Espai de memòria històrica de Macosa

Documents, fotografies, museus i tot allò relacionat amb la història dels transports.
Documentos, fotografías, museos y todo aquello relacionado con la historia de los transportes.
Respon
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23218
Ubicació: Fabra i Puig

Espai de memòria històrica de Macosa

Entrada Autor: metring » Dissabte 01/04/2017 20:13

http://beteve.cat/extreballadors-de-la- ... a-lamiant/



Marta Font Marsal
divendres 31 de març, 2017, 14.43

Extreballadors de la fàbrica Macosa engeguen una campanya contra l’amiant

Inauguren, al mateix temps, un espai per preservar la història de la companyia com a símbol del moviment obrer de Barcelona

A mitjan dels anys 80 es va provar que les fibres de l'amiant són altament cancerígenes, però no va ser fins al 2002 que se'n va vetar la utilització. Els treballadors de l'antiga fàbrica Macosa, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, hi van estar en contacte durant molts anys. Ara han creat una nova campanya per donar a conèixer els efectes que té aquest material tòxic sobre la salut i recordar els companys morts per malalties provocades per l'amiant.

Al mateix temps, s'ha inaugurat l'espai Macosa, situat al voltant de la xemeneia de Laminació, a la cruïlla entre els carrers de Llull i Provençals. Pretén ser un racó que permeti recuperar la història de l'empresa, més coneguda com can Girona, i preservar el record de la lluita dels treballadors.

Segons els impulsors de la iniciativa, la fàbrica va ser un símbol important del moviment obrer del Poblenou i inclús de Catalunya. Ferran Saro, extreballador de la companyia, assegura que, gràcies a la lluita constant, van millorar les seves condicions laborals i aconseguir, per exemple, la jornada laboral de vuit hores. "Ara volem continuar aquesta lluita 'recolzant' els companys que han mort o patit problemes de salut després d'estar en contacte amb l'amiant", afegeix.

La companyia Macosa va néixer el 1947 i va ser una de les indústries més importants de tot l'estat, especialitzada en grans estructures de ferro i en la construcció de trens. La raó de ser de la fàbrica, doncs, va comportar la utilització de materials tòxics, com és el cas de l'amiant. Miguel Moreno, també extreballador, explica que, fins ara, 25 companys han perdut la vida i que, actualment, almenys quatre persones estan malaltes.

D'altra banda, demanen que s'agilitzin els tràmits judicials perquè aquestes persones o les seves famílies puguin rebre al més aviat possible la indemnització corresponent. Segons Moreno, els processos són excessivament llargs i, en nombroses ocasions, la prestació per lesions laborals de la Seguretat Social no arriba fins que la persona afectada mor.

També volen demanar a l'Ajuntament que la plaça de Ramon Calsina, on hi ha la Torre de les Aigües del Besòs, canviï de nom i homenatgi la feina que els treballadors de Macosa van fer per a la ciutat



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23218
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dissabte 01/04/2017 20:16

http://www.ccma.cat/324/lespai-macosa-l ... a/2781402/

L'Espai Macosa, la memòria industrial del Poblenou

Alonso Carnicer / Sara Grimal 01 Abr 2017 - 15.40

Al Poblenou de Barcelona s'ha inaugurat un espai per preservar la memòria de la fàbrica Macosa, coneguda popularment com a Can Girona, una de les indústries metal·lúrgiques més importants de Barcelona. Una exposició permanent que reconeix el paper dels treballadors i les lluites obreres en la història fabril del districte de Sant Martí, el més industrial de la ciutat.
Can Girona, que l'any 1947 es va convertir en Macosa, va ser durant un segle i mig una de les empreses metal·lúrgiques més grans de Catalunya. En el moment de màxima producció s'estenia per una superfície equivalent a 18 illes d'Eixample, en l'extrem del Poblenou de Barcelona més pròxim al Besòs. Ara hi ha un paisatge urbà molt diferent, i els pocs elements que se'n conserven estan envoltats pels edificis de Diagonal Mar i del Front Marítim construïts als solars de l'antiga fàbrica.
Al peu de la xemeneia de 63 metres, la més alta de Barcelona, s'ha inaugurat l'espai Macosa, per preservar la memòria d'una indústria que va tenir més de 2.500 treballadors. Un conjunt de panells fotogràfics mostren la història de la factoria des del seu origen a mitjans del segle XIX.



La fàbrica produïa ferro per a columnes i grans estructures: des del mercat del Born i l'estació de França fins a la central nuclear de Vandellòs. I sobretot locomotores, rails i vagons de tramvies, trens i metro. S'hi van fer el primer funicular, el del Tibidabo i les primeres escales mecàniques instal·lades a l'estat espanyol, als magatzems de Can Jorba.
L'any 1989 Macosa es va fusionar amb La Maquinista i el 1991 es van integrar al grup GEC-Alsthom, després Alstom. La producció es va traslladar a Santa Perpètua de Mogoda, l'any 1994.



L'exposició permanent de l'Espai Macosa, situat al carrer Llull a la cantonada amb el carrer de Provençals, ha estat impulsada pel col·lectiu de jubilats Macosa-Alstom i ha rebut el suport del Districte de Sant Martí de l'Ajuntament de Barcelona. L'Espai, creat per l'arquitecte Antoni Vilanova, també fa un reconeixement a les lluites obreres, especialment en els anys finals del franquisme.
Per Ferran Saro, extreballador de Macosa-Alstom i membre de la comissió impulsora de l'Espai Macosa:
"És un reconeixement a la història de la lluita obrera, del moviment obrer. No hi ha cap fet històric important a la històrica lluita obrera i política en què els treballadors de Macosa no hagin participat."
La Torre de les Aigües del Besòs, amb la Casa de Vàlvules, és l'element patrimonial més important que es conserva de l'antic recinte de Can Girona. La torre, que ha estat restaurada, acull la seu de l'Arxiu Històric del Poblenou i es pot visitar va ser en el passat un lloc d'assemblees i concentracions obreres.
Ara ha acollit un homenatge als extreballadors de Macosa que han emmalaltit o han mort a causa de l'amiant, sobretot el blau, el més cancerigen, que es feia servir com a aïllant en molts processos productius.



Miguel Moreno, jubilat d'Alstom, és membre de la plataforma que lluita per conscienciar tota la societat de la importància d'aquest problema de salut pública.
Explica que la pols d'amiant s'estenia per tots els espais de la fàbrica Macosa. Les afectacions s'han anat manifestant al llarg del temps:
"Portem una mitjana de dos o tres morts cada any a causa de l'amiant. En aquest moment tenim cinc companys malalts i en 15 anys han mort 95."
Els jubilats de Macosa creuen que tots els antics treballadors, unes 2.000 persones, estan en risc, i reclamen revisions periòdiques per a la prevenció. Un objectiu pel qual estan treballant des de fa anys, però que s'ha hagut d'enfrontar amb moltes traves burocràtiques.



Respon

Torna a “Història del transport / Historia del transporte”