Pàgina 1 de 1

Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dilluns 12/03/2018 20:56
Autor: kastroboy
Bon dia, com a passatger habitual de la línia R11 Portbou-Barcelona i ocasional d'altres i a més amant de les estadístiques m'agradaria parlar-vos de temps i velocitats d'aquesta i d'altres línies (els temps "rècord" que tinc registrats)

El passat divendres Barcelona Clot-Portbou (163 kms) en 1h 55 minuts (lo habitual és entre 2h i 2h05), que dona un promig de 85 km/h. El tren portava retard i va recuperar quasi tot el temps perdut.

Fa molt de temps un tren tipus Regional però fent les parades de Llançà, Figueres, Flaçà, etc, va fer Portbou-Pg de Gràcia (165.6 km) en 1h57, el que dona un promig de 84,9 km/h, però suposem que va arribar al Clot 3 o 4 minuts abans donaria més de 86 km/h amb el mèrit que aquest material sols arriba a 130/140 km/h enlloc dels 160 del les unitats MD

Apurant una mica les dades recordo una nit amb un tren que arribava a Portbou a quarts de dotze de la nit, també de material "Regional, que va fer els 67.5 kms que hi ha entre Girona i Portbou en 45 minuts i alguns segons, un promig de 89 km/h (aquella nit anava amb retard i parava molt poc temps a les 3 estacions; també té mèrit fer-ho sense passar de 140 amb molts trams de velocitat reduïda com Colera-Portbou).

El passat divendres el trajecte Sant-Celoni-Maçanet Massanes el va fer en 8´58" (18.8 kms, el promig seria de 125,8 km/h: cal dir que és un tram on pot anar entre 135 i 160 km/h tot el recorregut).

Potser sóc una mica freaky, però m´encanten aquestes dades i suposo que a algú més de vosaltres també.

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dilluns 12/03/2018 22:02
Autor: Renfe445
Es un tema muy interesante. Estaría guapo coger un velocímetro GPS y a ver la velocidad punta que llegan los trenes. :D

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dilluns 12/03/2018 22:40
Autor: França451
Hace tiempo hablé en el hilo correspondiente, del famoso último tren al Aeroport (Aeroport's buc) cuando se hacía con unidad 451. Hacia 2013 hubo un cambio de horarios que afectó a este servicio, que salía de Maçanet Massanes a las 21:50 parando en todas las estaciones de su recorrido y no pudiendo rebasar la llegada al Aeropuerto de las 23:32 h. Pues en el reajuste, a algún listo se le ocurrió que como el material era una unidad que alcanzaba los 140 km/h, y sólo eran tres coches, decidió sacarle rendimiento y retrasó su salida de Maçanet cinco minutos (que en la práctica podían llegar a ser hasta seis-ocho minutos), y hasta finales de 2015, salvo que hubiera incidencias graves en la línea, la llegada no podía rebasar en ningún momento la hora tope de las 23:32, habiendo incluso días que llegaba a las 23:29.

No sé qué velocidad podía llegar a acanzar este servicio, pero con un retraso de diez minutos en Granollers Centre, la primera vez que lo hice desde Maçanet entramos en Clot a las 23:01 con sólo un minuto de retraso según el horario.

En contadas ocasiones, este tren realizó el trayecto El Prat de Llobregat-Aeroport en cinco minutos ajustados y el récord más alucinante que pude ver fue la salida del Prat a las 23:28 y estar llegando al Aerport a las 23:32. Siempre me ha parecido este servicio en particular una carrera de fondo en plena noche, por no hablar del hecho por el cual los 451 en ocasiones han llegado a recorrer el trayecto entre Barcelona Sants y Bcn Clot aragò en cinco-seis minutos. Ya que esta línea coge una gran parte del trazado que comentas, se podría sacar la velocidad que llevaba este tren nocturno (que actualmente cubre un civia que siempre llega con retraso al Aeropuerto y nunca sale a su hora hacia Granollers, con la consecuente pérdida de calidad en el servicio)

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dilluns 12/03/2018 22:47
Autor: kastroboy
Renfe445 ha escrit:Es un tema muy interesante. Estaría guapo coger un velocímetro GPS y a ver la velocidad punta que llegan los trenes. :D


Bueno, ahora con el GPS de los móviles ya te la dan, aunque de forma aproximada. Yo he usado a veces la aplicación Wikiloc (hay muchas parecidas) y en el tramo citado antes Sant-Celoni/Maçanet me daba velocidades parecidas el marcador de velocidad del tren (las unidades MD usadas en la R11 la indican en las pantallas informativas pero sólo si supera los 115 km/h).

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dilluns 12/03/2018 23:00
Autor: Renfe445
kastroboy ha escrit:(las unidades MD usadas en la R11 la indican en las pantallas informativas pero sólo si supera los 115 km/h).

Qué curioso esto! :)

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dimarts 13/03/2018 2:13
Autor: El Maño amañado
A mi, per exemple, em sorprèn la velocitat que porten el primer i l'últim servei de Metro de la L2, al menys sentit Barcelona (venint de Badalona).

Es veu (perquè es nota) que els motoristes ho porten en Manual i triguen 11' clavats d'anar de Bdn-Pompeu Fabra fins a Bac de Roda, que és on baixo. 11 minuts i van cascant hòsties! La velocitat que no agafa l'ATO l'agafen ells mateixos (70 km/h), sent més agressius tant en acceleració com en frenada. Quan són serveis diurns va sota l'ATO i la conducció és molt més suau i és per això que es triga entre 16 i 18'. Hi ha força diferencia de minuts per només 8 parades.

A la L4 passava una cosa igual amb els 1100. Segons com anés la freqüència, el ritme era rapidíssim. Encara recordo com apurava amb fre neumàtic a sac totes les frenades a estacions, el poc temps que s'estava parat (5 segons contants de rellotge) i les acceleracions que agafava. Allò sí que era eficiència!

L4, récord de agilidad

EntradaPublicat: Dimarts 13/03/2018 3:02
Autor: Renfe445
El Maño amañado ha escrit:A la L4 passava una cosa igual amb els 1100. Segons com anés la freqüència, el ritme era rapidíssim. Encara recordo com apurava amb fre neumàtic a sac totes les frenades a estacions, el poc temps que s'estava parat (5 segons contants de rellotge) i les acceleracions que agafava. Allò sí que era eficiència!

Yo siempre que fui con los 1100 en la línea 4 iban cagando hostias, justo al abrir las puertas ya pitaban jajaja! También recuerdo en línea Catalunya con las 111 que las paradas eran instantáneas.

Y algunos 2100 son muy ágiles, algunas veces ya te dejan abrir puertas cuando el tren va a 2-3 km/h, imitando a los 1100. Como pasa también por ejemplo en el U-Bahn berlinés. También pasa con algunos 9000, que como son muy lentos abriendo puertas... Debería de ser así el resto de líneas.

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dimarts 13/03/2018 7:22
Autor: jsantos233
Això que comenteu dels 1100 dubto que ho deixessin fer ara. Un amic de la familia era(porta un parell d'anys jubilat) conductor de metro a la L5 amb els 1000 i va passar a la L2 desde el començament. Una vegada va comentar que en un tram de la L2 amb l'ATO havien baixat la velocitat i llavors ell en aquell tram anava amb ATP. La questió es que li van cridar l'atenció més d'un cop per això :|

Amb el tema del estalvi energetic de la mateixa manera que han baixat la velocitat en general suposo que encara ho vigilarán més.

Re: Velocitats "record" de trens a Catalunya

EntradaPublicat: Dimarts 13/03/2018 15:59
Autor: vermer3
Aviam si canvien els horaris d'acord amb el que triguen els trens entre L'Hospitalet i Sants, ja fa anys que triguen de forma "oficial" 7 minuts, tot i que en no poques ocasions ha trigat 4:40 i menys. Imagineu la parada que fan a L'H els que van a Molins, que han d'aturar-se dos minuts segons horaris, si surten puntuals de Sants i triguen menys de cinc minuts a fer el recorregut.