100 anys de l'arribada del tren a Sant Cugat

Documents, fotografies, museus i tot allò relacionat amb la història dels transports.
Documentos, fotografías, museos y todo aquello relacionado con la historia de los transportes.
Respon
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

100 anys de l'arribada del tren a Sant Cugat

Entrada Autor: metring » Dilluns 10/04/2017 10:32

http://www.cugat.cat/noticies/societat/ ... =hootsuite


Els Amics de la Unesco commemoren el centenari del Ferrocarril amb el programa d'activitats d'abril

El Ferrocarril va arribar a Sant Cugat el 1917


Sergio Morales

Les activitats d'aquest mes dels Amics de la Unesco Valldoreix - Sant Cugat abordaran l'arribada del ferrocarril a la ciutat ara fa 100 anys. El plat fort d'aquesta commemoració tindrà lloc divendres 28 d'abril amb una visita guiada a partir de les deu del matí als punts emblemàtics d'aquest transport a Barcelona, des de la font de les Canaletes fins a Sarrià, i que acabarà al Museu-Espai Vilalta. A més, l'entitat ha planificat cada dimecres les habituals xerrades a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), que també tindran com a tema aquest mitjà de transport.

Més enllà del tema central del programa, aquest dimecres Amics de la Unesco projectarà a l'ANC 'Amateurs a l'espai', un film danès que explica la història de dos amics que volen construir un coet per viatjar a l'espai exterior. La sessió de cinefòrum començarà a les sis de la tarda.

La primera xerrada tindrà lloc dimecres de la setmana que ve i anirà a càrrec del president de FGC, Enric Ticó, que impartirà la ponència '1917: La modernitat arriba en tren a Sant Cugat'. La segona proposta tindrà lloc el 19 d'abril i serà una sessió de cinema comentat a càrrec del periodista i escriptor Víctor Alexandre, que analitzarà 'Breu encontre' (1945).

El punt final al programa el posarà l'enginyer industrial Xavier Nubiola de Castellarnau, que abordarà '100 anys del ferrocarril del Vallès a Sant Cugat



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dilluns 10/04/2017 10:57

https://ferrocatassantcugat.wordpress.c ... ant-cugat/

Cent anys de tren a Sant Cugat

El mes d’Octubre 1917 el ferrocarril va arribar a Sant Cugat i es va convertir en una revolució social per a la població.
A prop de centenari de l’efemerides la nostre entitat participarà i col·laborarà en un seguit d’actes per tal de difondre aquesta fita.
Des de la nostre entitat volem convidar a tots aquelles persones que disposin de material per ilustrar aquells moments ens ho facin saber.

5 d’octubre de 2016. Visita del COR de FGC per tel de elaborar una reproducció de la locomotora del centenari.
24 d’octubre de 2016. El Ple Municipal aprova per unanimitat de tots els grups parlamentaris la celebració del l’any del centenari on l’Associació d’amics del Ferrocarril de Sant Cugat tindrà un paper important.

27 d’octubre de 2016. Reunió amb els representants de l’Ajuntament on es comunicar oficialment a la nostre entitat oficialment la decisió del Ple Municipal del dia 24.

7 de novembre de 2016. Entrevista del Vicepresident de l’entitat a TV Sant Cugat.

17 de novembre de 2016. Posta en marxa de la Comissió del centenari de l’arribada el tren a Sant Cugat del Vallès.
14 de febrer de 2017. Segona reunió de la Comissió del centenari de l’arribada el tren a Sant Cugat del Vallès.

15 de març de 2017. Primers dissenys en 3D de la replica del Brill del centenari.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Divendres 19/05/2017 15:03

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJ ... -ciutat.do


19-05-2017 14.00
Una trentena d'activitats commemoraran el centenari de l'arribada del tren a Sant Cugat, un esdeveniment clau en la modernització de la ciutat
L’efemèride es commemorarà entre l’octubre del 2017 i el juny del 2018
En el conjunt d’activitats hi destaca l’exposició “Al tren! Cent anys del ferrocarril a Sant Cugat” al Museu de Sant Cugat i una “Festa del Centenari” amb una cercavila per rememorar el moment de l’arribada del tren

Sant Cugat del Vallès commemora enguany el centenari d’una de les infraestructures que més han contribuït a modernitzar la ciutat: l’arribada l’any 1917 del ferrocarril, que va suposar una ràpida connexió amb Barcelona i posteriorment amb la resta del Vallès. Aquesta infraestructura va ajudar decisivament a transformar la fesomia rural de Sant Cugat i fer-la créixer en població i serveis.

Per aquest motiu Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i una Comissió Ciutadana –formada pel teixit associatiu, veïnal i empresarial de la ciutat- han organitzat un programa d’actes per commemorar aquesta efemèride amb més d’una trentena d’activitats que s’allargaran entre l’octubre del 2017 i el juny del 2018.

Aquest migdia el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i representants de la Comissió Ciutadana han presentat el programa d’actes del centenari, format per conferències, tallers, concerts... Entre aquestes activitats cal destacar l’exposició temàtica “Al tren! Cent anys del ferrocarril a Sant Cugat” al Museu de Sant Cugat (octubre 2017-febrer 2018), acompanyada d’un audiovisual i un catàleg expositiu. Així mateix, el diumenge 29 d’octubre tindrà lloc la Festa del Centenari amb una cercavila per tal de rememorar l’arribada del tren fa cent anys i actuacions de música, teatre, dansa i cultura popular. Aquesta activitat forma part de les Jornades de Patrimoni Viu, que enguany estaran dedicades al tren.

Durant la presentació, el president d’FGC, Enric Ticó, ha volgut destacar la forta vinculació que té l’empresa amb la ciutat de Sant Cugat. En aquest sentit, ha remarcat que “és l’única població on hi tenim un total de set estacions. És on tenim una implantació més forta, com demostren també els diversos paquets combinats del Turisten, que permeten realitzar tota mena d’activitats de lleure i culturals a Sant Cugat amb la complicitat d’FGC”. Ticó també ha volgut destacar que “el centenari de l’arribada del tren al municipi és l’excusa perfecta per posar en relleu aquest lligam i donar-hi tot el protagonisme, a la vegada que ratifiquem el nostre compromís històric amb la memòria ferroviària i amb Sant Cugat”.

En aquest mateix sentit, Mercè Conesa ha subratllat que “aquest ferrocarril ha aportat progrés i oportunitats a Sant Cugat. Va ser un encert i és important saber reconèixer-ho”. Així mateix, també ha volgut reconèixer “els emprenedors que van posar en marxa aquest servei. Crec que la Catalunya del segle XXI s’ha d’emmirallar en la societat catalana de fa cent anys, que va impulsar un nou país amb esperit de llibertat”.


L’arribada del tren l’any 1917, un esdeveniment històric per Sant Cugat

El 26 d’octubre del 1917 es va inaugurar l’estació de ferrocarrils de Sant Cugat amb l’arribada del primer tren a la ciutat. Aquest fet va suposar un punt d’inflexió en la història del municipi en tant que ha contribuït més que significativament en la transformació d’una vila agrícola de 2.000 habitants en el que és avui Sant Cugat, una ciutat de 90.000 habitants. El tren ha tingut, per tant, un paper transformador al llarg de la història de Sant Cugat. Avui en dia el Ferrocarrils vertebra i connecta el municipi fomentant així la cohesió ciutadana entre els diferents nuclis de la ciutat generant, a través de les seves 7 estacions del municipi, diferents centralitats.


El futur del tren i la mobilitat sostenible

Així mateix amb la celebració d’aquest centenari també es pretén reflexionar sobre el gran futur que continua tenint el tren a Sant Cugat, que és un mitjà de transport fonamental per impulsar una mobilitat més sostenible. Per aquest motiu un dels lemes del centenari és “connectats al futur”.


Entitats que formen part de la Comissió del Centenari del tren
Associació d’Amics del Ferrocarril
Patronat Municipal d’Educació
Penya Regalèssia
Grup Estudis Locals (GEL)
Consells de Ciutat i de Cultura de Sant Cugat
Federació d’Associacions de Veïns
Sant Cugat Empresarial
Sant Cugat Comerç
Club de Golf Sant Cugat



Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
Entrades: 5686
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir
Contacta:

Entrada Autor: Fran-Ikarus » Divendres 19/05/2017 15:08

(imagino que a en Bernat no li importarà que utilitzi així la seva foto)

...a veure si "algú" s'inspira en això i...

Imatge


Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dilluns 09/10/2017 21:01

En aquest enllaç https://www.santcugat.cat/programa/acti ... i-del-tren trobareu les activitats de la commemoració.



Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
Entrades: 5686
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir
Contacta:

Entrada Autor: Fran-Ikarus » Dimarts 10/10/2017 14:09

Quin privilegi!, comptar amb un tren (ben) conservat de la sèrie inaugural d'una línia centenària.

Quina llàstima!, no utilitzar-lo en la commemoració :|


Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan

Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dijous 26/10/2017 19:20

http://www.totsantcugat.cat/actualitat/ ... 69102.html



100 anys del primer viatge en ferrocarril a Sant Cugat

per Cinta Caballé i Samu Martínez
El 26 d'octubre de 1917 es feia el viatge inaugural de la línia que connectava Sant Cugat amb Barcelona

Aquest dijous, 26 d'octubre, fa 100 anys que el ferrocarril arribava a Sant Cugat del Vallès. Una data història, el 26 d'octubre de 1917, que roman en la memòria col·lectiva dels santcugatencs i santcugatenques, i que va suposar el canvi d'estil de vida a la ciutat.

La idea de connectar el Vallès amb Barcelona, a través d'un túnel que travessés Collserola, la va tenir l'enginyer Carles Emili Montañès. Una idea que anava lligada amb la d'electrificar tot el país, per posar-lo al nivell d'Europa, on el carbó estava caient en desús. Una idea que no va rebre suport a Catalunya, i és per això que Montañès va viatjar per conèixer l'enginyer americà Frederick Stark Pearson.

En una de les visites de Pearson a Barcelona, l'any 1911, i des del cim del Tibidabo, es va tancar l'acord entre ambdós enginyers. Les obres de construcció del Túnel de Vallvidrera començaven el maig de 1912, i l'abril de l'any següent es posaven en marxa les obres entre les Planes i Sant Cugat. L'esclat de la Primera Guerra Mundial va refrenar força les obres, i la mort de Pearson, en un vaixell torpedejat per un submarí alemany el 7 de maig de 1915, va obrir un període d'incertesa.

Unes dificultats que van ser superades i, a la tardor de 1916, van acabar les obres de construcció de la línia. Va ser el 28 de novembre de 1916 quan es va fer el viatge inaugural de la primera línia de Ferrocarrils de Catalunya, des de Sarrià fins a les Planes. Aquell mateix dia, van continuar les obres que havien de portar el tren fins a Sant Cugat. Uns treballs que van finalitzar en menys d'un any. Així, el ferrocarril arribava a Sant Cugat el 26 d'octubre de 1917.

Un fet que tot el poble va celebrar. Aquell dia, tothom va anar engalanat a l'estació a rebre el tren, i després, van acompanyar la comitiva d'autoritats fins a l'Ajuntament i, posteriorment, al Monestir, on es va celebrar el banquet oficial.

L'arribada del tren a Sant Cugat del Vallès va ser l'element que va permetre iniciar la transformació del que aleshores era un poble en la ciutat que avui representa. El tren connectava Sant Cugat amb Barcelona, i va ser aquesta connexió la que va encendre l'espurna de la modernitat a la vila, que, el 1917, comptava només amb 2.400 habitants.

Una població que es va duplicar en poc més de 10 anys des de la construcció de l'estació de tren, el 1930 vivien a Sant Cugat, ja, 5110 persones. Una part d'aquests nous santcugatencs van arribar per treballar en les obres de modernització de la ciutat que va comportar l'arribada del tren, i una altra eren estiuejants que passaven les vacances a zones properes a Sant Cugat.

Avui, aquestes zones estan perfectament integrades al municipi, són la Floresta i Valldoreix. A banda d'això, la relació entre el poble i Barcelona va esdevenir més estreta des d'aquest moment, ja que el tren feia molt fàcil treballar a la ciutat comtal i viure a Sant Cugat.



Avatar de l’usuari
metring
Administrador
Entrades: 23217
Ubicació: Fabra i Puig

Entrada Autor: metring » Dimarts 14/11/2017 19:40

https://www.alumni.ub.edu/agenda/cent-a ... el-valles/

Club de l'Experiència · Cent anys del tren a Sant Cugat del Vallès


Ponents
Joan Carles Salmerón
Escriptor i historiador
Inici

17/11/2017 - 19:00 h
Final

17/11/2017 - 20:30 h
Adreça
Gran Via de les Corts Catalanes, 585

L’arribada, ara fa cent anys, del primer tren a Sant Cugat del Vallès va representar més que la comunicació directa amb Barcelona: va ser un dels grans passos per a l’electrificació de la indústria i la vida quotidiana catalana. Aquest somni, perseguit durant anys per l’enginyer català Carles Emili Montañès, incloïa, a més, una millora substancial de les comunicacions mitjançant la construcció d’una travessia sota la serra de Collserola.

L’arribada d’aquest mitjà de transport i el desenvolupament industrial van comportar un canvi social i la implementació d’un nou estil de vida.
DADES D'INTERÈS

CENT ANYS DEL TREN A SANT CUGAT DEL VALLÈS. UNA HISTÒRIA D’INNOVACIÓ CONSTANT

Ponencia

Data: divendres 17 de novembre de 2017
Hora:19:00 h
Lloc: Aula Ramón i Cajal Edifici Històric · Gran Via de les Corts Catalanes, 585
Organitza: Alumni Universitat de Barcelona i Club de l’Experiència



Respon

Torna a “Història del transport / Historia del transporte”