Expedient Sagrada Familia: mites i veritats

Documents, fotografies, museus i tot allò relacionat amb la història dels transports.
Documentos, fotografías, museos y todo aquello relacionado con la historia de los transportes.
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Re: Expedient Sagrada Familia: mites i veritats

Entrada Autor: metring » Dimecres 01/03/2017 11:55

foronda 141 ha escrit:Encara que potser s'hauria fet igual, dir que el tram Sagrera-Sagrada Familia de la LV, es va precipitar la seva inauguració donat que la linia I, estava tallada entre Glories i Clot per las esquerdas al túnel que van sortir en la construcció del ramal de Renfe del carrer Aragó, lo que va obligar a tallar la línia uns sis mesos. Es va posar servei alternatiu de bus entre Marina i Fabra i Puig, i entre Marina i Torres i Bages, pro molta gent baixava a Clot, anava caminant fins a Glories i tornava a agafar el metro.

Així doncs, per aquest motiu, van posar en servei aquest tram avans del previst, per aliviar el tall de la LI.
A quina època va passar?



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dimecres 01/03/2017 13:25

Del llibre "Memorias de un Tramviario" de Manuel Gimènez Attenelle:


Any 1970.
""""El dia 5 de marzo quedo interrumpido el servicio de metro de la línia I por obvias razones de seguridad y prudencia, al observarse la formación de una grieta en el túnel entre las estaciones de Glorias y Clot, al que (en nivel inferior) cruzaba oblicuamente en una longitud de 50 metros el túnel en construcción de los enlaces ferroviarios que habia de unir las estaciones de Barcelona-Vilanova(Norte) y Clot.
El servicio se reemprendió el dia siguiente (dia 7) en los tramos Santa Eulalia a Glorias y de Clot a Torres i Bages, montándose una espectacular "noria" sustitutoria de autobuses (gratuitos para los usuarios del metro) entre las estaciones de Marina y Torres y Bages, siguiendo aproximadamente el intinerario del metro y efectuando parada en el lugar mas cercano posible de sus estaciones.
Según una optimista previsión del Diario de Barcelona del dia 8 de marzo, esta interrupción duraria mes i medio.""""


"""" La anteriormente y repetidamente citada interrupción de la línea I del metro, provoco que se precipitara la inauguración del tramo Diagonal-Sagrera de la línea V, lo que tuvo lugar con toda solemnidad con la presencia del Jefe del Estado a las 18 horas del dia 26 de junio.
Para ello se formó un convoy con los dos primeros trenes de la serie 1000 que convenientemente engalanado y con las autoridades a bordo, efectuó el viaje inaugural partiendo de la estación de Diagonal, pasando por las de General Mola (actual Verdaguer), Sagrada Familia, Dos de Mayo (actual Hospital San Pablo) y Campo del Arpa, en cuya estación se dio por finalizado el acto. El servicio abrió al público sobre las 20 horas.""""

""""Debemos recordar que la puesta en servicio de la línea V/II (así se designaba al principio) coincidia con la interrupción de la línea I, lo cual repercutió en una masiva afluencia de viajeros a través de la estación de Sagrera (de correspondencia entre ambas líneas), con la inmediata consecuencia de la inicial insuficiencia de capacidad de los trenes. La sobrecarga a que estos se vieron sometidos agravó mas el problema, por las inevitables averias que tales sobrecargas producían. La paulatina puesta en servicio de los nuevos trenes de la serie 1000, haria que al cabo de varios meses pudiera empezarse a la formación de trenes de cuatro coches; ello unido a la normalización del servicio de la línea I, permitió ofrecer un sevicio mucho mas adecuado a las necesidades."""""

"""" Despues de casi cinco meses de interrupción, se normalizó el dia 28 de julio el servicio de la línea I del metro en su recorrido completo, quedando por consiguiente suprimido el servicio sustitutorio de autobuses que realizaba el tramo suspendido.
Consecuentemente disminuyó la extraordinaria afluencia de público de la línea V, con lo que pudo realizarse el servicio en esta línea en mejores condiciones.""""

Aixi doncs: Tall de la LI 05-03-70, Restabliment del servei: 28-07-70, Inauguració del tram Diagonal Sagrera 26-06-70



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dimecres 01/03/2017 13:50

Avisos del tall de la línia i de la inauguració del tram de L V.

Del mateix llibre Memorias de un tranviario.
Fitxers adjunts
img210.jpg
img210.jpg (236.75 KiB) Visualitzat 9606 cops
img209.jpg
img209.jpg (177.49 KiB) Visualitzat 9606 cops
img208.jpg
img208.jpg (294.5 KiB) Visualitzat 9606 cops



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23722
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dimecres 01/03/2017 14:24

Si entre el tall de la línia I i la inauguració del tram fusionat de les línies II/V no van transcórrer ni quatre mesos, això exclou del tot la correlació entre aquestes dues circumstàncies, ja que reconfigurar un enllaç ferroviari subterrani no és cosa de quatre dies, precisament.

Tal com coneixem les coses, em decantaria per la hipòtesi que, el disseny del traçat de la línia V tal com el coneixem avui (i que logísticament és un despropòsit força gran, però aquesta ja és una altra qüestió) es deuria més aviat a les dificultats sorgides durant la construcció de la línia II i que acabarien retardant-ne la inauguració més de dues dècades.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Markitus
N4
N4
Entrades: 48
Ubicació: Sant Andreu de Palomar

Entrada Autor: Markitus » Dimecres 01/03/2017 17:58

Fa dies que dono voltes a aquest tema (sempre m'ha interessat moltíssim, és el que té ser veí de la zona) i, després de fer alguns càlculs, crec que he aconseguit aclarir el tema de si és possible o no creuar les dues línies amb el que es va construir en un principi (i que La Vanguardia va qualificar d'error de càlcul).

Comencem amb un primer croquis (elaborat per un servidor) que il·lustra la situació actual de la L2 i la L5.
Gaudi_Actual.png
Gaudi_Actual.png (47.29 KiB) Visualitzat 9567 cops
Sortint de Sagrada Família direcció Vall d'Hebron, després de la corba a l'esquerra, hi ha l'estació de "Gaudí", que havia de ser l'estació de Sagrada Família venint de Monumental. Com que es trobava al túnel de l'actual L5, es va haver de construir una nova estació més profunda sota el carrer Marina per a la L2. El nou emplaçament obliga també a fer una volta de mil dimonis per connectar aquesta estació i la d'Encants. Resumint: la L2 creua per sota la L5, i a la L5 tenim una estació sense inaugurar.

Ara bé, segons algunes fonts (especialment La Vanguardia), l'estació de "Gaudí" no només no es va obrir pel retard de la L2, sinó que a més està tot construït a la mateixa cota i és impossible creuar dues línies allà. Aquí comença la part divertida. Segons les dades obertes de la Generalitat, que inclouen un mapa geogràfic de tota la xarxa ferroviària (http://dadesobertes.gencat.cat/ca/cerca ... g/?id=7550), entre Sagrada Família de la L5 i "Gaudí" hi ha uns 108 metres aproximadament. Com bé ha dit en Wefer, la corba és en pujada, i no suau precisament. Suposem que hi ha un pendent de 30 mil·lèsimes (fort però no exagerat): la diferència de cota seria d'uns 3,25 metres.

Com bé han dit en Mortadel·lo i en Javi M, hi ha dos inicis de túnel cecs a la part exterior de la corba. Al croquis els he representat de color vermell. Si us hi fixeu, estan construïts de manera que si tinguessin continuïtat, es creuarien gairebé perpendicularment. Tenint en compte la seva situació, intueixo que quedarien darrere de la botiga que hi ha al nivell intermig de les escales de la L2, al costat oposat que la gerència de la L2. Tenim, per tant, dos túnels cecs encarats cap a Badalona i cap a Paral·lel.

Ara entra en joc un segon croquis, l'hipotètic encreuament aprofitant els túnels cecs.
Gaudi_Pont.png
Gaudi_Pont.png (52.83 KiB) Visualitzat 9567 cops
Com podeu veure, he allargat els dos túnels: la línia II baixa d'Horta i segueix pel carrer Marina cap a Monumental, i la línia V, en comptes de girar cap amunt, gira cap avall, passa per sota de la Plaça Gaudí i es dirigeix cap a Encants. La diferència de cota de 3,25 metres sembla insuficient per creuar les dues línies, però... i si la línia V fes baixada sortint de Sagrada Família i la línia II fes pujada direcció Monumental? Segons una estimació basada en Google Earth i els mapes de la Generalitat, la línia II recorreria 57 metres abans del punt de creuament, i la línia V recorreria 50 metres. Per tant, la línia II podria pujar de cota uns 1,7 metres amb un pendent de 30 mil·lèsimes i la línia V podria baixar uns 1,5 metres amb el mateix pendent.

Resultat? 3,25+1,7+1,5= 6,45 metres! Aquesta és una diferència de cota més que suficient per fer un pont com el de Diagonal o el de la bifurcació d'Aragó. Tampoc tindríem un pendent impossible entre el pont i el túnel de l'actual L2 cap a Monumental.

Vist això, personalment no crec que existeixi l'error de càlcul que descriu La Vanguardia, més aviat em fa pensar que va ser un tema d'aprofitar obra ja feta veient els retards de la L2 (es torna a repetir una cosa similar ara amb la L9). Queda per aclarir la cronologia de tot plegat, però sembla que poc a poc anem resolent aquest "misteri". :)



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dimecres 01/03/2017 19:23

Primer dir que el croquis que has fet dels túnels cecs està al revés, o sigui, que sortin per L5 de Sagrada Familia en direcció Sant Pau/Dos de Maig, el primer que trobem a la dreta es el túnel cec que anava en direcció Paral.lel, i uns metres mes enllà, el que anava en direcció Badalona.

Aquest tema no es la primera vegada que s'en parla al fórum, doncs hi han molts comentaris en un fil de fa anys. Dels anteriors recordo que algú molt observador, va veure que en l'actual estaciò de la L2, a la sortida del túnel en direcció Monumental i visible desde la propia estació (comprovat per mi mateix), un dels forats salvavidas del túnel está en una cota potser un metro mes elevada de terra, lo que fa pensar que en aquest punt van rebaixar la cota al fer la nova estació a la fi de pasar per sota la L5.
Aixi doncs crec que resoldriam alguns misteris si podesim entrar al pis intermig on hi ha la actual gerència de la L2 i veiesim el que hi ha allà dins.



Avatar de l’usuari
Javi M
N9
N9
Entrades: 1618
Ubicació: Sant Feliu

Entrada Autor: Javi M » Dimecres 01/03/2017 21:58

Guigui ha escrit:Tal com coneixem les coses, em decantaria per la hipòtesi que, el disseny del traçat de la línia V tal com el coneixem avui [...] es deuria més aviat a les dificultats sorgides durant la construcció de la línia II i que acabarien retardant-ne la inauguració més de dues dècades.
Quan es va obrir la L5 actual, la L2 tot just s'havia acabat de començar i no sabien que trigarien 20 anys a obrir-la.

Jo estic força segur de que l'actual enllaç entre SF L5 i Gaudí ja era previst al projecte constructiu original com a ramal tècnic, o altrament la L-V hagués quedat aïllada de la resta de la xarxa i sense cotxeres. Els únics enllaços que té la L-V original són a Sants i a La Pau, i cap de les dos existien llavors. Ni tampoc les cotxeres de Can Boixeres.

No crec que fessin aquesta connexió com a solució provisional per a no fer acabar la L-II a Sagrada Familia, ja que es preveia tenir-la acabada un parell d'anys més tard. Si no estigués previst ja al projecte original aquest ramal, haguessin fet morir tant la L-V com la L-II a Sagrada Familia i ja està.

El cas és que va aprofitar aquest túnel d'enllaç per a operar la línia des de Collblanc fins a Horta fins que es fes la L-II central. Quan es varen començar les obres de la L-II central, es va fer Gaudí per tal de que hi parés aquesta línia. Jo tinc la hipòtesi —basada en el que es pot llegir en un dels articles de La Vanguardia— que fins que no es fes el túnel fins a La Pau —que no estava ni començat ni es preveia fer-ho aviat— volien continuar fent arribar la L-V fins a Horta, alhora que la L-II. O en tot cas, haguessin fet acabar la L-V a Sagrada Familia fins que s'ampliés cap a Badalona.

Essent així, no es construeix res fora dels plans originals fins que als anys 90 es reprenen les obres de la L2. La L5 ja tenia connexió amb la resta de la xarxa a Maragall i Sants, i cotxeres pròpies a Vilapicina i Can Boixeres; mentre que la L2 tindria connexió a Paral·lel i La Pau, amb accès a les cotxeres del triangle. Amb això la connexió tècnica a Sagrada Familia deixa de fer falta. Com que el tram fins a La Pau es posaria en marxa alhora que el tram fins a Paral·lel, ja cap línia hauria de morir a Sagrada Familia, i l'enllaç tampoc no calia des d'un punt de vista de prestació del servei.

I fins aquí, podem dir que són fets pràcticament provats.


La pregunta que jo des del primer missatge d'aquest fil em plantejava és: tot i que ja no era estrictament necessària la connexió, per què van canviar els plans als anys 90?

I aquí a mi se m'acudeixen tres respostes:
  • Per a no afectar al servei de la L5, que ja era en marxa.
  • Perquè nous estudis preveien que menys persones haurien de fer enllaç amb la configuració de línies actuals.
  • Perquè no era tècnicament possible fer-ho, per error tècnic anterior.


Com ja he exposat, el tema del error d'entrada el trovaba improbable. Després d'haver-ho analitzat, vaig arribar a la conclusió de que haguessin pogut fer el creuament amb una diferència de cotes de 7 m entre túnels. I veig que en Markitus a arribat a la mateixa conclusió que jo.

D'altra banda, l'afectació a la L5 no tindria per què haver estat res de l'altre món. Haurien hagut obres a la cruïlla de Marina amb Provença, però sense afectar a les vies de la L5 en res més que per a instal·lar els canvis d'agulla.

També cal dir que amb la modificació del pla original calia fer una nova estació per a la L2, amb el que la raó del canvi ha de ser quelcom de pes.
Javi M l’ha editat per darrera vegada el dia: Dimecres 01/03/2017 23:22, en total s’ha editat 1 vegada.



Avatar de l’usuari
Javi M
N9
N9
Entrades: 1618
Ubicació: Sant Feliu

Entrada Autor: Javi M » Dimecres 01/03/2017 22:02

Markitus ha escrit:Resultat? 3,25+1,7+1,5= 6,45 metres!
Me n'alegro que haguem arribat a la mateixa conclusió! Jo he sigut una mica més optimista amb el pendent màxim! :D
foronda 141 ha escrit:Primer dir que el croquis que has fet dels túnels cecs està al revés, o sigui, que sortin per L5 de Sagrada Familia en direcció Sant Pau/Dos de Maig, el primer que trobem a la dreta es el túnel cec que anava en direcció Paral.lel, i uns metres mes enllà, el que anava en direcció Badalona.
No, el dibuix és totalment correcte!



Avatar de l’usuari
Renfe445
N10
N10
Entrades: 4436
Ubicació: ??!!!#=?¿****!!! ©
Contacta:

Entrada Autor: Renfe445 » Dimecres 01/03/2017 22:21

Javi M ha escrit:Perquè nous estudis preveien que menys persones haurien de fer enllaç amb la configuració de línies actuals.
Crec que vaig llegir en algun lloc que com que funcionava força bé la configuració actual, no volien continuar amb el projecte original de les línies II i V.



Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
Entrades: 23722
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Entrada Autor: Guigui » Dimecres 01/03/2017 22:26

Doncs en això, trobo que és un despropòsit. Però com que no és el lloc per a parlar-ne, ho deixo aquí.


a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.

Avatar de l’usuari
Adolescent barceloní
N9
N9
Entrades: 2373
Ubicació: Entre el Barcelonès i Osona
Contacta:

Entrada Autor: Adolescent barceloní » Dimecres 01/03/2017 22:58

Hola. Porto una bateria de dubtes i preguntes sobre el tema --molt interessant, per cert!--. Comencem.

El que no entenc de Gaudí és que només té entrada pel costat Sagrada Família si bé pel cantó contrari hi ha una boca de metro amb el vestíbul on hi ha l'Espai Gaudí. El més lògic seria haver fet accessos a les andanes pels dos costats, no creieu?

També em pregunto una cosa sobre el passadís entre els vestíbuls de Gaudí (carrer Lepant) i de Sagrada Família (carrer Marina - carrer Provença): si bé es conserva en el seu estat original en la seva major part --tot i que al costat mar del passadís hi ha diverses dependències i locals d'entitats--, no sabria ubicar el seu inici pel costat SF ja que desconec si en aquella època les taquilles del vestíbul ja existien o no. L'enrajolat original del passadís --el qual, pel cantó muntanya, es conserva pràcticament al cent per cent-- finalitza just a la porta que hi ha al costat de l'ascensor del vestíbul Marina-Provença. Això em genera un altre dubte, que seria la ubicació de les cancel·ladores si s'hagués mantingut la configuració original del passadís.

Per últim, aportar una petita dada --si bé és quelcom que m'ha comentat aquesta tarda un conegut tot mostrant-li aquest fil del fòrum--: del túnel cec que baixa de Gaudí cap a Marina, hi ha construïts aproximadament uns 20 metres, i s'utilitza per desar material --imagino que travesses i coses per l'estil--.
foronda 141 ha escrit:Dels anteriors recordo que algú molt observador, va veure que en l'actual estaciò de la L2, a la sortida del túnel en direcció Monumental i visible desde la propia estació (comprovat per mi mateix), un dels forats salvavidas del túnel está en una cota potser un metro mes elevada de terra, lo que fa pensar que en aquest punt van rebaixar la cota al fer la nova estació a la fi de pasar per sota la L5.
Però l'estació de Sagrada Família L2 fa baixada o és recta? Si l'estació fa una lleugera baixada, s'entendria que efectivament hi ha una rebaixa de la cota real.

Seguim amb dubtes. Llegint el fil, no em queda clar si realment a sota de l'andana costat muntanya de Gaudí hi passa el túnel de la L2 tal i com es pot veure a Cartometro. En tot cas, sí que sabem que la L2 creua per sota la L5 dues vegades: a quina fondària es creuen? Hi ha un pont, com el de Pl. Catalunya Renfe sobre la L3, o la L2 passa a suficient fondària?


Juanjo Rubio. Software Engineer. Faig coses a ARCA, ACEMA, BusClàssicBCN i Jove de Barcelona. Aficionat al transport públic, a la fotografia i a les telecomunicacions. Diguéssim que el nom d'usuari fa (mooolt de) temps que se'm va quedar petit.

Miquel
Administrador
Entrades: 4417
Ubicació: Barcelona

Entrada Autor: Miquel » Dimecres 01/03/2017 23:09

Adolescent barceloní ha escrit:Hola. Porto una bateria de dubtes i preguntes sobre el tema --molt interessant, per cert!--. Comencem.

El que no entenc de Gaudí és que només té entrada pel costat Sagrada Família si bé pel cantó contrari hi ha una boca de metro amb el vestíbul on hi ha l'Espai Gaudí. El més lògic seria haver fet accessos a les andanes pels dos costats, no creieu?

També em pregunto una cosa sobre el passadís entre els vestíbuls de Gaudí (carrer Lepant) i de Sagrada Família (carrer Marina - carrer Provença): si bé es conserva en el seu estat original en la seva major part --tot i que al costat mar del passadís hi ha diverses dependències i locals d'entitats--, no sabria ubicar el seu inici pel costat SF ja que desconec si en aquella època les taquilles del vestíbul ja existien o no. L'enrajolat original del passadís --el qual, pel cantó muntanya, es conserva pràcticament al cent per cent-- finalitza just a la porta que hi ha al costat de l'ascensor del vestíbul Marina-Provença. Això em genera un altre dubte, que seria la ubicació de les cancel·ladores si s'hagués mantingut la configuració original del passadís.

Per últim, aportar una petita dada --si bé és quelcom que m'ha comentat aquesta tarda un conegut tot mostrant-li aquest fil del fòrum--: del túnel cec que baixa de Gaudí cap a Marina, hi ha construïts aproximadament uns 20 metres, i s'utilitza per desar material --imagino que travesses i coses per l'estil--.
foronda 141 ha escrit:Dels anteriors recordo que algú molt observador, va veure que en l'actual estaciò de la L2, a la sortida del túnel en direcció Monumental i visible desde la propia estació (comprovat per mi mateix), un dels forats salvavidas del túnel está en una cota potser un metro mes elevada de terra, lo que fa pensar que en aquest punt van rebaixar la cota al fer la nova estació a la fi de pasar per sota la L5.
Però l'estació de Sagrada Família L2 fa baixada o és recta? Si l'estació fa una lleugera baixada, s'entendria que efectivament hi ha una rebaixa de la cota real.

Seguim amb dubtes. Llegint el fil, no em queda clar si realment a sota de l'andana costat muntanya de Gaudí hi passa el túnel de la L2 tal i com es pot veure a Cartometro. En tot cas, sí que sabem que la L2 creua per sota la L5 dues vegades: a quina fondària es creuen? Hi ha un pont, com el de Pl. Catalunya Renfe sobre la L3, o la L2 passa a suficient fondària?
L'actual estació de L2, es troba a una cota més alta que els túnels pels dos costats. Per entendre-ho millor, l'andana es com si s'hagués fet d'alt d'un altiplà. La sortida de l'estació tant per Paral·lel com per La Pau fa baixada.

De pont no n'hi ha cap. I la fondaria jo no t'ho sabria dir, però si prenen el vestíbul de L5-L2 com el pis P-1, el túnel de L5 és a P-2, i el de L2 és a P-3. Per tant passa un pis per sota, posem-li uns 6-8 metres més l'extra que baixa el túnel al deixar la nau d'andana.


El metro de Barcelona amb motoristes!

Markitus
N4
N4
Entrades: 48
Ubicació: Sant Andreu de Palomar

Entrada Autor: Markitus » Dimecres 01/03/2017 23:13

Javi M ha escrit:La pregunta que jo des del primer missatge d'aquest fil em plantejava és: tot i que ja no era estrictament necessària la connexió, per què van canviar els plans als anys 90?

I aquí a mi se m'acudeixen tres respostes:
  • Per a no afectar al servei de la L5, que ja era en marxa.
  • Perquè nous estudis preveien que menys persones haurien de fer enllaç amb la configuració de línies actuals.
  • Perquè no era tècnicament possible fer-ho, per error tècnic anterior.


Com ja he exposat, el tema del error d'entrada el trovaba improbable. Després d'haver-ho analitzat, vaig arribar a la conclusió de que haguessin pogut fer el creuament amb una diferència de cotes de 7 m entre túnels. I veig que en Markitus a arribat a la mateixa conclusió que jo.

D'altra banda, l'afectació a la L5 no tindria per què haver estat res de l'altre món. Haurien hagut obres a la cruïlla de Marina amb Provença, però sense afectar a les vies de la L5 en res més que per a instal·lar els canvis d'agulla.

També cal dir que amb la modificació del pla original calia fer una nova estació per a la L2, amb el que la raó del canvi ha de ser quelcom de pes.
És evident que la raó deuria tenir molt de pes, perquè no era només fer la nova estació, era modificar completament obra ja feta (part del túnel ja construït fins a Monumental). Com diu en Renfe445, hi ha un estudi de TMB dels anys 90 que conclou que els fluxos de gent que faria transbordament a Sagrada Família si es fes l'encreuament serien pràcticament iguals als actuals, i que per tant no valia la pena fer les obres. Però és clar, és un estudi realitzat amb la L2 ja en funcionament. Si recordés on el vaig veure (era un document escanejat) l'enviaria, però no el trobo.

Crec que el problema pot tenir a veure amb la primera hipòtesi: l'afectació a la L5. Amb una bona organització es podria fer el canvi en temps rècord, però tallar la L5 durant uns mesos seria inevitable. Posar els canvis d'agulla no seria difícil, però si el "túnel de connexió" fa pujada i el túnel sota el pont fa baixada, dubto que es pogués posar una agulla en aquest lloc per a totes dues vies. I és clar, fins i tot sense els turistes que tenim ara que baixen a Sagrada Família, el nombre de passatgers al tram central de la L5 ja era abans de la L2 realment elevat. Si fos treballador del metro de l'època i algú em proposés deixar durant uns mesos la L1 com a única línia transversal, sabent que és la línia de metro amb més passatgers, el prendria per boig.
Adolescent barceloní ha escrit:Seguim amb dubtes. Llegint el fil, no em queda clar si realment a sota de l'andana costat muntanya de Gaudí hi passa el túnel de la L2 tal i com es pot veure a Cartometro. En tot cas, sí que sabem que la L2 creua per sota la L5 dues vegades: a quina fondària es creuen? Hi ha un pont, com el de Pl. Catalunya Renfe sobre la L3, o la L2 passa a suficient fondària?
La corba sortint de Sagrada Família cap a Encants fa molta baixada, suficient com perquè el túnel passi a molta fondària i no necessiti un pont. Al Cartometro sembla que passi per sota de l'andana costat muntanya, però és molt esquemàtic. Jo crec que com a molt passa per sota de la cantonada nord de Gaudí, perquè el túnel de la L2 segueix el carrer Rosselló i les boques de l'estació són a la cantonada amb aquest mateix carrer, abans de creuar-lo.



adriaesc
N7
N7
Entrades: 489
Ubicació: Llucmajor (L4)

Entrada Autor: adriaesc » Dimecres 01/03/2017 23:27

Segons les dades de la Generalitat (http://dadesobertes.gencat.cat/ca/cerca ... g/?id=7550) es creuen dos cops sota l'avinguda Gaudí: un d'ells davant mateix de la Sagrada Família (Av. Gaudí-Provença-Marina) i l'altre uns metres més amunt (Av Gaudí-Rosselló-Lepant)



Avatar de l’usuari
Javi M
N9
N9
Entrades: 1618
Ubicació: Sant Feliu

Entrada Autor: Javi M » Dimecres 01/03/2017 23:40

Miquel ha escrit:De pont no n'hi ha cap. I la fondaria jo no t'ho sabria dir, però si prenen el vestíbul de L5-L2 com el pis P-1, el túnel de L5 és a P-2, i el de L2 és a P-3. Per tant passa un pis per sota, posem-li uns 6-8 metres més l'extra que baixa el túnel al deixar la nau d'andana.
El vestíbul es troba a -5 m, andanes L5 a -11 m, i andanes L2 a -22 m. Tot +/- 1 m.
Markitus ha escrit:La corba sortint de Sagrada Família cap a Encants fa molta baixada, suficient com perquè el túnel passi a molta fondària i no necessiti un pont. Al Cartometro sembla que passi per sota de l'andana costat muntanya, però és molt esquemàtic.
Exacte. Amb la diferència de cotes no cal túnel per al pas. I Gaudí no es troba sobre el túnel.

CartoMetro és bastant realista, però no serveix per a fer-li interpretacions ja tan precises. L'amplada de les andanes no està a escala. Tal com comentava abans un company, a aquest plànol d'urbanisme sembla clar que les andanes no passen sobre el túnel.
Adolescent barceloní ha escrit:
foronda_141 ha escrit:Dels anteriors recordo que algú molt observador, va veure que en l'actual estaciò de la L2, a la sortida del túnel en direcció Monumental i visible desde la propia estació (comprovat per mi mateix), un dels forats salvavidas del túnel está en una cota potser un metro mes elevada de terra, lo que fa pensar que en aquest punt van rebaixar la cota al fer la nova estació a la fi de pasar per sota la L5.
Però l'estació de Sagrada Família L2 fa baixada o és recta? Si l'estació fa una lleugera baixada, s'entendria que efectivament hi ha una rebaixa de la cota real.
Totes les estacions de Barcelona són horitzontals per tema de seguretat.

L'estació i el túnel de Sagrada Familia L2 són nous dels anys 90. I si abans dels 90 van fer algun petit tram de túnel, es trobava molt per sobre de l'actual estació i túnel (i no només 1 m), amb el que actualment no en quedaria ni rastre. Això del forat de resguard que comentes deu ser per qualsevol altre motiu, però no per això.
Javi M l’ha editat per darrera vegada el dia: Dijous 02/03/2017 0:02, en total s’ha editat 1 vegada.



Avatar de l’usuari
Javi M
N9
N9
Entrades: 1618
Ubicació: Sant Feliu

Entrada Autor: Javi M » Dimecres 01/03/2017 23:45

Dades Obertes, xarxa ferroviària.

Markitus, adriaesc, aquesta informació és brutal! No sabia que existia! (Per a ser obertes, no són gaire obertes, doncs.)

Ara entenc com en CartoMetro va poder realitzar el seu meravellós plànol. Era tot un enigma per a mi!



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dijous 02/03/2017 1:02

No, el dibuix és totalment correcte!
Quan puguis ves hi ho miras enganxan els ulls a la finestra de una porta, i veurás que es com jo dic.



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dijous 02/03/2017 1:14

[quoteEl que no entenc de Gaudí és que només té entrada pel costat Sagrada Família si bé pel cantó contrari hi ha una boca de metro amb el vestíbul on hi ha l'Espai Gaudí. El més lògic seria haver fet accessos a les andanes pels dos costats, no creieu?
][/quote]

Gaudí tenia dos accesos: Un comú amb la L5 (Actual), i l'altre a l'avinguda Gaudí on hi havian dues boques una a cada costat del carrer. Una d'ellas ha desaparegut, i l'altre es l'entrada de la associació ACEMA. Al no tenir cap utilitat per els viatgers, aquest espai ha acollit primer el Centre de Control de Metro avans de estar a La Sagrera i posteriorment la seu de l'associació esmentada.

El que era el pasadis d'enllaç entre las dues línias, per el costat L5 es el pasadis que condueix al ascensor, i per la part contraria queda dintre d'Acema on tenen diversos elements històrics com senyalització de paradas antigues, etc.
Fitxers adjunts
PARADA 15.jpg
PARADA 15.jpg (97.3 KiB) Visualitzat 9450 cops
PARADA 14.jpg
PARADA 14.jpg (123.03 KiB) Visualitzat 9450 cops



Avatar de l’usuari
Javi M
N9
N9
Entrades: 1618
Ubicació: Sant Feliu

Entrada Autor: Javi M » Dijous 02/03/2017 1:31

foronda 141 ha escrit:Quan puguis ves hi ho miras enganxan els ulls a la finestra de una porta, i veurás que es com jo dic.
Vaig ser-hi Diumenge mateix, i és exactament com ho ha dibuixat en Markitus. A més, per lògica no pot ser de cap altra manera: de SF L5 cap a Paral·lel s'hauria de girar 90º a la dreta, i de Gaudí cap a Badalona s'hauria de girar 135º, tot això en un espai de 20... No es pot fer aquesta corba ni anant en bici!

Per a més inrri, aquests enllaços que tu comentes permetrien fer els trajectes Horta - Badalona i Paral·lel - Cornellà, i no Paral·lel - Horta i Cornellà - Badalona. Pensa-t'ho bé!
foronda 141 ha escrit:Gaudí tenia previst dos accesos: Un comú amb la L5 (Actual), i l'altre a l'avinguda Gaudí on hi havian dues boques una a cada costat del carrer. Una d'ellas ha desaparegut, i l'altre es l'entrada de la associació ACEMA.
De les boques del cantó Horta de l'estació, no n'ha desaparegut cap! La del cantó Mar/Besòs és l'actual entrada a les dependències de les associacions. I a la cantonada Muntanya/Llobregat encara es conserva l'altra en perfectes condicions, però habilitada com a sortida d'emergència i sortida d'aire de ventilació.



Avatar de l’usuari
foronda 141
N8
N8
Entrades: 848
Ubicació: Poblenou

Entrada Autor: foronda 141 » Dijous 02/03/2017 2:15

Vaig ser-hi Diumenge mateix, i és exactament com ho ha dibuixat en Markitus. A més, per lògica no pot ser de cap altra manera: de SF L5 cap a Paral·lel s'hauria de girar 90º a la dreta, i de Gaudí cap a Badalona s'hauria de girar 135º, tot això en un espai de 20... No es pot fer aquesta corba ni anant en bici!
Perdoneu la meva falta de coneixements per fer uns planells tan macos com vosaltres, pro us paso tal com ès aquest tram de L5. Cal tenir en compte que quan es va construir no existia l'actual Sagrada Familia L2.

Per cert m'agradaria saber si darrera la paret del cec cap a Badalona, hi ha tunel construit. El de direcció a Paral.lel, si n'ha havia, s'el van carregar al fer la nova estació de L2.
Fitxers adjunts
img211.jpg
img211.jpg (75.3 KiB) Visualitzat 9440 cops



Respon

Torna a “Història del transport / Historia del transporte”