Octubre ferroviari a Mataró

Propostes d'organització de "Trobades", viatges, conferències, cursos, actes inaugurals, etc.
Propuestas de organización de "Encuentros", viajes, conferencias, cursos, actos inaugurales, etc.
Respon
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Octubre ferroviari a Mataró

Entrada Autor: metring » Diumenge 02/10/2016 12:23

http://www.biada.com/octubre-ferroviari-2016/

Octubre ferroviari 2016


Catalunya celebra cada mes d’octubre l’aniversari d’un fet que va canviar la seva història i la seva projecció: l’arribada del ferrocarril l’any 1848. Barcelona i Mataró van ser les primeres ciutats de Catalunya i Espanya connectades per aquest nou invent que va revolucionar els transports, l’economia i la vida de les persones.

Aquest any ja fa 168 anys d’aquest fet. Cada any som més les entitats que ens impliquem en aquesta celebració, especialment a Mataró, una ciutat que te consciència de la seva identitat ferroviària i es projecta cap al futur com una ciutat de tecnologia, cultura i progrés social. La imatge promocional d’aquest any és un surrealista oli de Josep Mª Rovira Brull que la seva família ens ha autoritzat a utilitzar.

L’acte central de la celebració és la Fira ferroviària (22 i 23 d’octubre) que organitza l’Ajuntament de Mataró a la plaça de Santa Anna, una diada ferroviària popular amb diversos estands, expositors, circuits i activitats relacionats amb el tren. Per conèixer millor la història del tren de Mataró hi ha la possibilitat de participar en la ruta turística “Miquel Biada, el primer ferrocarril” (23 d’octubre). Els actes institucionals culminaran amb l’ofrena floral de la ciutat a Miquel Biada a la plaça de Miquel Biada de Mataró (28 d’octubre), amb cantada d’havaneres pel grup “Vol de gavines”.

Per altra banda hi ha previstes dos exposicions de fotografies, organitzades pel Cercle Històric Miquel Biada: una sobre l’evolució de les locomotores de vapor des de la Mataró fins l’actualitat titulada “175 anys de tracció a vapor a RENFE”, a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, del 18 al 30 d’octubre, i una altra sobre les infraestructures ferroviàries a l’època de l’enginyer Maristany, “Les innovacions del ferrocarril Barcelona-Mataró“, al Centre cívic Cabot i Barba de Mataró del 20 d’octubre a l’11 de novembre. A això cal afegir l’exposició itinerant “El tren Barcelona-Mataró, 1848”, que recorrerà les biblioteques de Mataró durant tot el mes.

Per aprofundir en els continguts de les exposicions, que sens dubte crearan debat, hi haurà tres conferències: una del Sr. Jordi Valero Vilaginés, “75 anys de tracció a vapor a RENFE” (18 d’octubre 20h), i dos del Sr. Xavier Nubiola de Castellarnau, “Les innovacions del ferrocarril Barcelona – Mataró: de Biada a Maristany” (20 d’octubre 19:30) i “Eduard Maristany, senyor del ferrocarril” (25 d’octubre 18:30, a Vilanova i la Geltrú).

Altres dos conferències programades porten a Mataró grans figures del mon acadèmic i polític: el Sr. Jordi Maluquer de Motes parlarà sobre “El retorn a casa dels emigrants catalans d’Amèrica, 1830-1936” (26 d’octubre 19:30); i el Sr. Ricard Font sobre “Infraestructures ferroviàries. Passat o futur” (28 d’octubre 20 h).

Per gaudir en família d’aquests dies es podrà visitar la maqueta modular del Grup Ferroviari de Mataró, en dos jornades de portes obertes, el dissabte 1 d’octubre a la tarda i el diumenge 16 d’octubre al matí.

Els nens tenen un protagonisme especial amb les quatre activitats infantils organitzades per diverses entitats de Mataró: l’hora del conte “Va de trens”, per Laura Tamayo a la Biblioteca Pompeu Fabra (4 d’octubre 18 h); activitat familiar “Pugem al tren xu-xu-à-xu-xu-à” a Can Serra, Museu de Mataró (9 d’octubre 12 h); l’hora del conte “El secret del tren”, per Laura Tamayo, a la Biblioteca Antoni Comas (19 d’octubre 18h); taller infantil a la Fira Ferroviària (22 i 23 d’octubre); i Art time “Els gegants del Pi van de festa a Mataró”, a la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro (26 d’octubre).

Per la seva banda el Museu del Ferrocarril de Catalunya obre el mes d’octubre amb l’encesa de la locomotora “Mataró” (diumenge 2 d’octubre, 11:30) i el clou amb una jornada de portes obertes el dia de l’efemèride (28 d’octubre al matí), a part de la conferència de X. Nubiola sobre Maristany (25 d’octubre 18:30).



Respon

Torna a “Trobades i esdeveniments / Encuentros y eventos”