Propostes ferroviàries per a l'àrea de Barcelona

Propostes dels usuaris per a fer millores a les xarxes ferroviàries existents o per crear-ne de noves / Propuestas de los usuarios para hacer mejoras en las redes ferroviarias existentes o para crear nuevas
Respon
Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Re: Propostes ferroviàries per a l'àrea de Barcelona

Entrada Autor: Elefant » Dilluns 07/07/2025 12:55

jgomezs ha escrit: Dilluns 07/07/2025 12:18 M'agrada molt la proposta. Tot i que jo ho faria en les dues fases al revés. Primer faria una nova estació de Sarrià per als trens que arriben del Vallès i el túnel fins a Sants (tot i que compte que el carrer Numància ja està ocupat per la L3, potser surt més a compte fer servir Nicaragua i fer una terminal de múltiples vies a sota de la Model o de Av Tarradellas). De fet, d'aquesta manera divideixes la B-V en dues xarxes separades, la "metro" amb les L7 i L6 a Plaça Catalunya, i la suburbana entre Sants i el Vallès, amb un transbord entre les dues xarxes a Sarrià (que amb la L9 seria un intercanviador potent).
Jo hauria dit primer el nou túnel cap a Collserola, perque aquest ja faria un guany de temps per als trens que van cap al Vallès, i tindria una utilitat immediata. Resseguint l'autopista son uns 10-11 km des-de Sarrià fins a Sant Cugat, osigui parlem de temps de trajecte de potser uns 9 minuts, quasi la meitat dels 17 actuals. Encara que siguéssin 10 això es una millora enorme. Una vegada fet, es poden posar trens cada 6 minuts en cada línia, sumant trens cada 3 minuts a Sant Cugat.
El túnel Sarrià-Sants ha de tenir sobre tot l'utilitat de que no tots els trens hagin d'anar pel túnel de Pl. Catalunya (que a més és força lent perque ara paren en tots els baixadors) i que es puguin fer servir trens més llargs (encara que adaptant les altres estacions primer). Llavors jo diria que el túnel Sarrià-Sants per si sol no està justificat, però sí si serveix per augmentar freqüències entre BCN i Vallès.
jgomezs ha escrit: Dilluns 07/07/2025 12:18 La obra que proposes a Sant Cugat la veig complicada, a dos nivells en un lloc molt urbanitzat, li veig una complexitat quasi a l'estil Torrassa, potser seria més fàcil fer una estació de quatre vies per transbord i avançament a Valldoreix?

De fet, un cop tens els trens semidirectes més llargs, i sense compartir freqüència amb la L7, cal fer tot el túnel per sota de Collserola?
El túnel nou ha de servir per augmentar freqüència i també millorar el temps de trajecte. Com ja deia, veient que el Vallès es tan important, jo crec que sí està justificat.

L'obra a Sant Cugat evidentment no seria cosa menor, pèro per això proposo tenir les vies a dos pisos, per poder fer-lo al mateix lloc i tenir els enllaços creuats. En superfície no caldria més espai, només es canviarien les vies als costats per fer l'andana central, i es fa el pis inferior, a més d'un nou vestíbul. Jo dic que amb una mica de voluntat es pot fer, i seria una solució de compromís per tots, tant pel servei com per a la ciutat. Això sí, alguns trens haurien de creuar-se cizallant, per exemple el que vé de la línia antiga i va cap a Terrassa, i el que vé de la línia nova i va cap a Sabadell. Pèro el creuament seria en la mateixa direcció, i es pot quadrar horaris perque per exemple el tren lent arribi 1 minut abans i s'esperi a l'estació. Per al tren lent perdre 1-2 minuts no es greu.
Evidentment seria més fàcil fer-ho a la japonesa, ficant una gran estació de quatre vies elevada a sobre i amb salts de moltó per tot arreu, pèro vaja...



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Dilluns 07/07/2025 12:56

També torno a posar la meva proposta per la línia Llobregat-Anoia en torn a una nova entrada a Barcelona que des-de Sant Vicenç dels Horts vagi en viaducte per sobre l'autopista fins a Zona Universitària (l'últim tram en túnel), en versió perfeccionada. La nova línia d'accés tindria quasi 10 km de llarg i només una parada intermitja a Esplugues a l'alçada de Laureà Miró, enllaçant amb el TramBaix. Amb només una parada, serien uns 12 minuts des-de SVH fins a ZU.

Primera fase

A la primera fase es fa aquesta nova entrada i una remodelacó de l'estació de Sant Vicenç dels Horts per que tingui andana central enlloc d'andanes laterals.

Els serveis s'ordenarien així: Les línies R5/R50 i R6/R60 passen a utilitzar la nova entrada de ZU, amb 2 circulacions per hora i ramal, osigui 4 trens per hora en total (inicialment). Des-de SVH van directes fins a Martorell-Central (o com a molt parada a Sant Andreu de la Barca), i des-de Martorell-Central alternant un tren amb parada en totes i un tren semidirecte fins a Manresa i Igualada, respectivament. En una primera fase això significa que les parades menors es queden amb només un tren per hora.

Per al temps de trajecte només agafo l'exemple d'Igualada, ja que el ramal a Manresa es més llarg i a Manresa hi ha Renfe, que té molt més potencial de ser el tren ràpid cap a Barcelona. Pèro el concepte seria anàleg al del ramal Igualada.

Llavors: temps de trajecte seria: ~12 minuts ZU-SVH, ~12 minuts SVH-Martorell, 45 minuts Martorell-Igualada el tren ràpid, que a més de les parades qu'omet l'actual R60 també ometria Vallbona d'Anoia i La Pobla de Claramunt, retallant a 45 minuts el trajecte. En la suma tot fa 1 hora i 10 minuts entre Igualada i Zona Universitària. No pas perfecte, pèro ja una millora significativa respecte als 1h27m que triguen actualment els R60 fins a Pl. Espanya. Els busos directes des-de Igualada fins a la Diagonal alta em sembla que triguen al voltant d'1h5m no? I això amb menor comfort, capacitat limitada i subjecte a les condicions de tràfic. Llavors un tren que fa 1h10 ja pot ser competitiu. El tren amb parada en totes al ramal calculem-li uns 1h15.

A la línia actual entre Martorell i Espanya queden els trens S i els L8. Amb l'espai que deixa la desaparició dels R es podria fer un millor horari: L8 cada 9 i 6 minuts, i intercalat un S cada 15 minuts que no para a Magòria, Ildefons Cerdà, Sant Josep i Almeda (i potser Molí Nou). L'idea es retallar el trajecte de Martorell-Pl. Espanya cap als 30 minuts.
Exemple d'horari entre Espanya i Sant Boi:

Codi: Selecciona’ls tots

        Espanya        Sant Boi      Temps tr.
L8       .00             .16            16
S        .06             .18            12
L8       .09             .25            16
L8       .15             .31            16
S        .21             .33            12
L8       .24             .40            16
L8       .30             .46
Etc.
Permetent un trasbord fàcil a Sant Boi per a la gent que agafa l'L8 a una estació on no para l'S i vol seguir cap a Martorell.

Després, els S fan enllaç creuat a Sant Vicenç dels Horts, reformant l'estació perque tingui andana central. Llavors sempre paren els dos trens que van en la mateixa direcció, un S i un R direcció nord o sud ambdós. Les dues línies tindrien freqüència de 15 minuts, llavors encaixa perfectament. L'R surt primer i l'S el segeuix. Després lo mateix en la direcció inversa: Arriba l'S i s'espera un minut o dos fins que arribi l'R que ve just al darrera. Enllaç creuat a mateixa andana i tots dos segueixen.

Fins aquí la primera fase. Per això caldria la nova línia d'accés a Barcelona, 10 km quasi tot en viaducte i un trosset de túnel a Zona Universitària, i la reforma de l'estació de Sant Vicenç dels Horts. No és pas un obra menor, pèro tampoc es megalòman, i l'utilitat seria doble: Per al nou accés dels trens ràpids, i per un servei més eficient entre Espanya i Martorell.

Primera fase bis

Un altre cosa que es podria fer adicional a la primera fase seria allargar els L8 fins a Sant Vicenç dels Horts, fent o bé una via morta al costat de les existens (difícil per poc espai pèro potser possible just abans de l'edifici de l'estació) o amb una via morta subterrània. Llavors o bé fer vies d'avançament a Molí Nou, mantenint aproximadament el concepte horari que vaig donar com exemple i fer avançament a Molí Nou, o forçar una mica més l'horari, sent les sortides: L8: .00 | S: .08 | L8: .10 | L8: .15 ; i així endevant, amb freqüència de 8-2-5 minuts, i l'S saltant-se a més Molí Nou i Colònia Güell. Com que els L8 arribarien just abans dels S, també tindrien enllaç amb els semidirectes cap a Igualada i Manresa.

Llavors temps de trajecte: L8 fins SVH 27 minuts, S fins a SVH 21-22 minuts. També es pot fer inicialment sene avançament, i més endevant fer vies d'avançament per horaris més regulars o augmentar freqüència entre Espanya i SVH.

Segona fase

La segona fase pertanya als Ramals cap a Manresa i Igualada. L'idea es que puguin circular 4 trens per hora i sentit, dos semidirectes i dos amb parada en totes, caldria fer els desdoblaments que calguin per permetre els creuaments necesaris. De pas es podrien fer en aquesta fase rectificacions de traçat on sigui raonable de fer per millorar el temps de trajecte. L'ideal seria que el semidirecte Igualada-ZU fes 1h. Pèro si s'arriba a 1h5m també es un temps bò.

Els semidirectes continuen capa ZU tal com es va fer en la primera fase. Els que tenen parada en totes finalitzen a Martorell-central, enllaçant sempre amb el semidirecte de l'altre ramal. Osigui, quan arriba el tren lent provenint d'Igualada es troba amb el tren ràpid provenint de Manresa, i v.v., permetent l'enllaç al tren ràpid cap a Barcelona.

Un altre opció es continuar els trens lents com a S cap a Pl. Espanya, pèro hi ha la dificultat de que quedaria poc marge amb els semidirectes que no fan parades entre Martorell i SVH. Tampoc per horari no es poden quadrar els S que fan enllaç creuat a Sant Vicenç dels Horts amb aquests serveis lents als ramals, ja que els semidirectes només guanyen uns 5-7 minuts entre SVH i Martorell C.. A més una freqüència de 7,5 minuts entre Martorell i Pl. Espanya sembla exagerat, veient que també hi han 4 trens/hora cap a ZU. Llavors la solució de compromís es deixar els trens lents entre Igualada/Manresa i Martorell, a canvi de tenir un enllaç a la mateixa andana a Martorell per continuar cap a ZU.
Amb això quedaria als ramals 2 semidirectes per hora cap a ZU, i 2 trens lents fins Martorell.



Amb això hi hauria també per la Llobregat-Anoia un projecte de futur, que es pot fer per fases i cadascuna de les fases donant ja utilitat. Li trobeu alguna falla a la meva proposta?



Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1920
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dilluns 07/07/2025 18:22

Jo respecte a recuperar els trens semidirectes del Carrilet, sóc partidari de que segueixi el seu recorregut aprofitant el tram de Quatre Camins - Molí Nou per fer una quadruplicació de vies per permetre avançaments, la mobilitat entre Sant Boi, Cornellà i L'Hospitalet té molta demanda també més enllà de Martorell.

Ara bé, la teva idea que ja en el passat l'has esmentat, es força interessant perquè dones rapidesa a través d'un accés diferent (Sant Vicenç - Zona Universitària) i aprofites la infraestructura del tram de Martorell - Sant Boi - Pl.Espanya per augmentar més les freqüències i permetre fins i tot avançaments.


:ok



Jo potser ho plantejaria la teva proposta en un altre itinerari... fer una quadruplicació entre el tram de Quatre Camins - Molí Nou o una tercera via, i fer un nou ramal d'accés entre Sant Boi - El Prat - Hospital de Bellvitge - Europa | Fira - Ildefons Cerdà - Pl.Espanya per els R5/R50 i R6/R60.
Carlos González l’ha editat per darrera vegada el dia: Dimecres 09/07/2025 16:02, en total s’ha editat 1 vegada.



PizzaiPinya24
N4
N4
Entrades: 42

Entrada Autor: PizzaiPinya24 » Dilluns 07/07/2025 21:13

Elefant ha escrit: Dilluns 07/07/2025 12:56 També torno a posar la meva proposta per la línia Llobregat-Anoia en torn a una nova entrada a Barcelona que des-de Sant Vicenç dels Horts vagi en viaducte per sobre l'autopista fins a Zona Universitària (l'últim tram en túnel), en versió perfeccionada. La nova línia d'accés tindria quasi 10 km de llarg i només una parada intermitja a Esplugues a l'alçada de Laureà Miró, enllaçant amb el TramBaix. Amb només una parada, serien uns 12 minuts des-de SVH fins a ZU.

Un altre cosa que es podria fer adicional a la primera fase seria allargar els L8 fins a Sant Vicenç dels Horts, fent o bé una via morta al costat de les existens (difícil per poc espai pèro potser possible just abans de l'edifici de l'estació) o amb una via morta subterrània.

Amb això hi hauria també per la Llobregat-Anoia un projecte de futur, que es pot fer per fases i cadascuna de les fases donant ja utilitat. Li trobeu alguna falla a la meva proposta?
La proposta ja l'havia mirada les altres vegades que l'havies comentat, i em sembla superinteressant.

L'únic que jo canviaria segur és el tema de la via morta. Just després de Can Ros hi ha espai de sobres per a una via de rebot entre les 2 actuals (m'atreviria a dir, sense tenir-ne ni idea, que deu estar preparat per això i tot), i si hi volem portar els L8 a SVH crec que és el millor lloc on rebotar-los. Si preparem altres estacions abans per a avançaments no hauria de ser un problema gaire gros a nivell d'horaris, tot i que tampoc m'he posat a estudiar-ho amb detall.


"American cities weren't build for cars, they were BULLDOZED for cars!"

Nen de Gràcia
N5
N5
Entrades: 110

Entrada Autor: Nen de Gràcia » Dilluns 07/07/2025 22:22

PizzaiPinya24 ha escrit: Dilluns 07/07/2025 21:13 L'únic que jo canviaria segur és el tema de la via morta. Just després de Can Ros hi ha espai de sobres per a una via de rebot entre les 2 actuals (m'atreviria a dir, sense tenir-ne ni idea, que deu estar preparat per això i tot), i si hi volem portar els L8 a SVH crec que és el millor lloc on rebotar-los. Si preparem altres estacions abans per a avançaments no hauria de ser un problema gaire gros a nivell d'horaris, tot i que tampoc m'he posat a estudiar-ho amb detall.
Segons Trenscat, aquesta via morta central va existir fins al 2016, quan es va desmantellar per pressions veïnals (em pregunto què hauran guanyat fent-la desaparèixer, si l'espai segueix ocupat). Des de llavors, els trens que finalitzen el recorregut allà han d'anar de buit a invertir la marxa a les vies generals de Quatre Camins, obstaculitzant un possible ús per a avançaments.
Vista la situació, en la meva opinió, si no es reconstrueix la via morta caldrà retallar els S3 a L8 per a no obstaculitzar els semidirectes.

Elefant ha escrit: Dilluns 07/07/2025 12:56 També torno a posar la meva proposta per la línia Llobregat-Anoia en torn a una nova entrada a Barcelona que des-de Sant Vicenç dels Horts vagi en viaducte per sobre l'autopista fins a Zona Universitària (l'últim tram en túnel), en versió perfeccionada. La nova línia d'accés tindria quasi 10 km de llarg i només una parada intermitja a Esplugues a l'alçada de Laureà Miró, enllaçant amb el TramBaix. Amb només una parada, serien uns 12 minuts des-de SVH fins a ZU.

Primera fase

A la primera fase es fa aquesta nova entrada i una remodelacó de l'estació de Sant Vicenç dels Horts per que tingui andana central enlloc d'andanes laterals.

Els serveis s'ordenarien així: Les línies R5/R50 i R6/R60 passen a utilitzar la nova entrada de ZU, amb 2 circulacions per hora i ramal, osigui 4 trens per hora en total (inicialment). Des-de SVH van directes fins a Martorell-Central (o com a molt parada a Sant Andreu de la Barca), i des-de Martorell-Central alternant un tren amb parada en totes i un tren semidirecte fins a Manresa i Igualada, respectivament. En una primera fase això significa que les parades menors es queden amb només un tren per hora.

Per al temps de trajecte només agafo l'exemple d'Igualada, ja que el ramal a Manresa es més llarg i a Manresa hi ha Renfe, que té molt més potencial de ser el tren ràpid cap a Barcelona. Pèro el concepte seria anàleg al del ramal Igualada.

Llavors: temps de trajecte seria: ~12 minuts ZU-SVH, ~12 minuts SVH-Martorell, 45 minuts Martorell-Igualada el tren ràpid, que a més de les parades qu'omet l'actual R60 també ometria Vallbona d'Anoia i La Pobla de Claramunt, retallant a 45 minuts el trajecte. En la suma tot fa 1 hora i 10 minuts entre Igualada i Zona Universitària. No pas perfecte, pèro ja una millora significativa respecte als 1h27m que triguen actualment els R60 fins a Pl. Espanya. Els busos directes des-de Igualada fins a la Diagonal alta em sembla que triguen al voltant d'1h5m no? I això amb menor comfort, capacitat limitada i subjecte a les condicions de tràfic. Llavors un tren que fa 1h10 ja pot ser competitiu. El tren amb parada en totes al ramal calculem-li uns 1h15.

A la línia actual entre Martorell i Espanya queden els trens S i els L8. Amb l'espai que deixa la desaparició dels R es podria fer un millor horari: L8 cada 9 i 6 minuts, i intercalat un S cada 15 minuts que no para a Magòria, Ildefons Cerdà, Sant Josep i Almeda (i potser Molí Nou). L'idea es retallar el trajecte de Martorell-Pl. Espanya cap als 30 minuts.
Exemple d'horari entre Espanya i Sant Boi:

Codi: Selecciona’ls tots

        Espanya        Sant Boi      Temps tr.
L8       .00             .16            16
S        .06             .18            12
L8       .09             .25            16
L8       .15             .31            16
S        .21             .33            12
L8       .24             .40            16
L8       .30             .46
Etc.
Permetent un trasbord fàcil a Sant Boi per a la gent que agafa l'L8 a una estació on no para l'S i vol seguir cap a Martorell.

Després, els S fan enllaç creuat a Sant Vicenç dels Horts, reformant l'estació perque tingui andana central. Llavors sempre paren els dos trens que van en la mateixa direcció, un S i un R direcció nord o sud ambdós. Les dues línies tindrien freqüència de 15 minuts, llavors encaixa perfectament. L'R surt primer i l'S el segeuix. Després lo mateix en la direcció inversa: Arriba l'S i s'espera un minut o dos fins que arribi l'R que ve just al darrera. Enllaç creuat a mateixa andana i tots dos segueixen.

Fins aquí la primera fase. Per això caldria la nova línia d'accés a Barcelona, 10 km quasi tot en viaducte i un trosset de túnel a Zona Universitària, i la reforma de l'estació de Sant Vicenç dels Horts. No és pas un obra menor, pèro tampoc es megalòman, i l'utilitat seria doble: Per al nou accés dels trens ràpids, i per un servei més eficient entre Espanya i Martorell.
Si algun dia es passés la LL-A a ample UIC, seria possible allargar aquests trens a través de l'L3 del metro perquè s'endinsin més en la ciutat? Aquest tram seria més lent que la resta, però no perjudicaria el temps de viatge entre ZU i Igualada/Manresa. Se me n'ha anat gaire l'olla?



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Dimarts 08/07/2025 0:19

Nen de Gràcia ha escrit: Dilluns 07/07/2025 22:22 Si algun dia es passés la LL-A a ample UIC, seria possible allargar aquests trens a través de l'L3 del metro perquè s'endinsin més en la ciutat? Aquest tram seria més lent que la resta, però no perjudicaria el temps de viatge entre ZU i Igualada/Manresa. Se me n'ha anat gaire l'olla?
Teòricament potser, però caldria adaptar la LL-A a andanes altes i els trens quedarien limitats a cinc cotxes. Jo no ho veuria factible considerant el benefici. Pensaria que el flux seria sobre tot cap a Tramvia i L9.



unÀnec
N2
N2
Entrades: 15

Entrada Autor: unÀnec » Dimarts 08/07/2025 20:26

I el tunel de Montcada? Quins inconvenients tindria un tunel de Montcada se salti les tres parades d'aquest municipi i vagi directament a Sant Andreu Comtal?
Jo en sé un, desconnectes per via ferroviaria montcada de Cerdanyola, Sabadell i Terrassa, però es pot suplir per un altre servei però estalviaria 6 o més minuts a tots els altres trajectes que ara passen per Montcada i donaria nova vida a la parada del Clot.
també es pot optar per avançament de trens per no desmantellar Montcada - Santa Maria



unÀnec
N2
N2
Entrades: 15

Entrada Autor: unÀnec » Dimarts 08/07/2025 20:50

Nen de Gràcia ha escrit: Dilluns 07/07/2025 22:22
Segons Trenscat, aquesta via morta central va existir fins al 2016, quan es va desmantellar per pressions veïnals (em pregunto què hauran guanyat fent-la desaparèixer, si l'espai segueix ocupat). Des de llavors, els trens que finalitzen el recorregut allà han d'anar de buit a invertir la marxa a les vies generals de Quatre Camins, obstaculitzant un possible ús per a avançaments.
Vista la situació, en la meva opinió, si no es reconstrueix la via morta caldrà retallar els S3 a L8 per a no obstaculitzar els semidirectes.
Entenc que les pressions veïnals no venien per la via en si mateixa sino perque Can Ros és i era final de linia i feia soroll, el tren s'estava una estona i la zona és molt densa, de manera que van allargar la línia a quatre camins on fa bàsicament el mateix una parada més enllà, i la que acava avui a can ros fa servir la mateixa via morta de quatre camins
Carlos González ha escrit: Dilluns 07/07/2025 18:22 Jo potser ho plantejaria la teva proposta en un altre itinerari... fer una quadruplicació entre el tram de Quatre Camins - Molí Nou o una tercera via, i fer un nou ramal d'accés entre Sant Boi - El Prat - Hospital de Bellvitge - Europa | Fira - Ildefons Cerdà - Pl.Espanya per els R5/R50 i R6/R60.
Això ja avanço que és completament impossible, la unica manera seria soterrar Sant Vicenç i ampliar les parts ja soterrades de Sant Andreu i Pallejà (aqui passant per sota d'una església) i quadruplicant el túnel d'Adroc. Seria un macroprojecte més. A mi em sembla molt més viable quadruplicar Molí Nou - Hospitalet - fins a on es pugui i tindre diverses opcions d'avançaments, s'hauria de poguer passar de llarg Almeda i superar els problemes de Mercaderies de l'estació de Sant Boi



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Dimarts 08/07/2025 23:12

unÀnec ha escrit: Dimarts 08/07/2025 20:50
Carlos González ha escrit: Dilluns 07/07/2025 18:22 Jo potser ho plantejaria la teva proposta en un altre itinerari... fer una quadruplicació entre el tram de Quatre Camins - Molí Nou o una tercera via, i fer un nou ramal d'accés entre Sant Boi - El Prat - Hospital de Bellvitge - Europa | Fira - Ildefons Cerdà - Pl.Espanya per els R5/R50 i R6/R60.
Això ja avanço que és completament impossible, la unica manera seria soterrar Sant Vicenç i ampliar les parts ja soterrades de Sant Andreu i Pallejà (aqui passant per sota d'una església) i quadruplicant el túnel d'Adroc. Seria un macroprojecte més. A mi em sembla molt més viable quadruplicar Molí Nou - Hospitalet - fins a on es pugui i tindre diverses opcions d'avançaments, s'hauria de poguer passar de llarg Almeda i superar els problemes de Mercaderies de l'estació de Sant Boi
Qualsevol quadruplicació serà difícil i requeriria grans trams de soterrament. Per això proposo fer una nova entrada com a forma de desdoblar la línia, amb l'efecte adicional de tenir una entrada més directa cap a Barcelona.

Ara, no ho trobo però vaig fer una proposta per permetre semidirectes a la línia actual sense obres (o només mínimes tipus alguna via morta a Sant Boi i/o Martorell). Bàsicament era que d' Espanya surt un S8 tot seguit d'un L8, després l'R tot seguit d'un altre L8. I així repetint cada mitja hora. Els S i R se saltarien 4 parades entre Espanya i Sant Boi, i els R se saltarien unes quantes entre Sant Boi i Martorell. Crec que era una cosa així l'horari:

Codi: Selecciona’ls tots

        Espanya        Sant Boi      Martorell  
S        .00             .12           . 38
L8       .02             .18            
R        .08             .20           . 40
L8       .10             .26
S        .15             .27           . 53
L8       .17             .33
R        .23             .35            .55
I així endevant. Els R ometrien 6 parades entre Sant Boi i Martorell per estalviar 6 minuts, i els R i S ometrien 4 parades entre Espanya i Sant Boi per estalviar 4 minuts. Total de 32 minuts fins a Martorell. Després 46 minuts fins a Igualada i som a 1h17, potser apurem a 1h15 si s'ometen parades al ramal de Igualada en un dels dos trens. Seria una millora, però quedarien les parades on només s'aturen els S amb freqüència de 15 minuts, i on només s'aturen els L8 cada 7-8 minuts. A mi em semblen freqüències raonables si es a canvi de permetre trens semidirectes més ràpids, però el guany total és el que es, i seria el màxim possible de Martorell cap a baix.
Per comparar :amb la meva proposta des-de Zona Universitària podríem arribar a 1h10m fins a Igualada, amb possibilitat d'apurar a 1h5m.

En tot cas, aquesta proposta que es limita als horaris es podria fer des-de ja, només sacrificant alguns serveis de reforç i perdent freqüència a les parades on deixarien d'aturar-se els S i R. Veig aquí un problema de voluntat, que molta gent vol la seva freqüència de Metro encara que fos impossibilitant millorar els temps de trajecte més llargs. Egoisme, vaja. Però també populisme i ignorància per part de la gestió d'FGC que només saben fer Metro Metro Metro. Quan freqüències de 15 minuts pels trens suburbans i 7-8 als urbans (a més de la suma de freqüències a les parades principals on s'aturen més trens) ja és perfectament correcte.



Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1920
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dimecres 09/07/2025 16:06

Personalment, la idea que va defensar en vermer3 respecte a l'explotació del Carrilet és la que estic més d'acord.



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Dimecres 09/07/2025 17:06

Carlos González ha escrit: Dimecres 09/07/2025 16:06 Personalment, la idea que va defensar en vermer3 respecte a l'explotació del Carrilet és la que estic més d'acord.
És una bona proposta, a mi em sembla encara una mica conservadora.

No entenc que FGC siguin tan poc ambiciosos amb els horaris. I ha possibilitat de tenir un servei molt millor que ara, només cal posar-li ganes i potser fer alguns (petits!) compromisos amb tema de freqüències. Realment és un insult lo desastrosa que és la gestió de la Llobregat-Anoia. En general des-de fa anys que a FGC impera la mediocritat. Sí, molt bé, el servei és fiable no com la Renfe pèro això ja és lo absolutament mínim. Que no es pot demanar una mica més??



Avatar de l’usuari
Carlos González
N9
N9
Entrades: 1920
Ubicació: Sant Boi de Llobregat

Entrada Autor: Carlos González » Dimecres 09/07/2025 17:09

Elefant ha escrit: Dimecres 09/07/2025 17:06 És una bona proposta, a mi em sembla encara una mica conservadora.

No entenc que FGC siguin tan poc ambiciosos amb els horaris. I ha possibilitat de tenir un servei molt millor que ara, només cal posar-li ganes i potser fer alguns (petits!) compromisos amb tema de freqüències. Realment és un insult lo desastrosa que és la gestió de la Llobregat-Anoia. En general des-de fa anys que a FGC impera la mediocritat. Sí, molt bé, el servei és fiable no com la Renfe pèro això ja és lo absolutament mínim. Que no es pot demanar una mica més??
Realment és una gran llàstima, com a usuari del Carrilet, cada vegada em sembla un servei més mediocre.

Ara respecte al Carrilet, se sap que la idea polèmica de segregar la R5/R6 cap a Martorell ha quedat descartat. Veiem com estructuren amb el perllongament de Gràcia, i les integracions urbanes de Manresa (+Parc Tecnològic) i Igualada. També deien que hi ha un estudi respecte a desdoblar els ramals de la R5 i R6 que ara són de via única.

:nose



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Dimecres 09/07/2025 18:35

Carlos González ha escrit: Dimecres 09/07/2025 17:09 Realment és una gran llàstima, com a usuari del Carrilet, cada vegada em sembla un servei més mediocre.

Ara respecte al Carrilet, se sap que la idea polèmica de segregar la R5/R6 cap a Martorell ha quedat descartat. Veiem com estructuren amb el perllongament de Gràcia, i les integracions urbanes de Manresa (+Parc Tecnològic) i Igualada. També deien que hi ha un estudi respecte a desdoblar els ramals de la R5 i R6 que ara són de via única.

:nose
El perllongament de Gràcia no canviarà res de substancial, jo suposo que hi portaran l'L8 i els trens que hi càpiguen, i els que no doncs es queden a Pl. Espanya (segurament els R).
Idem el soterrament de Manresa. Aquí s'haurà perdut l'oportunitat de fer el tram-tren. Jo vaig fer la proposta de retallar el tren a Manresa-Alta, i des-d'enllá fer una línia de tramvia que resseguint aproximadament el traçat antic del carrilet circumvali el centre per arribar a l'estació de Rodalies (llavors convertint el tram M. Alta - M. Baixador a tramvia), quedant Manresa-Alta com estació principal on acabi el tren i fes enllaç amb el tramvia, que a l'hora continuaria cap a Sallent i Súria com a tram-tren. Però aquí també FGC/Generalitat han tirat per l'opció dolenta de fer un soterrament absurd i a més degradar el projecte tram-tren a un miserable tren llançadora fins a Santpedor.

És la cosa amb las oportunitats, les pots agafar o les pots perdre.



jgomezs
N7
N7
Entrades: 332

Entrada Autor: jgomezs » Dijous 10/07/2025 13:49

Elefant ha escrit: Dimarts 08/07/2025 23:12 Qualsevol quadruplicació serà difícil i requeriria grans trams de soterrament. Per això proposo fer una nova entrada com a forma de desdoblar la línia, amb l'efecte adicional de tenir una entrada més directa cap a Barcelona.

Ara, no ho trobo però vaig fer una proposta per permetre semidirectes a la línia actual sense obres (o només mínimes tipus alguna via morta a Sant Boi i/o Martorell). Bàsicament era que d' Espanya surt un S8 tot seguit d'un L8, després l'R tot seguit d'un altre L8. I així repetint cada mitja hora. Els S i R se saltarien 4 parades entre Espanya i Sant Boi, i els R se saltarien unes quantes entre Sant Boi i Martorell. Crec que era una cosa així l'horari:
Recordo que vam estar discutint això dels horaris de la LL-A i vas fer els horaris aquells aquí: https://transport.cat/viewtopic.php?p=298216#p298216
La meva proposta relacionada era també coordinar els R4 i R8 per a que Martorell fos un node d'intercanvi, i guanyar temps per anar a Barcelona des de Manresa o Igualada fent el transbord a la Renfe.

De la idea de ficar una entrada per a trens exprés de la LL-A, jo hi havia estat pensant, però no tinc clar que hi hagués els pressupost per fer una gran obra amb soterraments i tot per a guanyar 10 minuts en quatre trens per hora. A més, els trens actuals d'aquesta línia, tampoc són tant ràpids en velocitat punta, segons els horaris un R60 fa 9 parades menys que un R6, però només hi guanya 5 minuts. Hauries de fer un R60 molt agressiu saltant parades i clavar els horaris pels avançaments al mil·límetre.

Llavors havia pensat en com aprofitar el que ja hi ha. I el que hi ha és la línia de mercaderies Martorell - Can Tunis. Si fas una branca de Rodalies que surti d'aquesta línia seguint la autopista en viaducte com proposes, el total són (approx) 36 kilòmetres sense parades entre Martorell i Zona Universitària. I si s'ha de posar alguna via més per a no molestar-se amb els trens de mercaderies, com a mínim és una zona sense població al voltant, així que hi ha més espai lliure. 36 km a una mitjana de 90 km/h són 24 minuts (disclaimer: no estic segur de com calcular quina velocitat mitjana tindria un tren en un recorregut així). Ara mateix, als horaris Martorell - Sants amb la Renfe són 40 minuts, i Martorell - Espanya amb un R50/R60 són 38 minuts. L'estalvi de temps podria justificar el transbord FGC - Rodalies si està coordinat. Si no vols transbord i vols ficar el carrilet per aquesta entrada, caldria una via Frankenstein de quatre rails, i potser caldria un tipus de tren diferent per aquest servei Manresa/Igualada - Barcelona, perquè els trens actuals tenen una velocitat màxima de 90 km/h, un sistema elèctric diferent, etc...

En tot cas, encabir-hi tres corredors (Manresa, Igualada i Vilafranca) dóna més possibilitat d'amortitzar la inversió que dos.

Una proposta similar alternativa, seria que Sant Vicenç de Calders - Martorell anés en ample internacional (aprofitant el tercer rail del corredor mediterrani), i sortint de Martorell anés a buscar la línia d'alta velocitat, aprofitar per obrir la parada de El Prat, Sants, i Sagrera quan estigui acabada. Aquesta opció té l'avantatge de que no has de fer entrades noves a Barcelona, l'inconvenient de que no sé com de compatibles (en velocitat i sistemes elèctrics) serien aquests trens amb els que ja circulen per la línia d'alta velocitat.

Probablement on hi hagi més guany potencial per les línies de la LL-A és en els trams entre Martorell i Igualada i Manresa, que per una distància similar els trens triguen quasi el doble de temps (via única, trajecte molt sinuós). Però al ser línies que passen per zones de baixa població, amb pocs trens per hora, seria complicat de justificar el cost de obres majors. A no ser que el projecte vingués inclòs en un macro-projecte d'urbanització i creixement de població al voltant d'aquests corredors, que tenint en compte la manca de vivenda dins de l'àrea metropolitana actual, podria tenir sentit.



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Dijous 10/07/2025 19:37

jgomezs ha escrit: Dijous 10/07/2025 13:49
Elefant ha escrit: Dimarts 08/07/2025 23:12 Qualsevol quadruplicació serà difícil i requeriria grans trams de soterrament. Per això proposo fer una nova entrada com a forma de desdoblar la línia, amb l'efecte adicional de tenir una entrada més directa cap a Barcelona.

Ara, no ho trobo però vaig fer una proposta per permetre semidirectes a la línia actual sense obres (o només mínimes tipus alguna via morta a Sant Boi i/o Martorell). Bàsicament era que d' Espanya surt un S8 tot seguit d'un L8, després l'R tot seguit d'un altre L8. I així repetint cada mitja hora. Els S i R se saltarien 4 parades entre Espanya i Sant Boi, i els R se saltarien unes quantes entre Sant Boi i Martorell. Crec que era una cosa així l'horari:
Recordo que vam estar discutint això dels horaris de la LL-A i vas fer els horaris aquells aquí: https://transport.cat/viewtopic.php?p=298216#p298216
La meva proposta relacionada era també coordinar els R4 i R8 per a que Martorell fos un node d'intercanvi, i guanyar temps per anar a Barcelona des de Manresa o Igualada fent el transbord a la Renfe.

De la idea de ficar una entrada per a trens exprés de la LL-A, jo hi havia estat pensant, però no tinc clar que hi hagués els pressupost per fer una gran obra amb soterraments i tot per a guanyar 10 minuts en quatre trens per hora. A més, els trens actuals d'aquesta línia, tampoc són tant ràpids en velocitat punta, segons els horaris un R60 fa 9 parades menys que un R6, però només hi guanya 5 minuts. Hauries de fer un R60 molt agressiu saltant parades i clavar els horaris pels avançaments al mil·límetre.

Llavors havia pensat en com aprofitar el que ja hi ha. I el que hi ha és la línia de mercaderies Martorell - Can Tunis. Si fas una branca de Rodalies que surti d'aquesta línia seguint la autopista en viaducte com proposes, el total són (approx) 36 kilòmetres sense parades entre Martorell i Zona Universitària. I si s'ha de posar alguna via més per a no molestar-se amb els trens de mercaderies, com a mínim és una zona sense població al voltant, així que hi ha més espai lliure. 36 km a una mitjana de 90 km/h són 24 minuts (disclaimer: no estic segur de com calcular quina velocitat mitjana tindria un tren en un recorregut així). Ara mateix, als horaris Martorell - Sants amb la Renfe són 40 minuts, i Martorell - Espanya amb un R50/R60 són 38 minuts. L'estalvi de temps podria justificar el transbord FGC - Rodalies si està coordinat. Si no vols transbord i vols ficar el carrilet per aquesta entrada, caldria una via Frankenstein de quatre rails, i potser caldria un tipus de tren diferent per aquest servei Manresa/Igualada - Barcelona, perquè els trens actuals tenen una velocitat màxima de 90 km/h, un sistema elèctric diferent, etc...

En tot cas, encabir-hi tres corredors (Manresa, Igualada i Vilafranca) dóna més possibilitat d'amortitzar la inversió que dos.

Una proposta similar alternativa, seria que Sant Vicenç de Calders - Martorell anés en ample internacional (aprofitant el tercer rail del corredor mediterrani), i sortint de Martorell anés a buscar la línia d'alta velocitat, aprofitar per obrir la parada de El Prat, Sants, i Sagrera quan estigui acabada. Aquesta opció té l'avantatge de que no has de fer entrades noves a Barcelona, l'inconvenient de que no sé com de compatibles (en velocitat i sistemes elèctrics) serien aquests trens amb els que ja circulen per la línia d'alta velocitat.

Probablement on hi hagi més guany potencial per les línies de la LL-A és en els trams entre Martorell i Igualada i Manresa, que per una distància similar els trens triguen quasi el doble de temps (via única, trajecte molt sinuós). Però al ser línies que passen per zones de baixa població, amb pocs trens per hora, seria complicat de justificar el cost de obres majors. A no ser que el projecte vingués inclòs en un macro-projecte d'urbanització i creixement de població al voltant d'aquests corredors, que tenint en compte la manca de vivenda dins de l'àrea metropolitana actual, podria tenir sentit.
En veritat tens raó, l'opció probablement més eficient seria de fer un bon transbordament a Martorell i horaris coordinats entre R4 i FGC. Fins i tot es podria coordinar amb trens semidirectes a l'R4 que ometin algunes parades. Suposo que sent tan desastre la xarxa de Rodalies aquella opció no la tinc tan present... :martell1

Si som ambiciosos amb aquesta idea, jo fins i tot reordenaria les vies a Martorell-Central per que es pugui fer transbordament a la mateixa andana entre els trens FGC i Rodalies: L'opció més senzilla seria fer arribar una via morta pels FGC venint del costat Manresa/Igualada i que tingui a cada costat una andana compartida amb les respectives vies de Rodalies des-de i cap a Barcelona. Llavors aquella via serviria per trens FGC coordinats amb trens Rodalies cap a Barcelona. En aquell cas fins i tot tindria sentit retallar els R5/R6 a Martorell, bàsicament operant la LL-A com a dues línies: Una línia suburbana des-de Barcelona fins a Martorell (potser perllongant alguns trens fins a Olesa, Sant Esteve, o aixís), i dues línies d'"aportació" a Rodalies.



unÀnec
N2
N2
Entrades: 15

Entrada Autor: unÀnec » Dijous 10/07/2025 21:44

De fet, si no vaig errat, a FGC ja s'ha plantejat molts cops retallar els r50/60 a Martorell, amb un parell d'intervencions aquí i allà em sembla el trajecte que més es pot escurçar si amb el rodalies es fa parada només a Sant Feliu i Cornellà. El problema, però, és precisament el trasbord



jgomezs
N7
N7
Entrades: 332

Entrada Autor: jgomezs » Divendres 11/07/2025 13:31

Sí, el tema de fer R5/R6 forçant transbordament a Martorell s'ha proposat vàries vegades, i la oposició és total. És que ara mateix la Renfe no t'estalvia temps. No sé què vaig apretar malament l'altre dia que em van sortir 36 km per l'entrada Martorell - Zona Unversitària, ara em surten 23 km. Ara mateix, Martorell - Sants em surt que són uns 26 km, pels que es triga 39 minuts. Això és una mitjana de 40 km/h. Estem parlant que, sense vies noves, si poguèssim fer un servei amb una mitjana de 80 km/h, trigaria 20 minuts només. En teoria en la major part d'aquest traçat, la velocitat màxima (segons openrailwaymap) és de 100-120 km/h. Estic segur que hi ha raons de seguretat, tècniques i operacionals per no intentar apurar la velocitat màxima, però és molta diferència, i que en una línia com la de Rodalies no es pugui anar més ràpid que en un carrilet... com a usuari sembla que hi hagi marge de millora aquí abans de començar amb grans projectes.

Amb una quadruplicació entre Castellbisbal i la entrada a Molins, i una triplicació entre Sant Joan Despí i Cornellà, tenint en compte que el tren exprés també pararia a Cornellà, l'Hospitalet i Sants per la connectivitat que donen amb el metro, mai estaria més de dues parades darrere d'un tren local.

Similar lògica a la R1. Si tens triplicat/quadruplicat entre Vilassar i Vilassar/Cabrera, i entre Masnou i Ocata, entre Mataró i Badalona el tren exprés mai està més de dues parades darrere d'un tren local. Tot i que aquí ara mateix no estem tant malament, em surt que Mataró al Clot són uns 28 km, ara es triguen 35 minuts, a 65 km/h de mitjana, no està tant malament per un recorregut amb 10 parades. Tot i que la velocitat màxima teòrica entre Mataró i Sant Adrià sigui de 140 km/h.



Nen de Gràcia
N5
N5
Entrades: 110

Entrada Autor: Nen de Gràcia » Divendres 11/07/2025 14:56

Per molt que la línia admeti 140 km/h, mentre segueixi havent-hi Civia i 447 exclusivament, els trens mai podran superar els 120 km/h. La situació, si no m'equivoco, millorarà amb les noves UT 452, adaptades a 140 km/h (també ho faria amb les actuals 450/451, si no hi hagués l'obstacle de Pl. Catalunya).



Avatar de l’usuari
Elefant
N7
N7
Entrades: 372

Entrada Autor: Elefant » Divendres 11/07/2025 15:10

No crec que caldrien més vies a l'R4sud. Amb dues vies es pot tenir sense problemes 6 tph fins a Molins i 4 fins a Martorell o més enllà. Pots fer els de Molins parada a totes, 2 fins a Martorell parada a totes, i 2 fins Martorell parant només a Hospi, Cornellà i Molins. Seria ometre dues parades abans de Molins, i dues més entre Molins i Martorell. Calcularia un estalvi d'entre 4 i 6 minuts en total.

Més que suficient marge amb 6/4 tph. Papiol i Castellbisbal quedarien amb un tren cada mitja hora.

Segons kilometratge son 26 km de Sants a Martorell. Sent conservadors diguem-ne que amb parada a totes idealment arribes a 25 minuts, i semidirectes a 20 minuts.
Osigui que si realment hi hagués un transbordament a la mateixa andana, calcula 20+5 minuts fins a Sants venint dels R5/R6 si fas trasbord a tren ràpid. Amb això et plantes en 70 minuts a Sants des-de Igualada. No està pas malament.

El truc amb els trasbords sistemàtics com aquest es que siguin convenients, idealment a la mateixa andana, si cal fent un ramal amb salt de moltó perquè hi arribi entre les dues vies d'ample ibèric. I sino al menys que sigui molt directe.



jgomezs
N7
N7
Entrades: 332

Entrada Autor: jgomezs » Divendres 11/07/2025 18:47

El problema és que tant per quadrar els horaris sense fer avançaments, com per fer els transbords coordinats, els trens han d'anar a la hora. I avui dia no hi van, "ni por asomo". Ara mateix tal com escric, miro els horaris en temps real... La web i la app de Rodalies estan petant, i la web de ferroviària em diu que el proper cap a Manresa que hi ha a l'horari de Martorell ve amb 11 minuts de retard. De fet sembla que estan fotuts tots els trens amb destí Manresa.



Respon

Torna a “Propostes ferroviàries”