Seguiment d'autobusos híbrids/elèctrics de TMB

Autobusos, carrils VAO, taxi, cotxe compartit i resta de transport públic.
Autobuses, carriles VAO, taxi, coche compartido y resto de transporte público.
Respon
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Seguiment d'autobusos híbrids/elèctrics de TMB

Entrada Autor: metring » Dijous 18/12/2008 19:39

Títol anterior: El proper any, autobusos híbrids a TMB

http://www.europapress.es/epsocial/rsc/ ... 74920.html

Transportes Metropolitanos de Barcelona prevé añadir un motor eléctrico a unos 100 autobuses diésel a finales del 2009

Probará desde enero un autobús híbrido pionero en España que sólo se mueve con electricidad
BARCELONA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB) prevé convertir unos 100 autobuses de gasoil en híbridos a finales del año 2009, lo que supone que los vehículos también se muevan con electricidad. La combinación de los dos sistemas permite reducir un 30 por ciento las emisiones de gases contaminantes y un 50 por ciento el ruido.

La conversión afectará a un 14 por ciento de los 715 autobuses de gasoil de la flota. En un encuentro con periodistas, el director general de autobuses de TMB, Ignasi Armengol, precisó hoy que el coste de transformar un autobús diésel a híbrido es de unos 100.000 euros, una inversión que se prevé recuperar durante la vida útil del vehículo.

La compañía empezará a probar después de las fiestas navideñas un prototipo de otro autobús híbrido, adaptado y con capacidad para 57 pasajeros, de la carrocera gallega Castrosua. A diferencia de los que funcionarán con electricidad y gasoil, se mueve sólo con dos motores eléctricos, y tiene un motor diésel sólo para recargar las baterías.

También almacena la energía que se produce cuando frena y tiene un innovador sistema electrónico que rige el autobús, en cuyo diseño también ha participado la Universidad de Vigo. Este vehículo tiene una autonomía de 300 kilómetros, equivalente a un día y medio de servicio en recorridos urbanos.

DOS MESES DE PRUEBA

Las pruebas, que durarán dos meses y tienen una inversión de unos 6 millones de euros, se harán en diversas líneas para evaluar como responde en los recorridos con ausencia de pendiente y en aquellos que tienen subidas y bajadas.

Madrid probará el prototipo después de Barcelona, aunque TMB será el primer operador que podrá encargar autobuses para añadirlos a la flota a partir de 2010, según afirmó la presidenta de TMB, Assumpta Escarp.

La introducción de vehículos híbridos obligará a adaptar las cocheras con enchufes para que no se descarguen por la noche. Otra medida que promueve TMB para ahorrar energía es el aprovechamiento de la que generan los motores que se prueban en la cochera de la Zona Franca.

Este centro ha instalado 192 placas solares sobre la cubierta, que generará 18.207 kilowatios/hora de electricidad y evitará la emisión de 10,19 toneladas de dióxido de carbono. La energía fotovoltaica y la procedente del banco de pruebas es suficiente para abastecer la cochera, e incluso introducir la electricidad sobrante a la red.

La compañía trabaja con otras fuentes de energía. En concreto, el 23 por ciento de la flota --251 autobuses-- funciona con gas natural, y su previsión es llegar al 40 por ciento "en un futuro inmediato", según concretó el vicepresidente ejecutivo, Dídac Pestaña. Otro 11 por ciento es biodiésel --120 unidades--.

Armengol recordó que los motores han evolucionado para contaminar menos hasta un punto que ahora se investiga para reducir el consumo. TMB también participa en el seguimiento de un proyecto europeo de cuatro años para mejorar los sistemas de movilidad mediante tecnologías que los hagan más atractivos para el usuario y más eficientes energéticamente.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dijous 04/03/2010 14:25

http://www.tmb.cat/ca_ES/siterelated/no ... 9&idioma=C


03/03/2010 Conversió d'un autobús dièsel en híbrid dièsel-elèctric


La construcció de la primera unitat s'ha portat a terme amb èxit als tallers de TMB, amb el suport de l'agència ACC1Ó. El prototip, mogut per dos motors elèctrics auxiliats per un de tèrmic, començarà pròximament el període de proves.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha decidit incorporar la tecnologia híbrida -motors elèctrics i de combustió interna combinats- a la propulsió dels seus autobusos, com una via per a la reducció de l'impacte ambiental i del consum de combustible de la flota. No sols s'adquiriran autobusos nous d'aquesta mena sinó que s'hibridaran vehicles dièsel existents. El primer pas en aquest sentit ha estat la construcció d'un prototip híbrid que pròximament estarà en condicions de començar el període de proves. El pressupost del projecte en aquesta etapa ascendeix a 1,4 milions d'euros.

El projecte d'hibridació, anomenat Retrofit, té com a objectiu actualitzar tecnològicament i ambientalment un centenar d'unitats de la flota d'autobusos de TMB, a més de dinamitzar el sector industrial català en una línia interessant de recerca, desenvolupament i innovació. S'estima que els autobusos dièsel reconvertits en híbrids generaran beneficis directes en la salut dels ciutadans, per la disminució d'emissions i sorolls. En termes econòmics, s'espera que l'estalvi de combustible permeti amortitzar la inversió necessària.

Per tirar endavant aquest desafiament tecnològic, TMB ha comptat amb la participació de Siemens, que subministra els equips, Edag, que aporta l'enginyeria de disseny, i Noge, a la part de carrosseria. ACC1Ó, agència del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, ha impulsat aquest projecte mitjançant la seva línia d'ajuts orientada a la creació de Nuclis d'Innovació Tecnològica, creada amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament de projectes de recerca i desenvolupament realitzats en col·laboració entre empreses, centres tecnològics, de recerca i centres universita



Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 6993
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dissabte 06/03/2010 2:18

Uf, però quina notícia més mal redactada!!!!
europapress ha escrit:Probará desde enero un autobús híbrido pionero en España que sólo se mueve con electricidad
Però a veure, en què quedem? És híbrid o només es mou amb electricitat. O una cosa o l'altra!!!!
europapress ha escrit:A diferencia de los que funcionarán con electricidad y gasoil, se mueve sólo con dos motores eléctricos, y tiene un motor diésel sólo para recargar las baterías.
O sigui, que a diferència dels que van amb gasoil i electricitat, aquest anirà... amb gasoil i electricitat. Déu n'hi do :boig

Evidentment, el que vol dir la notícia és que uns aniran amb motor dièsel normal (com un autobús qualsevol), al qual s'acoblarà un motor elèctric connectat a una bateria per recuperar l'energia de frenada, mentre que el prototip serà totalment diferent ja que la tracció la faran únicament els motors elèctrics i el motor dièsel servirà de generador elèctric.

Igualment veig que es preveia tenir-los tots en funcionament a finals de 2009, i resulta que el primer prototip l'acaben de posar en marxa ara mateix. Si la raó ha estat que s'ha retardat el programa a causa d'invertir els diners en coses més prioritàries per la crisi, aleshores no hi tinc res en contra.



marcel
N7
N7
Entrades: 399

Entrada Autor: marcel » Dissabte 06/03/2010 10:09

Vaja que han agafat el projecte super-ecològic del bus d'hidrogen i li han canviat les piles d'hidrogen per un motor diesel.
Perquè ens entenguem... A mi no hem sembla malament, però no deixa de ser curiós.



Voyager
N4
N4
Entrades: 69

Entrada Autor: Voyager » Dissabte 06/03/2010 13:26

Hola

El primer prototipo sera el 6735, que ya esta en fase de terminacion, desconozco cuando se haran las primeras pruebas de circulacion y con pasaje.

os pongo un link donde explica su funcionamiento, extraida de la pagina de autobuses de Barcelona.

http://www.tmb.cat/common/premsa/Muestr ... ofit_3.pdf

Saludos.



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23722
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Diumenge 07/03/2010 9:12

wefer ha escrit:Si la raó ha estat que s'ha retardat el programa a causa d'invertir els diners en coses més prioritàries per la crisi, aleshores no hi tinc res en contra.
Coses prioritàries com les campanyes d'autobombo de l'estil "ViscA Barcelona"? Una candidatura als Jocs Olímpics d'hivern que no té la més mínima possibilitat de sortir-se'n (i ho saben)? Informes a preu d'or per descobrir la sopa d'all?

Si les administracions públiques comencessin a fer net als seus comptes, aquesta "crisi" desapareixeria com per art de màgia.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 6993
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dimarts 09/03/2010 13:49

És probable que aquest model tingui més èxit que els busos d'hidrògen ja que és una tecnologia més provada i sobretot més lògica.

De tota manera, cal tenir en compte que la "única gràcia" del sistema és la recuperació d'energia a les frenades, ja que com a element en contra tenim que continua essent més eficient fer servir un motor tèrmic directament per a la tracció que no pas traccionar amb motors elèctrics i fer servir el generador tèrmic per carregar-ne les bateries. En aquest pas, es perd molta energia.

Per això, en els híbrids que s'estan produïnt arreu del món s'utilitza el sistema d'acoblar directament els dos motors a la tracció, podent-los desembragar, fent servir un o altre segons les condicions i estat de càrrega, a part de recuperar igualment l'energia de frenada. A més, aquest sistema permet parar el motor tèrmic quan el cotxe està parat, la qual cosa per sí mateixa ja és un estalvi considerable.

El sistema del prototip calca l'utilitzat a les locomotores dièsel modernes (anomenades dièsel-elèctriques). Però és que en aquestes, no es fa per qüestions d'estalvi sinó per poder gestionar la gran potència dels motors sense els problemes d'una transmissió mecànica directa. En un autobús, no es dóna aquest cas. Igualment, ja fa temps que s'està provant en vehicles de carretera (fins i tot combinant turbines, motors elèctrics dins de la roda, etc), però el seu èxit ha estat més aviat escàs.



Ismael_BCN
N5
N5
Entrades: 95
Ubicació: Menendez Pelayo (Madrid)

Entrada Autor: Ismael_BCN » Diumenge 08/08/2010 15:44

El 6735 el vaig veure fa una setmana per el carrer de Borbo y despres sen va anar per el Passeig Maragall anaba darrere del 6730 que estaba tambe fento proves pero el 6735 que unes coses al sostre com ampolles de aigua y dintre estaba ple de fustes i altres materials.

A veure si habita torna a circular amb passatgers.



pau5321
N7
N7
Entrades: 448
Ubicació: Barcelona
Contacta:

Entrada Autor: pau5321 » Dimarts 17/08/2010 0:40

Pues eso, que estaba yendo por la Meridiana, y he visto un camión que llevaba un IRISBUS de remolque, y ya cuando se iba acercando primero aprecié que era un 67xx de TMB, luego aprecié que tenia una chepa enorme (más grande que el bus casi jaja), y veo qe pone que es hibrido, total que era el 6735.

Se sabe cuando saldra por las calles??? ;)


http://propostesdemobilitat.wordpress.com
Una página con propuestas de autobuses y metro


http://tutorialesparavagos.wordpress.com
Si no sabéis hacer algo en el PC, aquí hay solución para todo.

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dimarts 17/08/2010 14:09

Avui en wefer i servidora hem vist un estrany, és aquest?
Fitxers adjunts
busraro.jpg
(91.85 KiB) S’ha baixat 754 vegades



Avatar de l’usuari
Lluita1714
N9
N9
Entrades: 1964
Ubicació: Aigüestoses

Entrada Autor: Lluita1714 » Dimarts 17/08/2010 17:44

No ho sé, però he de dir que, tot i que el lateral és preciós, el frontal deixa que desitjar.


"El forense va donar un cop d’ull a les dues ratlles paral·leles, rovellades i cobertes de males herbes. «Crispadora paradoxa!», digué. «Aquesta via ha mort perquè el tren l’ha aixafada poc.»." Pere Calders.

premixero
N8
N8
Entrades: 779

Entrada Autor: premixero » Dimarts 17/08/2010 23:42

Es un Tempus ccomo el que ya estuvo de pruebas pero esta vez con tres puertas, yo tambien lo he visto esta mañana en la meridiana,lo que no se si es un coche de prueba o ya de serie, porque la numeracion de prueba va en descenso a partir del 1099



Avatar de l’usuari
wefer
Administrador
Entrades: 6993
Ubicació: Barcelona - Fabra i Puig / Sant Andreu Arenal
Contacta:

Entrada Autor: wefer » Dimecres 18/08/2010 0:40

Lluita1714 ha escrit:No ho sé, però he de dir que, tot i que el lateral és preciós, el frontal deixa que desitjar.
Doncs a veure què et sembla del darrera :roll:
tmb-bus-1101.jpg
Bus TMB 1101
tmb-bus-1101.jpg (129.73 KiB) Visualitzat 18918 cops
Per cert, aquí trobareu la informació tècnica del Tempus de Castrosua. Es tracta d'un autobús híbrid.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dimecres 18/08/2010 0:43

Així del darrera, sembla una mica de joguina.



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dimecres 18/08/2010 1:49

Sense saber exactament las mides, el trovo petit i amb poca capacitat.

L'estetica especialmet trasera no es gens encertada, i a mes el BKB es de "lentejuelas" verdes en lloc de leeds que fa que sigui molt mes visible.



Avatar de l’usuari
sag470
N9
N9
Entrades: 1896

Entrada Autor: sag470 » Dimecres 18/08/2010 19:09

premixero ha escrit:Es un Tempus ccomo el que ya estuvo de pruebas pero esta vez con tres puertas, yo tambien lo he visto esta mañana en la meridiana,lo que no se si es un coche de prueba o ya de serie, porque la numeracion de prueba va en descenso a partir del 1099
Se supone que es uno de los 3 que TMB tiene que recepcionar este año. Lo raro es que el Bkb no sea de Leds. Una gran novedad. Alguna idea sobre la cochera a la que pertenece y posibles lineas?? (Seria un bombazo que fuera a la 35 de Triangle)



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dimecres 18/08/2010 21:00

Donat la seva escasa capacitat (17 asentadas i 40 de peu), las línias candidatas son las poc pasatje, 35, 141, 97 etc, o be, sustituir alguns serveis que es fan amb midis.



Avatar de l’usuari
m.h.t.
N9
N9
Entrades: 2204
Ubicació: Badalona

Entrada Autor: m.h.t. » Dimecres 18/08/2010 23:38

La numeració, doncs, es definitiva? Podem donar per inaugurada la nova sèrie 1100?
foronda 141 ha escrit:Donat la seva escasa capacitat (17 asentadas i 40 de peu), las línias candidatas son las poc pasatje, 35, 141, 97 etc, o be, sustituir alguns serveis que es fan amb midis.
Aquestes 3 línies les he arribat a veure amb l'autobús plé en alguns trams. Jo apostaria més per l'opció de línies amb midis (185 o 192, per exemple).


Salvem l'Estació de França!

Ismael_BCN
N5
N5
Entrades: 95
Ubicació: Menendez Pelayo (Madrid)

Entrada Autor: Ismael_BCN » Dilluns 23/08/2010 18:12

Hoy me he encontrado el Castrosua Tempus que tiene matricula 5093 GFY en la Gran Via y ha girado por la calle Cantabria en ese momento habia salido de trabajar y me lo veo girar y vamos he aprovechado el momento para subir tres fotos de el, no lo podia creer tenerlo delante mismo hasta me temblaban las manos de la ilsuion d everlo y poder fotografiarlo se ha ido hasta la Calle Gipuzcoa mas no he llegado a ver pero seguro que iba a Triangulo a estar junto al 6735.



Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
Entrades: 5690
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir
Contacta:

Entrada Autor: Fran-Ikarus » Dilluns 23/08/2010 23:25

premixero ha escrit:Es un Tempus ccomo el que ya estuvo de pruebas pero esta vez con tres puertas, yo tambien lo he visto esta mañana en la meridiana,lo que no se si es un coche de prueba o ya de serie, porque la numeracion de prueba va en descenso a partir del 1099
A lo mejor han decidido comenzar una numeración ascendente, a partir del 1100 en adelante, para diferenciar los coches de prueba híbridos de los "tradicionales".


Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan

Respon

Torna a “Autobusos i resta t. públic / Autobuses y resto t. público”