Conflicte entre AENA i els controladors aeris

Transport aeri i aeroports, transport marítim i ports, per cable, etc.
Transporte aéreo y aeropuertos, transporte marítimo y puertos, por cable, etc.

Re: Conflicte entre AENA i els controladors aeris

EntradaAutor: metring » Diumenge 05/12/2010 0:15

http://www.lavanguardia.es/economia/201 ... nos-y.html

Casi 2.000 afectados se unen en una plataforma para interponer una demanda civil por daños y perjuicios


Los afectados se han puesto en contacto a través de correo electrónico y teléfono con el objetivo de "resarcir el daño sufrido" como consecuencia de la huelga de controladores

Economía | 04/12/2010 - 02:05h

EP

Cerca de 2.000 afectados por las "bajas masivas" de los controladores se han unido en una plataforma para interponer una demanda de reclamación civil contra los controladores, su patrimonio personal y sus compañías de seguros con la que pedirán indemnizaciones por daños y perjuicios

Los afectados se han puesto en contacto a través de correo electrónico y teléfono con el objetivo de "resarcir el daño sufrido" como consecuencia de esta situación, y que "los controladores respondan" por ello. Así, un equipo formado por 15 abogados estudia ya la demanda civil sin descartar, según ha dicho Vericat, abrir un procedimiento penal, ya que "pueden cohabitar ambos".

Este abogado ha explicado que anoche un matrimonio madrileño, Julián Andrés y María del Mar Zapatero, presentó una denuncia penal en el Juzgado de Guardia de Plaza de Castilla contra los controladores aéreos por el abandono de su puesto de trabajo, lo que podría ser constitutivo de un delito recogido en el artículo 409 del Código penal. Estos dos ciudadanos se dirigieron al aeropuerto para recoger a sus dos hijos de 10 y 11 años que se encuentran bloqueados en Irlanda sin poder regresar.

Elisa, otra de las afectadas que quiere unirse a esta plataforma, estuvo en el aeropuerto de Barajas ayer entre las 16 y las 21 horas porque pretendía viajar con sus hijos hasta Bruselas y reunirse allí con su marido. "Nosotros no hemos podido ir y mi marido sigue allí", ha manifestado.

Esta mujer ha afirmado que solo la compañía aérea les dio explicaciones el viernes y que AENA estaba sobrepasada. "Me sumo a las actividades judiciales porque creo que hay cuestiones económicas de por medio, dado que, sin ir más lejos, hemos perdido la noche de hotel. No solo es un problema de los controladores, también de las autoridades aeroportuarias y del Gobierno", ha concluido.
Avatar de l’usuari
metring
Administrador
 
Entrades: 22998
Membre des de: Dissabte 04/03/2006 13:28
Ubicació: Fabra i Puig

La Fiscalia de Madrid denuncia els controladors

EntradaAutor: Guigui » Dimecres 29/12/2010 20:20

http://www.ara.cat/economia/Fiscalia-Ma ... 60321.html

La demanada no es dirigeix a cap controlador en concret
La Fiscalia de Madrid porta als jutjats la demanda contra els controladors aeris

La Fiscalia madrilenya acusa els controladors aeris d'un delicte de sedició per haver abandonat de forma massiva els seus llocs de treball coincidint amb el pont de la Puríssima


EFE Madrid | Actualitzada el 29/12/2010 13:48

La Fiscalia de Madrid ja ha presentat als jutjats de la plaça de Castilla una denúncia per sedició contra els controladors aeris de Barajas i Torrejón de Ardoz que els passats dies 3 i 4 es van absentar dels seus llocs de treball. L'acció de la Fiscalia, segons les fonts consultades, no es dirigeix expressament contra un nombre concret de controladors, ni contra els 26 que van ser citats a declarar per la mateixa Fiscalia madrilenya, ni contra el total dels 175 que podien ser investigats, sinó contra els controladors "en general", segons informa EFE a partir de fonts del ministeri públic. La denúncia ha estat presentada al Deganat dels jutjats de Madrid, que l'enviarà a repartiment, i en els pròxims dies es coneixerà quin òrgan judicial és l'encarregat de tramitar el procediment contra els controladors. Fins al moment, l'única acció judicial contra els controladors pel delicte de sedició és la querella interposada contra ells pel sindicat Mans Netes –sense representació a cap centre de treball i dirigit per l' exresponsable de Força Nova, Miguel Bernad–, que ha recaigut en el jutjat d'instrucció número 28 de Madrid.

Si es considera que els fets i els denunciats són els mateixos, la denúncia de la Fiscalia podria correspondre a aquest mateix jutjat. El delicte que el fiscal imputa als controladors també és el de sedició, previst en l'article 20 de la llei de navegació aèria, que estableix penes per als empleats d'aeroports "que, en nombre suficient per pertorbar el servei, abandonin col·lectivament les seves funcions en l'aeronau o l'aeroport, en actitud de protesta, desobediència coactiva o represàlia". El Codi Penal, en el seu article 545, fixa que s'imposaran penes de quatre a vuit anys de presó i la inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per aquest mateix temps a aquells que hagin induït, sostingut o dirigit la sedició. La Fiscalia ha denunciat els controladors després de rebre un informe d'Aena sobre els fets ocorreguts els passats dies 3 i 4, que s'ha unit als informes policials que incloïen una relació dels controladors que no van acudir a treballar.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Haurien pogut operar el 50% dels vols, segons controladors

EntradaAutor: Guigui » Dijous 06/01/2011 17:08

http://www.ara.cat/economia/AENA-contro ... 59796.html

El sindicat USCA assegura que el 3 de desembre haurien pogut operar el 50% dels vols

Segons recull Europa Press, Aena s'hauria anticipat tancant tot l'espai aeri

AGÈNCIES

Barcelona | Actualitzada el 06/01/2011 11:52


Aena (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) va decidir tancar tot l'espai aeri espanyol el passat 3 de desembre, cosa que va deixar desenes de milers de persones atrapades als aeroports. Però segons informa Europa Press, la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) assegura que haurien pogut operar més del 50% dels vols que estaven previstos.

El sindicat assegura que en tot moment com a mínim la meitat de la plantilla estava disposada a treballar, cosa que garantia més de la meitat dels desplaçaments, i en el cas de Madrid i Canàries, en un percentatge molt superior a la resta d'aeroports.

USCA explica que la declaració de rate 0 –que fixa el tancament d'un espai aeri– la va dictar Aena a les 17.38 hores a Madrid, quan només dos controladors havien adduït circumstàncies mèdiques per no assistir al seu lloc de treball. I a les Canàries van ordenar el tancament a les 18.05 (hora local de Madrid), quan encara hi havia cinc sectors oberts –dels sis habituals–, que garantien el funcionament gairebé total dels vols interinsulars (possiblement amb retards) i que els internacionals no haguessin de passar per altres centres de control aeri espanyol, com els vols del continent africà i Amèrica, tant Nord com Sud.

Aena s'hauria anticipat, conclou Europa Press, al problema real i fins i tot no hauria iniciat cap protocol per a la substitució d'aquells controladors que s'havien començat a acollir a l'article 34.4 de la llei de seguretat aèria, que els insta a no exercir la tasca de control aeri si consideren minvades les seves capacitats, segons han explicat les mateixes fonts.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Pimentel, àrbitre

EntradaAutor: Guigui » Dimecres 12/01/2011 10:09

http://www.avui.cat/noticia/article/4-e ... adors.html

L'exminisitre del PP Manuel Pimentel farà de mediador entre Aena i els controladors

Les dues parts arriben a un acord sobre l'àrbitre que haurà de resoldre les discrepàncies en la negociació del conflicte
L'exdirigent popular tindrà fins al 28 de febrer per presentar una solució


12/01/11 08:49 - madrid - Efe

Aena i el sindicat de controladors USCA han acordat designar l'exministre de Treball del govern de José María Aznar, Manuel Pimentel, com a àrbitre en la negociació del conveni col·lectiu del sector.

Les dues parts tenien de termini aquest dimarts a la mitjanit per arribar a un acord sobre l'àrbitre o àrbitres que hauran de resoldre les discrepàncies que Aena i els controladors no siguin capaços de superar abans del 31 de gener.

A partir d'aquesta data, l'àrbitre disposarà d'un mes, fins el 28 de febrer, per emetre el corresponent laude sobre les matèries que no hagin estat acordades en la taula negociadora.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Defensa habilita controladors militars per al trànsit civil

EntradaAutor: Guigui » Dissabte 15/01/2011 22:10

http://www.ara.cat/politica/Cent-contro ... 59301.html

Cent controladors militars vigilaran les torres civils

La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha anunciat avui que un centenar de controladors aeris militars van ser habilitats perquè puguin operar en aeroports civils, una mesura amb la que es vol evitar que es repeteixi la situació crítica viscuda desembre passat amb la plantada de controladors

REDACCIÓ
Madrid | Actualitzada el 15/01/2011 13:13


"No permetrem que torni a passar el que va passar el 3 de desembre", ha dit la ministra després de conversar mitjançant videoconferència amb els responsables dels tres comandaments de l'Excèrcit de l'Aire que han assumit el control aeri civil durant els 43 dies de l'estat d'alarma que conclou avui a mitjanit.

Han estat un miler de militars d'aquest Excèrcit els qui han participat, full time, a les tasques encarregades pel govern espanyol per assumir la supervisió del control del trànsit aeri. Segons Chacón, han fet la feina de manera "discreta i eficaç". Sota aquest comandament militar, els aeroports al conjunt de l'Estat han gestionat 150.000 vols en els que han viatjat 12 milions de passatges (i 60.000 tones de càrrega).
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Laude

EntradaAutor: Guigui » Dilluns 28/02/2011 18:33

http://www.avui.cat/noticia/article/2-s ... -lany.html

El salari mitjà d'un controlador aeri es fixa en 200.000 euros l'any

El laude, d'obligat compliment, dictat aquest dilluns per Manuel Pimentel estableix el sou molt per sota del que es cobrava fins ara
La jornada màxima dels controladors arribarà a un màxim de 1.670 hores aquest any i es reduirà progressivament


28/02/11 12:43 - Madrid - EUROPA PRESS

El salari mitjà d'un controlador operatiu es fixa en 200.000 euros l'any, mentre que la jornada màxima aeronàutica s'estableix en un màxim de 1.670 hores aquest any, que es reduiran a 1.595 hores fins el 2013, segons el laude dictat aquest dilluns per l'àrbitre designat pels controladors i AENA, Manuel Pimentel.

En roda de premsa, Pimentel ha explicat que d'aquesta manera l'empresa tindrà “un matalàs” per, a partir d'aquí, reduir l'absentisme laboral i anar ajustant la jornada, que respectarà els percentatges establerts de descans del 25% en torn de dia i del 33% en torn de nit.

Això suposarà que en el futur conveni s'introduirà el binomi “jornada-productivitat”.

Pimentel ha defensat que els controladors espanyols treballen “més que la mitjana europea, però també guanyen molt més”, de manera que cal anar ajustant la jornada per adequar-se a la mitjana europea.

Per Pimentel aquest “sistema gradual” permetrà aportar “seguretat i també garanties” per ambdues parts en un sector com el transport aeri que és essencial per al ciutadà i en el que s'ha de “garantir el dret de circulació de les persones”, aspectes que ha tingut en compte a l'hora de prendre la seva decisió, a més de ser sensible a les reivindicacions laborals d'un col.lectiu que necessitava aclarir les seves condicions.

L'àrbitre ha assegurat que a l'hora de dictar el laude no ha partit de zero, sinó que l'acord signat per AENA i els controladors a l'agost ha servit de base.

El laude, que és d'obligat compliment, no objecte de recurs i executable, entrarà en vigor quan es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Comencen a declarar els controladors imputats

EntradaAutor: Guigui » Dilluns 18/07/2011 9:16

http://www.ara.cat/societat/caos-contro ... 48189.html

Els controladors imputats pel caos aeri del desembre comencen a declarar

La vaga va comportar el tancament de l'espai aeri durant dos dies i el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma

REDACCIÓ
Barcelona | Actualitzada el 18/07/2011 08:50


Els primers dels 16 controladors aeris imputats per la vaga del passat mes de desembre, que va desencadenar un caos aeri a tot l'Estat, comencen avui a declarar davant del jutge de Madrid.

La demanda ha estat interposada en nom de 10.000 usuaris afectats per l'aturada, que va paralitzar el trànsit aeri durant dos dies coincidint amb operació sortida del pont de la Puríssima. El magistrat investiga ara el possible abandonament del lloc de treball d'alguns controladors.

El conflicte va provocar importants tensions entre el col·lectiu i el govern espanyol, que va declarar l'estat d'alarma.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Imputen el sindicat de controladors

EntradaAutor: Guigui » Dimecres 21/09/2011 8:37

http://www.ara.cat/economia/Imputen-con ... 44369.html

Imputen el sindicat de controladors per organitzar el caos aeroportuari del desembre

Uns 400 controladors aeris van abandonar el seu lloc de treball de manera injustificada

EFE
Madrid | Actualitzada el 20/09/2011 21:51


La jutge que investiga el suposat abandonament de lloc de treball per part de diversos controladors aeris el passat mes de desembre ha acordat citar com a imputats a tots els membres de la junta directiva de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA). Fonts jurídiques han explicat que la titular del jutjat d'instrucció número 3 de Madrid, María del Sagrario Herrero, ha acceptat la petició feta per l'Agrupació de Demandants Afectats pel Tancament de l'Espai Aeri.

Luis Vericat, lletrat d'aquesta associació, destaca que es tracta d'"una molt bona notícia" perquè confirma el que han denunciat des del principi, és a dir, que al seu entendre tot va ser "un pla pensat i organitzat pels dirigents del sindicat".

USCA va convocar als seus afiliats la nit del 2 de desembre mitjançant missatges de SMS per a diferents assemblees que es van celebrar el matí del 3 de desembre, poques hores abans que més de 400 controladors de tot l'estat abandonessin injustificadament seu lloc de treball, ha ressaltat Vericat. "Les declaracions dels dirigents d'USCA aclariran què va passar els dies 3 i 4 de desembre", ha afegit el lletrat, que creu que fins ara estaven només imputats els controladors que havien secundat l'abandonament massiu però no els que l'havien planificat.

El president d'USCA, Camilo Cela, ja va declarar el juliol, primer com a controlador i després com a líder sindical, va al·legar aleshores que la seva absència en el lloc de treball aquests dies estava justificada perquè comptava amb una dispensa sindical, segons altres fonts jurídiques.

No obstant això, per l'Agrupació de Demandants el líder sindical tenia previst treballar com a controlador el matí del 3 de desembre i es va demanar aquell mateix matí un permís pel seu càrrec.
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Re: Conflicte entre AENA i els controladors aeris

EntradaAutor: Fran-Ikarus » Dimarts 14/02/2012 23:33

Avui mateix m'ha arribat la carta certificada, amb la resolució (no les he comptat, però ben bé 10 fulls per les dues cares) que, en el fons, em denega tota indemnització per danys i perjudicis en relació amb la "performance" dels controladors del desembre del 2010.

Hauré d'esperar al cap de setmana per llegir-me tot això.
Exhiba abono o pase antes de que se lo exijan
Avatar de l’usuari
Fran-Ikarus
N11
N11
 
Entrades: 5398
Membre des de: Dissabte 21/05/2005 0:19
Ubicació: Allá donde se cruzan los sagaleses, donde el mar no se puede concebir

Arxivada la causa contra els controladors de Barcelona

EntradaAutor: Guigui » Divendres 16/01/2015 18:38

Arxivada la causa contra els controladors aeris de Barcelona pel tancament de l'espai el 2010

Ja són 21 els jutjats de tot l'Estat que han sobresegut o tancat les causes obertes, tot i que encara queden pendents les de Madrid i Palma

http://www.ara.cat/societat/Arxivada-co ... 71589.html
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Aturades parcials aquesta setmana

EntradaAutor: Guigui » Dilluns 08/06/2015 8:01

La vaga de controladors pot afectar 5.300 vols al llarg de la setmana

El Ministeri de Foment ha fixat uns serveis mínims del 70% per a l'aturada que comença aquest dilluns i es repetirà el 10, 12 i 14 de juny.

http://www.ara.cat/societat/vaga-contro ... 62874.html
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

El tema porta cua, ara en sentit pràctic

EntradaAutor: Guigui » Dilluns 08/08/2016 9:02

http://www.ara.cat/societat/controlador ... 37175.html

L'aeroport del Prat ha viscut dos incidents "greus" en només 15 dies

Els controladors aeris de Barcelona es veuen “al límit”. El Prat concentra més incidents que Madrid
a: Preposició que indica lloc, temps, atribut, etc.
ha: 3a persona singular del present indicatiu del verb haver


Sense educació no hi ha democràcia.
Avatar de l’usuari
Guigui
Administrador
 
Entrades: 23866
Membre des de: Diumenge 26/02/2006 18:02
Ubicació: Penitents L3 (Barcelona)

Anterior

Torna a: Aeri, marítim i altres / Aéreo, marítimo y otros

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant