En España en general hay mucha conspiranoia. Pero no viene al caso desviarnos más.

França451 relájate, piensa lo improbable que es todo esto que tu describes. ¿No crees que sea más probable que se trata de la falta de atención al transporte público en favor del privado con el fin de favorecer intereses los industriales y electoralistas de toda la vida y por una mentalidad cortoplacista?



Respon

Torna a “Transport en general / Transporte en general”